Jou of jouw

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Regelmatig stoor ik mij aan taalfouten op sites, in mails en op de sociale media. Nou surf ik veel op het web, dus dat ik dat tegenkom is niet verwonderlijk. Begrijpelijk is het ook zeker. Een foutje in taal maken is nou eenmaal heel menselijk. Dat kan iedereen overkomen. Ook mij! Bam! Ja, weg illusie. Tekstschrijvers en bloggers maken ook fouten. Schrijvers doen dat ook, daarom bestaan er eindredacteuren. En die laatste zien soms ook wel iets over het hoofd. Al is dat wel het onhandigste wat je kunt doen in je vak. 😉

De afgelopen week kwam ik een paar keer dezelfde fout tegen. Daarom wil ik hier vandaag iets over schrijven; het gebruik van jou en jouw.  Ik geef gelijk wat tips, misschien heb je er iets aan.

‘Mag ik van jou de kat’, vraag je de ander netjes als je aan het kwartetten bent. Heeft de ander de kaart met de kat, dan krijg je de kaart met de kat. Die kaart is dan van jou. Op een andere manier gezegd: het is jouw kaart.

Op internet worden regels betreffende het gebruik van jou en jouw op diverse manieren uitgelegd. Heel leuk als je daar eens op googelt. Zo lees ik dat jouw altijd een bezit aanduidt. Jouw heeft dus iets bezitterigs. Als jou bij iets hoort dan is het van jou.  Je kunt dan het woord jouw gebruiken.  Jouw wordt met een mooi woord  bezittelijk voornaamwoord genoemd.

mooie letters

jou of jouw

Tip 1:  

Om te voorkomen dat je niet weet of je jou of jouw moet kiezen kun je, bijvoorbeeld het woord van erbij gebruiken; van jou. Is het mogelijk om van jou te gebruiken, dan kun je dus het woord jouw schrijven. Of eigenlijk moet je dan jouw gebruiken, anders is de spelling niet correct. Ter verduidelijking een paar voorbeelden:

Dit boek is van jou. Het is jouw boek.

In dit voorbeeld gaat het over het boek; het boek is van jou. Het is een bezit, dus gebruik je jouw.

Ik help jou zodat je correct Nederlands schrijft.
In dit voorbeeld hoef je geen bezit aan te duiden. Jou hoort niet bij een bezit. Jou is een persoonlijk voornaamwoord. Net als ik, hij en zij.

 

Tip 2:
Twijfel je tussen jou of jouw en vind je bovenstaande alleen maar lastig doe het dan als volgt: vervang het woord jou door u of uw Met dit woord kun je namelijk beter horen of het op een w eindigt. Zo kom je dan vervolgens uit op jou of jouw.

Wellicht helpen deze tips jou het woord jou of jouw goed te schrijven. Ik zou het super vinden als dat lukt. Geen idee waarom je moeite zou doen om het woord jou of jouw correct te schrijven? Ik wel! Je maakt mij blij en vele anderen met mij.

Heb jij een nog betere tip? Dan is dat jouw tip. Laat het me alsjeblieft horen. Dat vind ik leuk! Binnenkort schrijf ik vast een andere tip om ervoor te zorgen dat er correct Nederlands op het web te vinden is. Zo, nu ben ik uitgejouwd. Veel succes!

Petra Steffens

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein