Daar zat ze. Minke, een stralende ondernemer met wie het goed ging. Enthousiast, met veel kennis en een schat aan ervaring. Haar klantenkring groeide. ‘Waarover moet ik in godsnaam bloggen, wat vinden mijn klanten fijn om te lezen, wat is nou interessant voor ze?’ Zoveel ideeën maar toch sloeg twijfel haar enthousiasme neer. ‘Hoe krijg ik mezelf nou toch aan het schrijven?,’ sprak Minke hardop. De muren antwoordden niet, noch de stoel waarop ze zat. Het witte vel papier zweeg doodstil en ook haar pen sprak niet.

photo from pixabay.com

De tijd tikte door, terwijl de blog nog moest beginnen

Waarover zal ik eens schrijven’, herhaalde Minke nog maar eens hardop. Muisstil, op het gezoem van de laptop na. Alsof die ongeduldig zeurde: ‘Waar blijf je nou?’ Haar enthousiasme slonk tot een piepklein druifje dat op het punt staat een rozijntje te worden. Toen sloeg de stemming om.

Minke blokkeerde volledig, had geen idee waar te beginnen en een uur later – ze had het zelf niet eens in de gaten – stond er nog steeds geen letter op papier. Ondanks haar enthousiaste voornemen om te gaan doen wat belangrijk was voor haar bedrijf wilde het opstarten – toen ze er eenmaal voor ging zitten – simpelweg niet lukken.

Een goede week geleden

Een week daarvoor had ze precies geweten wat haar te doen stond. Haar nieuwe site draaide al een tijd, ze was enthousiast bezig met haar klanten en haar bedrijf groeide van zaadje uit tot een mooie bloem. Ze was tevreden, heel tevreden. En dankbaar, dat voelde ze aan alle kanten. Klanten konden dat ook zien. Minke straalde als ze aan het werk was.Zichtbaarheid op het wereldwijde web groter als je begint met bloggen

Zichtbaarheid op het wereldwijde web groter als je begint met bloggen


Haar coach had haar er vrij gemakkelijk van overtuigd dat bloggen voor je bedrijf superslim is. Gewoon doen, doet je website goed en maakt dat je steeds helderder krijgt waar jij met je onderneming voor staat. Minke knikte instemmend, want dat was wat ze wilde; groeien en verder ontwikkelen. Nog meer mensen blij  maken en verder helpen met waar zij goed in was, stond hoog op haar verlanglijstje. Nieuwe content op haar site is goed voor je vindbaarheid – en bloggen is daar een supermanier voor, bovendien kun je er anderen mee inspireren. Minke hoorde het haar coach nog zo zeggen en geloofde het direct. Precies dat paste goed in haar straatje. Een buitenkans. Enthousiast knikte ze instemmend naar haar coach. Ideeën zat, dacht ze nog. Ga ik doen, kom maar op met die content.

Beginnen met bloggen
Hannah Olinger, from Unsplash

Beginnen met bloggen

Nog diezelfde middag nam Minke haar beslissing. ‘Ik ga nu beginnen met bloggen’, als het lukt elke week maar eerst maar eens 1 x per maand proberen. Maar daar zat ze dan.

Minke is een voorbeeld van een ondernemer die ik regelmatig ontmoet. Enthousiast bezig met haar vak, goed in wat ze doet en dus een zeer goede potentiele blogger. Alleen gelooft ze dat zelf nog niet. Haar interne criticus heeft nog teveel te zeggen als het over het schrijven gaat. Superjammer, vind ik dat. Minke heeft zoveel te vertellen wat haar cliënten inspireert – in mijn ogen.

Voor ondernemers als Minke organiseer ik schrijfsessies. Puur om jou als ondernemer op gang te helpen, vertrouwd te laten zijn met je eigen schrijven en je niet in de weg te laten zitten door je interne criticus. Meestal levert dat veel op. Een geschreven blog dat je voorleest en waar de andere ondernemers in de groep jou feedback en hun gevoel bij geven. Dat levert altijd veel op. Een goed gevoel, een goed gevuld papier en een goede geest die er zin in heeft, plezier heeft in het schrijven. Want schrijven zonder plezier kan ook de lezer niet waarderen.

Kom op goede ideeën voor bloggen

Gelukkig zijn er heel veel manieren om op goede ideeën te komen. Ideeën die je kunt uitwerken in een stukje tekst zoals ik een blog ook wel eens noem. En daarmee bedoel ik dat niet denigrerend. Eén van de ideeën is beantwoord een vraag van je klant in je blog of beschrijf een casus. Iets wat je voor je neus hebt meegemaakt. Dat zijn vaak de levendigste en meest betrokken en gevoelige verhalen op.

Voel jij je soms wel eens zoals Minke? Heb jij net als Minke wel trek in wat aanmoediging om op gang te komen en ben je bereid wat feedback te ontvangen welke jou helpt om verder te komen met je geschreven tekst. Volg dan eens een blogworkshop bij mij.

beginnen_met_bloggen
Hannah Grace

Maandelijks kom ik bijeen om ondernemers – zoals Minke – op gang te helpen, aan ideeën te helpen en in de schrijfflow te brengen. Hartstikke leuk om te doen. Minke heb ik inmiddels een uitnodiging gestuurd. Ze was dolgelukkig dat ik haar uitnodigde en komt van haar enthousiasme een blog maken.

Heb jij blogvrees, behoefte aan ideeën of tijdens het schrijven een aanslinger nodig. Feedback is inbegrepen bij deze workshop. Alles wat je schrijft is goed en bruikbaar. Daar werken we samen aan.
Doe jij mee? Mail me of bel me om te overleggen of het iets voor je is op

06 21 27 36 35. Ik ontmoet je graag.

© Petra Steffens | 874 woorden

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.