Begin van deze maand realiseerde ik mij dat mijn ZZP-schap twee jaar bestaat. ‘Hoera, ik ben twee jaar!’ In 2011 liet ik mij registreren bij de Kamer van Koophandel. Op de een of andere manier keek ik hier nogal tegenop. ‘Als je een bedrijf registreert, dan ben je het helemaal en dan weet je wat je doet en waaraan je begint’, dacht ik destijds. Ik wist nog niet precies alles over mijn bedrijf, van de hoed en de rand bedoel ik dan. Nogal zenuwachtig meldde ik mij dan ook op die bewuste 5 april bij de Kamer van Koophandel.

hoera!

Hoera ik ben twee jaar

Bij de Kamer van Koophandel is het vast veilig, spreek ik mezelf moed in.  Hier helpen ze me vast door de 1e kou heen. Ruim een uur later kom ik er nogal beduusd uit. Allerlei vragen die ik niet zo een-twee-drie beantwoorden kon, passeerden het ‘eenrichtingsgesprek’. Antwoorden was nodig. ‘Dat hoort er nou eenmaal bij.’ Geen op-je-gemak-stellerij hier bij de KvK. Geen geruststellende woorden als; ‘Kom maar dametje, ik eet je niet op hoor. Een registratie kan best spannend voor u zijn, maar het valt allemaal best wel mee. Het is mensenwerk.’ Nee niets van dat alles! Een kille bedoeling, een man die emotieloos naar me kijkt en mij vragen stelt. Het interesseert hem niet eens welk antwoord ik geef, als ie maar iets in kan typen.

Illusie
Een illusie armer sta ik  2700 seconden later weer buiten. Ik stap op de fiets, het is iets warmer dan nu. Toch voelt mijn IK zich koud. Koud en eenzaam. Is het zo ‘alleenig’? Je registreren als zzp’er? Of zzp’er worden? Geen glaasje champagne? Een bakje nootjes? Of een lekkere zoete cupcake? ‘Is dit het nou?’ vraag ik me af.

Ik fiets naar de kroeg om het er dan maar zelf op te wagen en te proosten op deze belangrijke stap van vandaag. Nadat ik een vriendin belde toasten we samen met koffie, het tijdstip staat een borrel niet toe.  Warme tranen biggelen over mijn wangen. ‘Ik voelde me zo ongemakkelijk daar binnen’, hakkel ik tegen mijn vriendin. Onzekere vragen doemen zich op in mijn brein. Vol overtuiging koos ik voor het ondernemerschap, dat wel. Toch zijn er ook zoveel dingen die ik nog niet weet. ‘Doe ik er wel goed aan, het geeft 0,0 zekerheid. Ga ik wel slagen? Kan ik het wel?’, vraagt mijn onzekere IK zich af?

Hoera!

Hoera ik ben twee jaar


Terugblik
De koffie smaakte goed en vriendinnen sussen een hoop ellende. Vol enthousiasme begon ik dan ook aan mijn ZZP-loopbaan. De ‘killerd’ bij de KvK zakte naar de achtergrond, hem helemaal vergeten ben ik echter niet. Ze zouden het toch echt een stuk anders kunnen doen, dat is wel mijn mening.  Gelukkig ben ik nu 2 jaar verder en weet ik meer, veel meer. Ik ken veel andere zzp’ers en ben vele ervaringen rijker. Zou ik de beste man  weer tegenkomen dan zou ik hem niet meer zo narig ervaren als toen. Ik ben gegroeid als ondernemer, maar vooral als méns.

Mooie opdrachten vonden hun weg naar mij. Dolblij ben ik dan ook met die variëteit en met de vrijheid waarin ik me begeef. Ik schreef een boek vol portretten, werkte mee aan een boek en aan magazines en schreef diverse webteksten, persberichten en strooide veel tips en adviezen zo her en der om me heen. Het bracht me van alles en leerde me veel. Tekst is een boeiende materie, en geeft veel knutselmogelijkheden. Ik begon zelfs serieus verhalen te schrijven, een verrukkelijke bezigheid waarin je zoveel creativiteit kwijt kunt. Al deze ervaringen maken mij een trots mens. Eerlijkheidshalve geef ik ook toe; ik kan mijn hypotheek er nog niet van betalen. Mijn bestaansonderhoud is met de opbrengsten ook nog niet gefinancierd. Maar ik word wel betaald voor de werkzaamheden die ik verricht. Ik doe wat ik leuk vind, waar ik door geraakt wordt en waar ik mijn ziel en zaligheid in kwijt kan. En last but not least;  ik word er blij van! Ik ontmoet mensen die ik anders niet zou hebben ontmoet, ga naar bijeenkomsten en praat met prachtige mensen, waarbij ik ook nog eens heel veel inspiratie op doe voor mijn werk en mijn verhalen. In het vak van schrijver ben ik dan ook enorm gegroeid. Ik durf meer en focus veel meer.

Dat is toch fantastisch
Terugkijkend kan ik dan ook met een gerust hart zeggen dat ik blij ben dat ik deze stap gewaagd heb. Blij ben dat ik het heb aangedurfd om in het diepe te springen, de onzekerheid erbij nemend.

Het heeft me gewoon reuze veel opgeleverd. Ik ben een blijer mens, ik voel me gelukkig. Ik doe dingen die ik leuk vind, die me raken en waar ik me enorm betrokken bij voel. En dat voelt goed. Een gelukkig mens telt voor 2, zeggen ze toch wel eens.

Is mijn onderneming ook in dat opzicht nog gegroeid; van 1 naar 2 werknemers 😉

 

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.