Sinterklaas voor ondernemers

Een jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de Waarmaakdag. De opmerking ‘Het is een soort Sinterklaas voor Zzpers’ zorgde voor een uitermate grote nieuwsgierigheid. Sinterklaas is voor mij een ontroerend feest. Kadootjes krijgen uit goede hand voelt fijn. Dit maakt dat ik in het voorjaar van 2012,  als Sinterklaas nog lang niet in het land is, kennis maak met De Nieuwe Sint.

Ietwat zenuwachtig parkeer ik mijn auto, kriebel in mijn buik. Wat tref ik aan, wat niet. Wat durf ik te vragen, wat niet. Het is een hele grote uitdaging voor mij om hier naar toe te gaan.  Ik ben zenuwachtig maar ook opgewonden. Opgewonden over wat ik aantref, of wat niet. Opgewonden over alles wat niet vertrouwd is voor mij. Ik stap naar binnen, missie volbracht. Kort gaat het door me heen dat ik me inschreef en ook ben gegaan. Ik voel een golfje van trots, you can do it.

Een van de grafisch ontwerpers luistert naar me terwijl ik vertel over mijn ideeën en wensen voor een logo. Vertel over wat ik doe en wat ik wil uitstralen. Om mij heen zijn vele anderen in gesprek met andere Waarmakers (een soort Sinterklazen). Er hangt een positieve sfeer, heel fijn. Een fotograaf maakt foto’s van een van de deelnemers, een ander praat met een coach in een gezellig hoekje.  Met een paar collega-ondernemers begin ik even later voorzichtig met het ‘bouwen’ van een site in WordPress. In de middag heeft de fotograaf tijd voor een fotosessie met mij, ik voel me net een model. Heerlijk, de zon schijnt en op de foto straalt mijn lach. Met al dit soort cadeaus voel ik dat ik verder kom in mijn ondernemerschap. Ik spreek vele andere professionals en voel me plotsklaps heel rijk. Fijne mensen om me heen, aandacht voor wat er is en hulp aan alle kanten. Zoveel ontvangen voelt als een gunst. Het is fijn dat ik dit kan ontvangen al voelt het wat onnatuurlijk, ik moet toch ook iets terugdoen denk ik steeds.

Druppels sijpelen langs mijn neus. De ontroering wint. In mijn auto zit ik tot mezelf te komen. De Nieuwe Sint gaf me zowaar zoveel. Bijna teveel om te kunnen ontvangen. Het is lunchpauze, ik eet mijn boterhammetje op. De woorden van de gastvrouw zoemen onophoudelijk door mijn hoofd. ‘ Alles wat jij wilt dat lukt moet je zelf vragen’, vertelt deze gastvrouw. ‘Verwacht niet dat mensen op jou afkomen om te vragen wat jij nodig hebt. Kom zelf in actie, dat is de kracht van deze dagen.’ Mijn verstand snapt het volkomen en is het er helemaal mee eens. Maar het ook echt doen is voor mij nog niet zo eenvoudig als het klinkt. Toch ga ik weer terug. Dat ik hier ben is al een pluim waard. Maar je wilt ook verder komen, zeg ik tegen mezelf.  Ga nog maar wat halen, het mag, spreek ik mezelf toe.  

Het is 2013. Ik organiseer een Waarmaakdag in Arnhem nadat ik er zelf 3 in andere steden heb bezocht, met veel genoegen moet ik zeggen ( op dat hobbeltje na dan, dat ik er wat aan moest wennen dat ik mocht ontvangen). Ergens begin dit jaar sprak ik hardop uit dat het me wel leuk leek om in Arnhem een Waarmaakdag te organiseren. Gelukkig ontmoette ik Michèle( FrisseKracht) die dat ook wel zag zitten en samen brachten we de dag in kaart en zetten wij stappen richting die eerste WAARMAAKDAG in Arnhem. In het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CVJO) troffen we een derde compagnon. Een hele belangrijke omdat zij een locatie beschikbaar stelden. Bijdragen aan LETS MAKE IT HAPPEN IN ARNHEM was mijn doel.

29mei2013. Waarmaakdag Arnhem is een feit. Dezelfde ontroering die ik ervoer toen ik er zelf was een jaar geleden ervaar ik nu weer. Dit keer als toeschouwer. Ietwat onwennig en een beetje gespannen stappen de deelnemers een voor een binnen. Ik begroet ze allemaal. Ik wil ze zien, ze ontmoeten en ze vooral veel plezier wensen. Als dan eindelijk het waarmaken start en de waarmakers met deelnemers in gesprek gaan ben ik ontroerd. Eén op één en vol aandacht voor elkaar. Energie gaat over en weer.

Waarmaakdag Arnhem 29 mei

Waarmaakdag Arnhem 29 mei

Ik voel me rijk omdat ik toeschouwer mag zijn van deze uitwisseling. Een uitwisseling van expertise, van de een voor de ander. In vrijheid gedeeld en overgedragen. In dankbaarheid ontvangen en met blijdschap gegeven. Wat is dit mooi om te zien en wat voelt dat als een mooie wereld waar ik voor even deel van uitmaak. Pure ontroering is wat ik voel. Het is zo prachtig te zien dat geven en ontvangen zo mooi bij elkaar komt.

Dankjewel Waarmaakdag dat je bestaat en dankjewel dat ik in Arnhem mee mocht organiseren. Ik ben tevreden en dankbaar en ook de Sinterklazen gaan dankbaar naar huis!

De Sinterklazen

De Sinterklazen

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.