Enthousiasme en motivatie zijn goud waard

Boost voor je schrijven
Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Vóór 1 maart een koude plons in het frisse buitenwater. Brrr….zul je misschien denken, net als ik. Het was 24 februari. Maar ik wilde mezelf oprekken. Iets doen waarvan ik weet dat ik het kan. Denken dat je het kan is iets anders dan: doen. Dus hup, de uitdaging was gezet. Belemmeringen kwamen voorbij. Maar het lukte, de motivatie was er en het enthousiasme volgde. En werd groter en groter.

Vier dagen na mijn besluit. Ik ga te water, met een luide gil. Samen met Christiane, die in januari al eens een koude plons nam. Ze hielp me over de drempel, vol enthousiasme. Wat was dat gaaf! Een vette schreeuw tijdens de plons en ik riep gelijk: ‘Volgende week weer’. Met een prachtige afbeelding – copyright Christiane – deelde ik mijn enthousiasme op de socials. Ik was zo blij als een kind.

Enthousiasme en motivatie is goud waard
Kijk eens hoe blij ik ben. Photocredits: Christiane Bahr van Fotografie Zichtbahr

Motivatie opgeteld bij enthousiasme, dan krijg je doen.

Eén van mijn vriendinnen reageerde: ‘Wil ik ook. Ik ga mee.’ Aangestoken door mijn enthousiasme raakte er iets bij haar. De motivatie had ze al. Het was iets wat ze al heel lang wilde, maar nog niet had gedaan. Herkenning? Motivatie én enthousiasme werken goed samen. Een week later zwommen we met drie. En wat denk je… gelijk nadat we daar ons zichtbare enthousiasme deelden meldt er zich nog iemand; een collega ondernemer. Ook zij raakte besmet met ons enthousiasme.

Binnen een maand! na mijn persoonlijke uitdaging heb ik een nieuwe hobby; zwemmen in het koude water. Met enthousiaste zwemmaatjes. Wat een magie. Maar enthousiasme alleen is natuurlijk niet wat ons het water in helpt. Zonder motivatie van binnenuit is het amper te doen. En toen opeens … zag ik een parallel.

Waarom vertel ik over enthousiasme en motivatie?

Omdat het zo raakt aan mijn enthousiasme voor schrijven. Ook met dát enthousiasme steek ik anderen aan. Raken ze gemotiveerd om HET echt te gaan DOEN. Dat HET staat voor SCHRIJVEN.

Want schrijven willen ze wel. Graag zelfs, maar het hoofd zit in de weg. Hobbels, interne criticus.

Met mijn enthousiasme draai ik hun motor aan. Of laai ik het schrijversvuurtje op, zoals één van mijn opdrachtgevers het noemt. Zij zegt daarmee iets heel wezenlijks. Dat vuurtje, dat moet er namelijk wel zijn. Zonder innerlijk vuur is het moeilijk oplaaien. Dat is dus die motivatie.

Zwemmen

Mijn zwemmaatjes in de dop hadden al zo’n innerlijk vuurtje branden. Iets dat ze diep van binnen wilden. Al heel lang. Door mij raakten ze enthousiast maar dat hielp ze niet om koud te gaan zwemmen. Dat kwam door die interne drive. Die motivatie maakt het verschil. Want enthousiast praten over dat zwemmen, doe ik honderduit. Ook tegen manlief, andere vriendinnen en collega ondernemers [die hebben ondertussen misschien zelfs wel genoeg van mijn zwemverhalen]. Maar uit het water blijven zij wijselijk weg. Niet vanwege mijn gebrek aan enthousiasme. Wel omdat het voor hen niet hoeft, geen uitdaging is. Ze hebben er simpelweg gewoon geen oren naar. Zijn totaal niet gemotiveerd.

Enthousiast aan het schrijven gaan


Ondernemers die bij mij aan-het-schrijven-gaan hebben ook een interne drive. Ze willen het dolgraag. Willen er zelfs iets voor laten en graag iets voor doen. De motivatie is er, maar het lukt ze nog niet om het ook te doen. Met mijn enthousiasme zet ik ze aan. Daarna ligt het aan henzelf of het lukt, of ze verder komen. Als het van binnen niet al een klein beetje laait – dat innerlijke vuurtje – dan kan ik nog zo enthousiast zijn, maar daarmee gaat het vuur niet aan.

Schrijf voor je bedrijf

En daar zit de winst. Onze winst. Eén en één is twee. Of misschien zelfs drie. Samen schrijven levert het meeste op. Ik de schrijfkennis, zij de inhoudelijke kennis. En met wat uitleg over hoe woorden of zinnen net iets anders klinken of proeven proberen we dingen uit. Experimenteren. Leren. Ontwikkelen. En dan groeien en bloeien we samen in het schrijven. Zo mooi. En dat vertel ik je graag vol enthousiasme in dit blog.

Voel je iets gebeuren bij jezelf? Kriebelt er iets? Wil je jouw schrijversvuurtje aanzetten?

Beter, makkelijker en met meer plezier schrijven

Wil je beter, makkelijker of met meer plezier schrijven? Dat kan. Altijd!

Moet je het wel willen, van binnenuit. Gemotiveerd zijn. Niet bang.
Er iets voor willen doen, willen leren, durven proberen en experimenteren. Motivatie en enthousiasme zijn dan goud waard zijn.

Ik zet me met liefde en aandacht voor jou in en help je schrijfkilometers maken. Ik moedig je aan, stimuleer je, denk met je mee en werp een professionele tekst blik op jouw schrijfwerk. We gaan op weg net zolang totdat het schrijven in je benen zit of tot je vol vertrouwen schrijft en publiceert. Plezier ervaart en je schrijfbron weet te vinden. Jouw schrijfstijl is altijd ons uitgangspunt. Dat is jouw schrijfbron en dan gaan we samen op avontuur en ontdekking.

Zin in?

Bel [06 21 2736 35] app of mail me dan maken we eerst kennis, met een kop koffie of een kop thee.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein