De nieuwe Sint

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Sinterklaas voor ondernemers

Een jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de Waarmaakdag. De opmerking ‘Het is een soort Sinterklaas voor Zzpers’ zorgde voor een uitermate grote nieuwsgierigheid. Sinterklaas is voor mij een ontroerend feest. Kadootjes krijgen uit goede hand voelt fijn. Dit maakt dat ik in het voorjaar van 2012,  als Sinterklaas nog lang niet in het land is, kennis maak met De Nieuwe Sint.

Ietwat zenuwachtig parkeer ik mijn auto, kriebel in mijn buik. Wat tref ik aan, wat niet. Wat durf ik te vragen, wat niet. Het is een hele grote uitdaging voor mij om hier naar toe te gaan.  Ik ben zenuwachtig maar ook opgewonden. Opgewonden over wat ik aantref, of wat niet. Opgewonden over alles wat niet vertrouwd is voor mij. Ik stap naar binnen, missie volbracht. Kort gaat het door me heen dat ik me inschreef en ook ben gegaan. Ik voel een golfje van trots, you can do it.

Een van de grafisch ontwerpers luistert naar me terwijl ik vertel over mijn ideeën en wensen voor een logo. Vertel over wat ik doe en wat ik wil uitstralen. Om mij heen zijn vele anderen in gesprek met andere Waarmakers (een soort Sinterklazen). Er hangt een positieve sfeer, heel fijn. Een fotograaf maakt foto’s van een van de deelnemers, een ander praat met een coach in een gezellig hoekje.  Met een paar collega-ondernemers begin ik even later voorzichtig met het ‘bouwen’ van een site in WordPress. In de middag heeft de fotograaf tijd voor een fotosessie met mij, ik voel me net een model. Heerlijk, de zon schijnt en op de foto straalt mijn lach. Met al dit soort cadeaus voel ik dat ik verder kom in mijn ondernemerschap. Ik spreek vele andere professionals en voel me plotsklaps heel rijk. Fijne mensen om me heen, aandacht voor wat er is en hulp aan alle kanten. Zoveel ontvangen voelt als een gunst. Het is fijn dat ik dit kan ontvangen al voelt het wat onnatuurlijk, ik moet toch ook iets terugdoen denk ik steeds.

Druppels sijpelen langs mijn neus. De ontroering wint. In mijn auto zit ik tot mezelf te komen. De Nieuwe Sint gaf me zowaar zoveel. Bijna teveel om te kunnen ontvangen. Het is lunchpauze, ik eet mijn boterhammetje op. De woorden van de gastvrouw zoemen onophoudelijk door mijn hoofd. ‘ Alles wat jij wilt dat lukt moet je zelf vragen’, vertelt deze gastvrouw. ‘Verwacht niet dat mensen op jou afkomen om te vragen wat jij nodig hebt. Kom zelf in actie, dat is de kracht van deze dagen.’ Mijn verstand snapt het volkomen en is het er helemaal mee eens. Maar het ook echt doen is voor mij nog niet zo eenvoudig als het klinkt. Toch ga ik weer terug. Dat ik hier ben is al een pluim waard. Maar je wilt ook verder komen, zeg ik tegen mezelf.  Ga nog maar wat halen, het mag, spreek ik mezelf toe.  

Het is 2013. Ik organiseer een Waarmaakdag in Arnhem nadat ik er zelf 3 in andere steden heb bezocht, met veel genoegen moet ik zeggen ( op dat hobbeltje na dan, dat ik er wat aan moest wennen dat ik mocht ontvangen). Ergens begin dit jaar sprak ik hardop uit dat het me wel leuk leek om in Arnhem een Waarmaakdag te organiseren. Gelukkig ontmoette ik Michèle( FrisseKracht) die dat ook wel zag zitten en samen brachten we de dag in kaart en zetten wij stappen richting die eerste WAARMAAKDAG in Arnhem. In het Centrum voor Jong Ondernemerschap (CVJO) troffen we een derde compagnon. Een hele belangrijke omdat zij een locatie beschikbaar stelden. Bijdragen aan LETS MAKE IT HAPPEN IN ARNHEM was mijn doel.

29mei2013. Waarmaakdag Arnhem is een feit. Dezelfde ontroering die ik ervoer toen ik er zelf was een jaar geleden ervaar ik nu weer. Dit keer als toeschouwer. Ietwat onwennig en een beetje gespannen stappen de deelnemers een voor een binnen. Ik begroet ze allemaal. Ik wil ze zien, ze ontmoeten en ze vooral veel plezier wensen. Als dan eindelijk het waarmaken start en de waarmakers met deelnemers in gesprek gaan ben ik ontroerd. Eén op één en vol aandacht voor elkaar. Energie gaat over en weer.

Waarmaakdag Arnhem 29 mei

Waarmaakdag Arnhem 29 mei

Ik voel me rijk omdat ik toeschouwer mag zijn van deze uitwisseling. Een uitwisseling van expertise, van de een voor de ander. In vrijheid gedeeld en overgedragen. In dankbaarheid ontvangen en met blijdschap gegeven. Wat is dit mooi om te zien en wat voelt dat als een mooie wereld waar ik voor even deel van uitmaak. Pure ontroering is wat ik voel. Het is zo prachtig te zien dat geven en ontvangen zo mooi bij elkaar komt.

Dankjewel Waarmaakdag dat je bestaat en dankjewel dat ik in Arnhem mee mocht organiseren. Ik ben tevreden en dankbaar en ook de Sinterklazen gaan dankbaar naar huis!

De Sinterklazen

De Sinterklazen

2 Reacties

  1. Prachtige blog. Ik bewaar geweldige herinneringen aan mijn eerste optreden als ‘Sinterklaas’. Nogmaals bedankt voor je uitnodiging!

  2. Goed om te lezen en te horen Petra dat je een vervolg hebt gegeven aan de Nijmeegse waarmaakdag vorig jaar. Succes verder met waarmaken en EN je onderneming!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie.

Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi!

Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.

Stanley Neyndorff van GIC Consultancy