Vóór 1 maart een koude plons in het frisse buitenwater. Brrr….zul je misschien denken, net als ik. Het was 24 februari. Maar ik wilde mezelf oprekken. Iets doen waarvan ik weet dat ik het kan. Denken dat je het kan is iets anders dan: doen. Dus hup, de uitdaging was gezet. Belemmeringen kwamen voorbij. Maar het lukte, de motivatie was er en het enthousiasme volgde. En werd groter en groter.

Vier dagen na mijn besluit. Ik ga te water, met een luide gil. Samen met Christiane, die in januari al eens een koude plons nam. Ze hielp me over de drempel, vol enthousiasme. Wat was dat gaaf! Een vette schreeuw tijdens de plons en ik riep gelijk: ‘Volgende week weer’. Met een prachtige afbeelding – copyright Christiane – deelde ik mijn enthousiasme op de socials. Ik was zo blij als een kind.

Enthousiasme en motivatie is goud waard
Kijk eens hoe blij ik ben. Photocredits: Christiane Bahr van Fotografie Zichtbahr

Motivatie opgeteld bij enthousiasme, dan krijg je doen.

Eén van mijn vriendinnen reageerde: ‘Wil ik ook. Ik ga mee.’ Aangestoken door mijn enthousiasme raakte er iets bij haar. De motivatie had ze al. Het was iets wat ze al heel lang wilde, maar nog niet had gedaan. Herkenning? Motivatie én enthousiasme werken goed samen. Een week later zwommen we met drie. En wat denk je… gelijk nadat we daar ons zichtbare enthousiasme deelden meldt er zich nog iemand; een collega ondernemer. Ook zij raakte besmet met ons enthousiasme.

Binnen een maand! na mijn persoonlijke uitdaging heb ik een nieuwe hobby; zwemmen in het koude water. Met enthousiaste zwemmaatjes. Wat een magie. Maar enthousiasme alleen is natuurlijk niet wat ons het water in helpt. Zonder motivatie van binnenuit is het amper te doen. En toen opeens … zag ik een parallel.

Waarom vertel ik over enthousiasme en motivatie?

Omdat het zo raakt aan mijn enthousiasme voor schrijven. Ook met dát enthousiasme steek ik anderen aan. Raken ze gemotiveerd om HET echt te gaan DOEN. Dat HET staat voor SCHRIJVEN.

Want schrijven willen ze wel. Graag zelfs, maar het hoofd zit in de weg. Hobbels, interne criticus.

Met mijn enthousiasme draai ik hun motor aan. Of laai ik het schrijversvuurtje op, zoals één van mijn opdrachtgevers het noemt. Zij zegt daarmee iets heel wezenlijks. Dat vuurtje, dat moet er namelijk wel zijn. Zonder innerlijk vuur is het moeilijk oplaaien. Dat is dus die motivatie.

Zwemmen

Mijn zwemmaatjes in de dop hadden al zo’n innerlijk vuurtje branden. Iets dat ze diep van binnen wilden. Al heel lang. Door mij raakten ze enthousiast maar dat hielp ze niet om koud te gaan zwemmen. Dat kwam door die interne drive. Die motivatie maakt het verschil. Want enthousiast praten over dat zwemmen, doe ik honderduit. Ook tegen manlief, andere vriendinnen en collega ondernemers [die hebben ondertussen misschien zelfs wel genoeg van mijn zwemverhalen]. Maar uit het water blijven zij wijselijk weg. Niet vanwege mijn gebrek aan enthousiasme. Wel omdat het voor hen niet hoeft, geen uitdaging is. Ze hebben er simpelweg gewoon geen oren naar. Zijn totaal niet gemotiveerd.

Enthousiast aan het schrijven gaan


Ondernemers die bij mij aan-het-schrijven-gaan hebben ook een interne drive. Ze willen het dolgraag. Willen er zelfs iets voor laten en graag iets voor doen. De motivatie is er, maar het lukt ze nog niet om het ook te doen. Met mijn enthousiasme zet ik ze aan. Daarna ligt het aan henzelf of het lukt, of ze verder komen. Als het van binnen niet al een klein beetje laait – dat innerlijke vuurtje – dan kan ik nog zo enthousiast zijn, maar daarmee gaat het vuur niet aan.

Schrijf voor je bedrijf

En daar zit de winst. Onze winst. Eén en één is twee. Of misschien zelfs drie. Samen schrijven levert het meeste op. Ik de schrijfkennis, zij de inhoudelijke kennis. En met wat uitleg over hoe woorden of zinnen net iets anders klinken of proeven proberen we dingen uit. Experimenteren. Leren. Ontwikkelen. En dan groeien en bloeien we samen in het schrijven. Zo mooi. En dat vertel ik je graag vol enthousiasme in dit blog.

Voel je iets gebeuren bij jezelf? Kriebelt er iets? Wil je jouw schrijversvuurtje aanzetten?

Beter, makkelijker en met meer plezier schrijven

Wil je beter, makkelijker of met meer plezier schrijven? Dat kan. Altijd!

Moet je het wel willen, van binnenuit. Gemotiveerd zijn. Niet bang.
Er iets voor willen doen, willen leren, durven proberen en experimenteren. Motivatie en enthousiasme zijn dan goud waard zijn.

Ik zet me met liefde en aandacht voor jou in en help je schrijfkilometers maken. Ik moedig je aan, stimuleer je, denk met je mee en werp een professionele tekst blik op jouw schrijfwerk. We gaan op weg net zolang totdat het schrijven in je benen zit of tot je vol vertrouwen schrijft en publiceert. Plezier ervaart en je schrijfbron weet te vinden. Jouw schrijfstijl is altijd ons uitgangspunt. Dat is jouw schrijfbron en dan gaan we samen op avontuur en ontdekking.

Zin in?

Bel [06 21 2736 35] app of mail me dan maken we eerst kennis, met een kop koffie of een kop thee.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.