Beginnen met Bloggen

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Daar zat ze. Minke, een stralende ondernemer met wie het goed ging. Enthousiast, met veel kennis en een schat aan ervaring. Haar klantenkring groeide. ‘Waarover moet ik in godsnaam bloggen, wat vinden mijn klanten fijn om te lezen, wat is nou interessant voor ze?’ Zoveel ideeën maar toch sloeg twijfel haar enthousiasme neer. ‘Hoe krijg ik mezelf nou toch aan het schrijven?,’ sprak Minke hardop. De muren antwoordden niet, noch de stoel waarop ze zat. Het witte vel papier zweeg doodstil en ook haar pen sprak niet.

photo from pixabay.com

De tijd tikte door, terwijl de blog nog moest beginnen

Waarover zal ik eens schrijven’, herhaalde Minke nog maar eens hardop. Muisstil, op het gezoem van de laptop na. Alsof die ongeduldig zeurde: ‘Waar blijf je nou?’ Haar enthousiasme slonk tot een piepklein druifje dat op het punt staat een rozijntje te worden. Toen sloeg de stemming om.

Minke blokkeerde volledig, had geen idee waar te beginnen en een uur later – ze had het zelf niet eens in de gaten – stond er nog steeds geen letter op papier. Ondanks haar enthousiaste voornemen om te gaan doen wat belangrijk was voor haar bedrijf wilde het opstarten – toen ze er eenmaal voor ging zitten – simpelweg niet lukken.

Een goede week geleden

Een week daarvoor had ze precies geweten wat haar te doen stond. Haar nieuwe site draaide al een tijd, ze was enthousiast bezig met haar klanten en haar bedrijf groeide van zaadje uit tot een mooie bloem. Ze was tevreden, heel tevreden. En dankbaar, dat voelde ze aan alle kanten. Klanten konden dat ook zien. Minke straalde als ze aan het werk was.Zichtbaarheid op het wereldwijde web groter als je begint met bloggen

Zichtbaarheid op het wereldwijde web groter als je begint met bloggen


Haar coach had haar er vrij gemakkelijk van overtuigd dat bloggen voor je bedrijf superslim is. Gewoon doen, doet je website goed en maakt dat je steeds helderder krijgt waar jij met je onderneming voor staat. Minke knikte instemmend, want dat was wat ze wilde; groeien en verder ontwikkelen. Nog meer mensen blij  maken en verder helpen met waar zij goed in was, stond hoog op haar verlanglijstje. Nieuwe content op haar site is goed voor je vindbaarheid – en bloggen is daar een supermanier voor, bovendien kun je er anderen mee inspireren. Minke hoorde het haar coach nog zo zeggen en geloofde het direct. Precies dat paste goed in haar straatje. Een buitenkans. Enthousiast knikte ze instemmend naar haar coach. Ideeën zat, dacht ze nog. Ga ik doen, kom maar op met die content.

Beginnen met bloggen
Hannah Olinger, from Unsplash

Beginnen met bloggen

Nog diezelfde middag nam Minke haar beslissing. ‘Ik ga nu beginnen met bloggen’, als het lukt elke week maar eerst maar eens 1 x per maand proberen. Maar daar zat ze dan.

Minke is een voorbeeld van een ondernemer die ik regelmatig ontmoet. Enthousiast bezig met haar vak, goed in wat ze doet en dus een zeer goede potentiele blogger. Alleen gelooft ze dat zelf nog niet. Haar interne criticus heeft nog teveel te zeggen als het over het schrijven gaat. Superjammer, vind ik dat. Minke heeft zoveel te vertellen wat haar cliënten inspireert – in mijn ogen.

Voor ondernemers als Minke organiseer ik schrijfsessies. Puur om jou als ondernemer op gang te helpen, vertrouwd te laten zijn met je eigen schrijven en je niet in de weg te laten zitten door je interne criticus. Meestal levert dat veel op. Een geschreven blog dat je voorleest en waar de andere ondernemers in de groep jou feedback en hun gevoel bij geven. Dat levert altijd veel op. Een goed gevoel, een goed gevuld papier en een goede geest die er zin in heeft, plezier heeft in het schrijven. Want schrijven zonder plezier kan ook de lezer niet waarderen.

Kom op goede ideeën voor bloggen

Gelukkig zijn er heel veel manieren om op goede ideeën te komen. Ideeën die je kunt uitwerken in een stukje tekst zoals ik een blog ook wel eens noem. En daarmee bedoel ik dat niet denigrerend. Eén van de ideeën is beantwoord een vraag van je klant in je blog of beschrijf een casus. Iets wat je voor je neus hebt meegemaakt. Dat zijn vaak de levendigste en meest betrokken en gevoelige verhalen op.

Voel jij je soms wel eens zoals Minke? Heb jij net als Minke wel trek in wat aanmoediging om op gang te komen en ben je bereid wat feedback te ontvangen welke jou helpt om verder te komen met je geschreven tekst. Volg dan eens een blogworkshop bij mij.

beginnen_met_bloggen
Hannah Grace

Maandelijks kom ik bijeen om ondernemers – zoals Minke – op gang te helpen, aan ideeën te helpen en in de schrijfflow te brengen. Hartstikke leuk om te doen. Minke heb ik inmiddels een uitnodiging gestuurd. Ze was dolgelukkig dat ik haar uitnodigde en komt van haar enthousiasme een blog maken.

Heb jij blogvrees, behoefte aan ideeën of tijdens het schrijven een aanslinger nodig. Feedback is inbegrepen bij deze workshop. Alles wat je schrijft is goed en bruikbaar. Daar werken we samen aan.
Doe jij mee? Mail me of bel me om te overleggen of het iets voor je is op

06 21 27 36 35. Ik ontmoet je graag.

© Petra Steffens | 874 woorden

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein