Vanochtend tijdens mijn hardlooprondje zag ik op verschillende plekken in de berm drie dode vogels liggen. De blik op deze levenloze beesten vervulde mij van een weemoedig gevoel. Met nog een beetje een treurig gevoel arriveer ik bij de laatste bocht, net voor mijn huis. Plots schiet een poes voorbij. Mijn blik volgt haar snelle beweging. Een moment kijkt ze mij verschrikt aan, ik zie iets hangen in haar bek. Prompt laat poes hem vallen. Een rustig lijfje ligt op enkele meters afstand voor me. Het is stil!

Dit tafereel doet me denken aan die opmerkelijke avond nog niet zo heel lang geleden.Net terug van vakantie kijk ik laat in de avond de film Incendiary, over een vrouw die haar jonge kind verliest. Een aangrijpend verhaal vol indringende momenten die me diep raken. Het verlies van een kind voelt heel tastbaar als je zelf moeder bent. Denken aan het feit dat je ze kwijt kunt raken, bezorgt me al de rillingen. In de film is de bewuste moeder door het wegvallen van haar zoontje en daarmee haar moederrol, helemaal de draad van haar leven kwijt. Kijkend naar haar onmacht, vloeien tranen over mijn wangen. Plots hoor ik gekwetter en gepiep. Dit opmerkelijke geluid komt van buiten. Er is iets aan de hand, dat is duidelijk. Mijn brein bevat het nog niet helemaal, mijn gevoel echter suddert. Het is zaterdagavond en hartstikke donker. Ik zet de film stil en ga op het geluid af.

kleintje tjilpt zacht

kleintje tjilpt zacht

Buiten aanschouw ik een moedervogel. Ze tjilpt, kwettert en fluit. Met haar ogen die glimmen in het donker kijkt ze me recht in de ogen aan. Op de grond zie ik haar excuus. Haar kleintje tjilpt ook, maar er komt nauwelijks geluid uit zijn bekje. Langzaam laat ik de situatie op me inwerken. Moedervogel heeft me nodig, dat is duidelijk. Als buurtpoes komt aangelopen, red ik kleintje uit haar klauwen. Kleintje hupt een beetje en tjilpt heel zachtjes, meer is niet mogelijk. Liefdevol pak ik kleintje voorzichtig op en besluit hem in een doos op krachten te laten komen.

Die nacht hoor ik regelmatig het getjilp van moedervogel, zachtjes deze keer. Ze laat kleintje merken dat ze in de buurt is. Trouw waakt ze aan zijn zijde. Vliegt voedsel af en aan. Ze is er om haar kleintje te beschermen en te helpen. Ik voel haar waakzaamheid en terwijl de nacht verder invalt mijmer ik over mijn eigen waakzaamheid. Met een kind dat gaat starten op de middelbare school staat mijn hele moederzijn met al haar waakzaamheid en bescherming aan de vooravond van een totale verandering. Hoe ver ga je in het beschermen van je kind of kleintje? Waar laat je ze zelf ontdekken, vallen en opstaan? Wanneer grijp je in, zoals moedervogel deed. Hoe behoed je je kind voor gevaren van buitenaf? Tussen het slapen door houden deze vragen mij bezig. Over leven en dood, zoals in de film, gaat het bij mij gelukkig niet. Toch worstel ik met mijn veranderende rol. Vroeg in de ochtend hoor ik dan weer vogelgeluiden. Als ik naar buiten kijk zie ik nog net kleintje krachtig wegvliegen. Moeder was op het juiste moment alert en waakzaam. Kleintje kan weer vooruit.

Mijn eerste weken als toeschouwer en moeder van een middelbare scholier zitten er inmiddels op. De kop is eraf! Alles lijkt voorlopig goed te gaan. Hij komt op tijd zijn bed uit, pakt zijn tas vol goede moed in is bijzonder vrolijk en blij. Hij neemt voldoende eten mee, maakt ijverig en serieus zijn huiswerk en fietst met gemak zijn 20 km per dag. Zijn eigen kracht en enthousiasme zijn volop aanwezig.  Dat geeft vertrouwen voor deze schoolperiode. Opgelucht haal ik diep adem. Loslaten heeft zo zijn voordelen. Voorlopig blijf ik op gepaste afstand. Komt de nood aan de man, dan neem ik een voorbeeld aan moedervogel en doe ik alles binnen mijn macht om hem goed op weg te helpen!

©Petra Steffens

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.