Daar zit ze, een stralende vrouw. Judith. Enthousiast, met veel kennis en een schat aan ervaring. Houd van haar werk, haar klanten en geeft alles wat ze in zich heeft. Heeft een bepaalde kijk op hoe ze doet wat ze doet. En dat wil ze delen met de wereld. Niet alleen 1-op-1 met haar klanten. Maar méér mensen inspireren, vinden, enthousiasmeren. ‘Ik wil graag beginnen met bloggen over mijn werk en de kennis die ik heb, maar iets houdt me nog tegen’, is wat ik Judith hoor zeggen.

Beginnen met bloggen, Judith had wel wat bezwaren.

Bezwaren – die ze oplepelt als ik haar vraag wat haar tegenhoudt – zijn:

‘Waarover blog ik?’

Wat vinden mijn klanten fijn om te lezen?’

‘Wat is nou interessant voor die lezer?’

Terwijl ze dit zegt, zakt zelfs mij de moed in de schoenen. Laat staan wat het voor haar betekent. Zo gaat Judith natuurlijk niet beginnen met bloggen, dat snap ik direct. Ik stel haar wat vragen en Judith begint meteen te vertellen. Ze straalt als ze vertelt over haar werk.

Ik laat haar lekker ‘aan de praat’.

‘Dat is toch genoeg’, zeg ik. Een voorzichtig vraagteken plooit zich op haar gezicht.

‘Stralend vertellen over je werk! Dat kan op papier ook.’

Judith zwijgt. Ze gelooft nog niet dat dit de sleutel is dat dit beginnen met bloggen inhoudt.

https://www.petrasteffens.nl/nieuw-blogservice-van-petra-teksttaal/

Stel nou: je begint gewoon met bloggen.

‘Stel nou dat je dát wat je mij net vertelde op zou schrijven. Ik vind het enorm inspirerend.’

‘Ja, dan wordt het te lang, of te slordig. Misschien draaf ik dan wel door.’ Een zucht.

‘En als je het dan toch zou doen. Dan is het eruit, heb je voer om te delen. Je stuurt het naar mij en ik loop het voor je na. Of het logisch is, er niet teveel in staat. Of het de lezer prikkelt. Gewoon als check voor jou. Zou jou dat helpen?’

‘Je daagt me wel uit’, op haar gezicht verschijnt een lach. Dat vind ik een goed teken.

‘Zou je dat wat vinden.’

‘Ja, eigenlijk wel’, hoor ik haar zacht zeggen.

Opgelucht zie ik ontspanning in haar gezicht. ‘Is het zo eenvoudig’, fluistert ze.

‘Ja, zo eenvoudig is het.’ Een glimlach.

‘Als jij vertrouwt dat je het kan, dan komt het sowieso goed. Om die twijfel bij je weg te nemen kijk ik een tijdje met je me. Heb jij de stimulans dat er iemand zit te wachten op je blog, en kan ik mij inzetten om je wat te leren.’

Ja maar, hoe dan?

‘Hoe moet ik dat voor me zien?’, vraagt Judith me nog.

‘Start met je eerste verhaal, waarover je zojuist vertelde. En stuur het naar mij. Dan koppel ik het met je terug. Je legt de laatste hand aan wat aanpassingen en stuurt me de finale versie. Die loop ik nog eens na. En dan publiceer je. Voelen dat het leuk is, is een belangrijke motivator. En samen werken aan tekst is fijn en prettig, dan hoef je het niet helemaal alleen te doen.

Judith zegt ja. Begint diezelfde middag te schrijven. Ik kijk haar verhaal na, koppel wat dingen terug die ze kan aanpassen en ze mailt; ‘Oh wat goed dat je zo scherp kijkt. Goeie toevoegingen, ik pas het aan. Morgen komt de nieuwe versie.

Die versie van Judith is inmiddels klaar en goed genoeg om online te plaatsen. Want wie zegt er dat het helemaal perfect moet zijn? Na die eerste koude sprong volgen er allerlei andere blogs. Blogs waarmee Judith bouwt aan haar online content.

Simpel maar waar

Het lijkt zo simpel, maar vaak is het ook eenvoudiger dan je zelf denkt. Het brein kenmerkt zich door het ons soms wat ingewikkeld te maken. Dat hoeft niet. Schrijven ontwikkelen is vooral een kwestie van doen. Veel doen. En door het ‘samen’ te doen kijken we naar wat er (eventueel) nog beter kan. Korter, of langer. Samen werken aan dat wat je te vertellen hebt is heel leuk. En enorm motiverend. Dat weet ik uit ervaring.

Gun jezelf wat schrijverij, wat schrijfkilometers maken. Dan word je vanzelf beter.

Mijn uitgangspunt is: Het is al top als je het doet. Wil je het beter, dan werken we daar aan. Ik kijk er naar uit om ook jou aan het schrijven te krijgen. Dat doe ik met alle plezier en aandacht. Bel me voor meer informatie of klik hier. Je bent van harte welkom.

Blogservice Petra tekst&taal

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.