Onlangs leerde ik iemand kennen die ik al vrij snel tot vriend kon bestempelen. Toen ik een berichtje via de telefoon van hem kreeg en zag dat ik hem nog niet in mijn contacten had staan typte ik zijn naam bij het telefoonnummer in: Foeke. Mijn smart Phone auto-correctie maakte er onmiddellijk FOEKEPOTTEN van. Ik lachte hardop. Wat is dat ook alweer, foekepotten? Weet jij het? Of heb je nog nooit van foekepotten gehoord? Ik zocht het voor je uit. Als ik over wentelteefjes kan schrijven dan kan dat zeker ook over foekepotten.

Eerst benaderde ik mijn ouders. Beide zijn begin 80. Mijn vader vertelde dat ze een oude auto dikwijls een foekepot noemden. Mijn moeder wist me te vertellen dat foekepotten een traditie is in Overijssel, de provincie waar zij beide geboren en woonachtig zijn. Wat deze traditie ook alweer precies inhoud kon ze me helaas niet vertellen.

Tijd voor mijn volgende informatiebron: het world wide web.  Ik raadpleegde allerlei sites voor de betekenis van het werkwoord foekepotten. Mijn ‘vrije’ samenvatting van al wat ik las deel ik met jou.

Wat is een foekepot?

Foekepot, muziekinstrument

oudste muziekinstrument

Een foekepot noemde men ook wel rommelpot en is het oudste volksmuziekinstrument van Nederland. Het instrument stamt uit de vroege Middeleeuwen. Men maakte een foekepot door over een aardewerken pot, of een blik met een rand, een vlies te spannen. Meestal was dit een varkensblaas.  Door het midden van dit vlies stak men een stokje en maakte dit vast. Dit stokje bestreek men met hars en na een dag of twee was de foekepot klaar. Meestal liepen basisschool kinderen rond met de foekepot en maakten hiermee geluid.

Hoe werkt een foekepot?
Met de duim en twee vingers strijkt men langs het stokje, dit levert een trilling op. Het vlies trilt mee, de pot fungeert als klankkast. Het effect: een karakteristiek geluid dat klinkt als: foeke, foeke, foeke. En voilà de basis van het woord foekepot dat zelfs een werkwoord kreeg als je het bespeelde: foekepotten. Precies het woord dat mijn smart Phone produceerde. Wat een oude wijsheid in een modern voorwerp.
Traditie
In sommige delen van Nederland gingen kinderen op oudejaarsavond met deze foekepot van deur toe deur. In andere delen was het bespelen van de foekepot toevertrouwd aan het Carnavalsfeest. Het geluid van de foekepot verzorgde de muzikale ondersteuning van het bijbehorende liedje:

Foekepotterij, foekepotterij,
geef mij een centje dan ga ik weer voorbij
ik heb geen geld om een broodje te kopen
daarom moet ik met de foekepot lopen
foekepotterij, foekepotterij
geef mij een centje dan ga ik weer voorbij

De beloning voor het zingen? Een snoepje of een centje. Net als met het feest van Sint Maarten op 11 november.

Braziliaans_muziekinstrumentIn andere landen bestaat ook een soort foekepot. In Noord-Duitsland en Denemarken kent men de rommelpot. In Brazilië is de foekepot, bekend onder de naam cuica, een veelgebruikt muziek instrument in de sambamuziek. Tijdens carnavalsfeesten in Brazilie wordt de cuica dan ook veel gebruikt. In Hongarije gebruikt men de foekepot als begeleiding in citera-orkesten en in Italië is het instrument bekend onder de naam cupa-cupa.

Als het goed is horen we de foekepot dus regelmatig in buitenlandse muziek. Zo, dat leek mij leuk genoeg om te weten en dus te delen. Heb jij het geluid van een foekepot wel eens gehoord? Of kinderen ermee horen zingen? Breng me op de hoogte, ik ben nieuwsgierig naar de verhalen erachter. Heb je al een keer de foekepot bespeeld? Dan heb je gefoekepot, het voltooid deelwoord van foekepotten. Wil je zelf een foekepot proberen te maken? Klik op de afbeelding hieronder. Veel foekepot-plezier!

Hoe_maak_ik_een_Foekepot?

 

© Petra Steffens | 584 woorden

 

 

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.