Regelmatig stoor ik mij aan taalfouten op sites, in mails en op de sociale media. Nou surf ik veel op het web, dus dat ik dat tegenkom is niet verwonderlijk. Begrijpelijk is het ook zeker. Een foutje in taal maken is nou eenmaal heel menselijk. Dat kan iedereen overkomen. Ook mij! Bam! Ja, weg illusie. Tekstschrijvers en bloggers maken ook fouten. Schrijvers doen dat ook, daarom bestaan er eindredacteuren. En die laatste zien soms ook wel iets over het hoofd. Al is dat wel het onhandigste wat je kunt doen in je vak. 😉

De afgelopen week kwam ik een paar keer dezelfde fout tegen. Daarom wil ik hier vandaag iets over schrijven; het gebruik van jou en jouw.  Ik geef gelijk wat tips, misschien heb je er iets aan.

‘Mag ik van jou de kat’, vraag je de ander netjes als je aan het kwartetten bent. Heeft de ander de kaart met de kat, dan krijg je de kaart met de kat. Die kaart is dan van jou. Op een andere manier gezegd: het is jouw kaart.

Op internet worden regels betreffende het gebruik van jou en jouw op diverse manieren uitgelegd. Heel leuk als je daar eens op googelt. Zo lees ik dat jouw altijd een bezit aanduidt. Jouw heeft dus iets bezitterigs. Als jou bij iets hoort dan is het van jou.  Je kunt dan het woord jouw gebruiken.  Jouw wordt met een mooi woord  bezittelijk voornaamwoord genoemd.

mooie letters

jou of jouw

Tip 1:  

Om te voorkomen dat je niet weet of je jou of jouw moet kiezen kun je, bijvoorbeeld het woord van erbij gebruiken; van jou. Is het mogelijk om van jou te gebruiken, dan kun je dus het woord jouw schrijven. Of eigenlijk moet je dan jouw gebruiken, anders is de spelling niet correct. Ter verduidelijking een paar voorbeelden:

Dit boek is van jou. Het is jouw boek.

In dit voorbeeld gaat het over het boek; het boek is van jou. Het is een bezit, dus gebruik je jouw.

Ik help jou zodat je correct Nederlands schrijft.
In dit voorbeeld hoef je geen bezit aan te duiden. Jou hoort niet bij een bezit. Jou is een persoonlijk voornaamwoord. Net als ik, hij en zij.

 

Tip 2:
Twijfel je tussen jou of jouw en vind je bovenstaande alleen maar lastig doe het dan als volgt: vervang het woord jou door u of uw Met dit woord kun je namelijk beter horen of het op een w eindigt. Zo kom je dan vervolgens uit op jou of jouw.

Wellicht helpen deze tips jou het woord jou of jouw goed te schrijven. Ik zou het super vinden als dat lukt. Geen idee waarom je moeite zou doen om het woord jou of jouw correct te schrijven? Ik wel! Je maakt mij blij en vele anderen met mij.

Heb jij een nog betere tip? Dan is dat jouw tip. Laat het me alsjeblieft horen. Dat vind ik leuk! Binnenkort schrijf ik vast een andere tip om ervoor te zorgen dat er correct Nederlands op het web te vinden is. Zo, nu ben ik uitgejouwd. Veel succes!

Petra Steffens

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.