Blogvrees, wie kent het niet?

Blogvrees en hoe dat je niet helpt om een goede blog te schrijven

Help het lukt me niet om een blog te schrijven

 

 

 

 

 

 

 


Blogvrees, menigeen kampt er mee. Het woord blogvrees roept alles behalve op dat je ergens met plezier en genoegen aan begint. Dat is misschien zelfs wel het grootste probleem: dat je denkt dat je blogvrees hebt. Het woord Blogvrees doet spontaan de rillingen over mijn rug lopen. Gelukkig kan het ook anders, dat is het goede nieuws.

Bloggen biedt kansen, blogvrees niet

Dat bloggen voor ondernemers handig is en kansen biedt, daar zijn de meeste onder ons het wel over eens. Maar hoe beginnen, volhouden en waar de nadruk op leggen levert bij menigeen een blokkade op. En dan zitten we vast. Zonde!

Niet doen dus!

Heb jij nooit blogvrees? Gefeliciteerd, ik benijd je (en met mij vele anderen) Lees dan vooral niet verder maar gebruik je tijd om lekker te schrijven en te bloggen.

Wel eens last van blogvrees? Hieronder deel ik enkele tips.

 

Weg met blogvrees

Zoals ik al zei geeft het woord blogvrees niet een lekker gevoel. Weg ermee dus.

Simpelweg beginnen met schrijven maakt sneller de weg vrij voor mogelijkheden en verbeteringen. Ook al lijkt het alsof je in het wilde weg aan het schrijven bent. Zelfs dat heeft een functie, zeg ik.

Ga er gewoon eens vanuit dat je géén blogvrees hebt. (ook al denk je dat je dat wel hebt)

Maak de start van het schrijven leuk. Als vanzelfsprekend. Maak het gezellig. Kies een fijne plek uit, zet een lekker muziekje op. Wedden dat het jou in een prettige stemming brengt.

 

Blogvrees maakt alleen maar dat je niet begint, dat helpt dus niet

Juist als je moeite hebt om te beginnen zijn andere dingen dan veel helpender.

Moedig jezelf aan en maak het zo comfortabel mogelijk.

Daar heb ik geen tijd voor, hoor ik je denken.

Neem van mij aan dat het juist tijd bespaart en meer goed doet dan jezelf blijven inprenten dat je het niet kan. Zo zonde, maar dat had ik geloof ik al duidelijk gemaakt.. Door het comfortabel te maken kom je sneller in de stroom. Kniezen en knagen is dan niet aan de orde.

A la fin, houd je tijd over. En – mooier nog-  je hebt een blog geschreven. Daarmee kun je vooruit. Vergeet ook niet dat je plezier hebt in de tijd dat je het jezelf comfortabel maakt. Altijd de moeite waard, toch. Je bent niet voor niets ondernemer.

 

Hoe kom ik van mijn blogvrees af?

 

Maakhetjezelfcomfortabel

Maakhetjezelfcomfortabel

Weet je niet wat jou helpt, dan is dat lastig. Dan zou jouw reis daar kunnen beginnen. Als ik dit of dat doe, dan lukt het me wel. Probeer daar achter te komen. Wat is voor jou  helpend?

Misschien heb je het nodig om in het bos te gaan zitten, of begint het te stromen als je in je tuinstoel op het terras of in de tuin zit. Ga dat eerst maar eens ontdekken.

Heb je gevonden waar je tot rust komt en waar je de pen fijn kunt volgen op papier dan is dát jouw goede plek. Vaak zijn er zelfs meerdere plekken. Experimenteer daar maar eens mee. En vergeet vooral niet goed te onthouden hoe je die criticaster kwijt raakte en lekker in de flow kwam.

 

Wat helpt om in de goede stemming te komen

Wat jou helpt om in de goede stemming te komen weet ik niet. Wel kan ik je voorbeelden geven van wat mij helpt. Heb je geen idee waarmee je jouw experiment wilt beginnen, probeer dan eens één van mijn tips uit. Trek je fijnste outfit aan, ga onder een dekentjes zitten precies op die plek waar jij je helemaal lekker voelt. Daar waar niets je tegenhoudt om je pen te volgen. Comfortabel en vertrouwd.

  • Eenmaal op die top-plek schrijf je op wat er in je opkomt. Om jezelf in de schrijfmodus te krijgen kun je beginnen door eens te kijken wat er in je directe omgeving opvalt. Schrijf over een kleur, een geluid, iets opmerkelijks of juist iets wat je vreselijk dwars zit. Dat kan ongelooflijk opluchten. Neem rustig waar wat je ziet, voelt, hoort, ruikt, proeft. Door daar op in te zoomen geraak je als het goed is een beetje uit je hoofd. Een excellente gewaarwording die je schrijfbron doorgaans lekker open zet.

Wat valt op, waar zit je, wat ruik je wat zie je wat proef je.

Ik zeg dit niet zomaar. In de momenten dat ik schrijf met mijn cursisten blijkt telkens weer dat het werkt.

  • Schrijf op een vel papier jouw kernboodschap. Associeer er zo vrij mogelijk omheen. Schrijf alle woorden op die er bij je opkomen. Het kan zo gek niet zijn of je schrijft het op. Deze manier van associëren brengt je vaak op nieuwe ideeën of inzichten. Probeer maar eens.

Genoeg geassocieerd en ben je op nieuwe woorden gekomen? Top!

Lees het nog eens terug en omcirkel de woorden die je opvallen op je vel papier. Voor deze oefening is het leuk om met de woorden die je opvallen een HAIKU te schrijven. Stimuleert je creativiteit.

  • Zo, nu heb je genoeg gespeeld. Schrijf een intro waarin je vertelt waar je blog over gaat. Begin met een quote, met je net geschreven haiku of een leuke anekdote die je doet denken aan je kernboodschap. Schrijf het op. Een alinea of vier. Maak koppen en probeer eventueel zoekwoorden te markeren. De meest spontaan geschreven stukken zijn het lekkerst te verorberen.

 

Zet jezelf in het licht, dat helpt

Zet jouw expertise in het licht

Zo, enkele tips die ik vaak toepas en ook gebruik in mijn workshops.

 

Ik hoop dat je het jezelf gunt om er mee te experimenteren. Laat me weten wat het jou oplevert, dat vind ik ontzettend leuk om te vernemen. Echt!

 

 

 

 

Lukt het je niet om in je eentje deze tips uit te voeren of roept het buiten je comfortzone treden bij jou te veel weerstand op, kom dan gerust eens meedoen in groepsverband. Dat stimuleert enorm om te schrijven. Op verschillende locaties organiseer ik maandelijks een Schrijftafel. Je bent van harte welkom.

Bel me om er meer over te horen op 06 21 27 36 35 of kijk op www.petrasteffens.nl

*** de afbeeldingen bij deze blog zijn van: Aaron Blanco Tejedor, Simon Migaj en Riccardo Annandale

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.