Zondag 25 oktober is het de Dag van de Stilte. Een dag om stil te staan bij stilte, stil te zijn, stil te ervaren. Ik houd van de stilte, al een hele tijd. Ik vind het mooi, dat er een dag is uitgeroepen als Dag van de Stilte. Doe jij wel eens iets in stilte?

Ik probeer 1 keer per week in stilte te mediteren. Meestal lukt me dat. Ik doe dat samen met iemand anders en dat helpt. Een stiltemeditatie ervaar ik als fijn. Het is gewoon in stilte zijn; geen muziek, geen stem die je helpt. Helemaal niets. Gewoon stilte.

Kakofonie
Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat het ook best moeilijk kan zijn. In stilte hoor ik soms zo akelig duidelijk mijn brein hardop praten. Het klinkt als een kakofonie van allerlei indrukken welke het hoofd, mijn brein, op die dag opdeed. Plannen die er nog zijn, gedachten over iets, een mening over dit of over dat. Regelmatig is het een drukte van jewelste.

Ik realiseer me dat het vaak de hele dag door zo gaat, met het brein. Bezig met van alles en nog wat, springend van het een naar het ander, telkens is er wel weer iets dat de aandacht trekt van het brein. De telefoon, een bericht op de computer, de deurbel die gaat, een gesprek dat je opvangt op de sportschool, in de supermarkt of onderweg in de trein of de auto. Er is altijd genoeg afleiding.

Stilte-in-de-lucht

Wolkenlucht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de stilte doet niets een beroep op mijn brein. Deze hoeft even niets te vinden van iets.  Reageren is niet nodig, noch luisteren. Er is alleen stilte. Geen afleiding! En jee, mijn brein heeft daar moeite mee. Moeite met niet- bezig- gehouden- worden.

Rust
Toch oefen ik en gun ik mezelf die absolute stilte. In mijn stilte ontstaan er vaak de beste inzichten en krijg ik oog voor de dingen die er echt toe doen.  In stilte, tijdens mijn meditaties, laat ik het wuiven en wapperen maar vooral het aandacht trekken van het brein langzaamaan tot rust komen, totdat het wuiven en wapperen kalmeert. Dat duurt – ik ben heel eerlijk -, vaak wel een tijdje. De eerste keer dacht ik zelfs dat ik niet bij machte was om het vol te houden. Maar oefening baart kunst en de aanhouder wint. Het lukt me. Ergens tussen een half uur en een uur stilte komt mijn brein tot rust. Geeft het toe aan het even ‘werkeloos’ zijn.

Ik merk dat ik in-stilte- zijn heel fijn vind. Er komen kost me moeite, maar er eenmaal zijn geeft rust. Meestal weten ik en mijn brein pas achteraf hoe heerlijk ontspannen het is. Er ontstaat letterlijk ruimte. Voor nieuwe dingen in welke vorm dan ook; creaties, inzichten, belangrijke wensen. Puurder dan daarvoor, dichter bij mezelf.

Ik voel me erna altijd tevreden, rustig en gelukkig. Een fijn en stil gevoel. Wat een rijkdom!

Zondag 25 oktober
De Dag van de Stilte. Wat ga jij in stilte doen? De Dag van de Stilte is een perfecte dag om in stilte te schrijven, te schilderen, te mediteren of te wandelen. Er is zelfs een website met allerlei mogelijke activiteiten. Heb jij zin om te schrijven, te schilderen of misschien wel te wandelen? Ik ben nieuwsgierig. Zelf rijd ik die dag op de Franse snelweg, onderweg naar familie. De stilte zoek ik een paar dagen later op in een boeddhistisch klooster. Een fijn vooruitzicht.

Maar stilte is er gelukkig altijd. Lijkt het jou wat om binnenkort eens een stiltemoment te creëren? In stilte schrijven bijvoorbeeld of wandelen? Stilte te ervaren? Ik ga met plezier die uitdaging aan!

©Petra Steffens 600 woorden

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.