Vandaag is het zover. De uitslag valt. Veel jongeren zweten peentjes vandaag, want stel dat het kwartje toch de verkeerde kant op valt.

Er zijn er vast genoeg die niets te vrezen hebben. Gelukkig maar. Ieder jaar weer is er het moment in juni waarop jongeren te horen krijgen of ze geslaagd zijn ja of nee. Een belangrijk moment, vooral voor wat ze hierna gaan doen. Ik leef altijd mee en er verschijnt een vette glimlach op mijn gezicht als ik de vlag en de oude tassen buiten zie hangen. Die persoon is vast heel blij en opgelucht en alle mensen om hem of haar heen ook, denk en voel ik dan. Dat vind ik mooi. Dit jaar ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik de spanning van dichtbij mee mag voelen vandaag. Zowel een collega-ondernemer wacht vol zenuwen op de uitslag van haar dochter als mijn eigen zus voor haar dochter; mijn nichtje dus. Superspannend!

Mijn nichtje tikt de seconden denk ik weg met haar vingers op de keukentafel. Ze is gespannen. ‘Maar je staat er toch hartstikke goed voor?’, zei ik haar laatst nog om te proberen haar gerust te stellen. Maar geruststellen deed dat haar niet. Ondanks dat ze het afgelopen jaar dikke achten en negens haalde tijdens het hele schooljaar. Volgens haar is dat niet voldoende. In haar antwoord op mijn bemoedigende vraag voelde ik dat ze er niet gerust op is. Ze vond de examens best moeilijk en weet niet meer zeker of ze het red. Stel dat er toch teveel onvoldoendes vallen, is haar vrees.

Vandaag ben ik dan ook een beetje zenuwachtig voor haar. Ik duim voor haar en voor de dochter van een collega-ondernemer. En natuurlijk ook voor al die andere jongeren die wachten op goed bericht. Want ik hoop dat die valt, dat goede bericht. De bevestiging dat het diploma is gehaald! Het ticket voor de volgende stap in hun carrière.

geslaagd of niet geslaagd

Wie slaagt er vandaag?

Zelf zakte ik de eerste keer voor mijn eindexamen. Zelfs het herexamen hielp me niet door. Het hele examenjaar doorliep ik opnieuw. Het vertraagde mijn buitenland carrière. Mijn vertrek naar het geliefde Frankrijk liet dan ook een jaar op zich wachten. De teleurstelling was groot, dat weet ik nog goed. Toch ben ik er gekomen, in Frankrijk. Al was het met wat vertraging.

In de loop van de middag hoop ik het goede nieuws van mijn nichtje te horen. Ik heb er alle vertrouwen in. Maar ja, ik heb het in dit geval niet voor het zeggen. Was het maar alvast drie uur, dan weet ze het gewoon; wel of niet geslaagd.Naar alle tassen die ik vandaag of morgen weer uit zie hangen kijk in enorm uit. Daar word ik blij van. Dit blog draag ik op aan alle jongeren die zweten vandaag en wachten op het verlossende telefoontje van deze dag. Ik wens jullie sterkte met wachten en wat er komen gaat. Voor iedereen die slaagt ben ik gelukkig. Kom maar op met die vlaggen, ik kijk er naar uit!

 

©Petra Steffens

P.S. Mocht het toch niet zo zijn, niet getreurd. Neem vrijaf en blok voor je herexamen. Geef het een kans. Want als je wilt kan je het!

 

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.