‘De beste wensen voor 2014’. Voor de een roept dit de wens voor een goede gezondheid op, een ander wenst een nieuwe of andere baan, een mooie relatie, een ander huis. Maar ook het verwelkomen van een nieuw gezinslid kan een persoonlijke wens zijn, of zakelijk succes, veel geld verdienen of meer klanten. In sommige gevallen wenst iemand meer orde in zijn leven, meer inzicht of simpelweg meer vrede op aarde of juist rust in zijn hoofd. Jouw eigen wens of voornemen voor 2014 is heel persoonlijk. Rond 31 december merk ik dat er meer bewustzijn is voor waar je mee bezig bent. Bewustzijn voor wat 2013 gebracht heeft, waar je staat en wat je wenst voor 2014. De overgang van het ene naar het andere jaar is daar een mooi moment voor.

2014-Gelukkig_Nieuwjaar

Goed voornemen 2014

Ook ik nam de tijd rond de jaarwisseling en keek terug op 2013. Natuurlijk vergat ik niet om ook vooruit te blikken. Met blijheid kijk ik terug! 2013 was een mooi, fijn en succesvol jaar voor mij. Ik ontdekte nieuwe dingen, ging nieuwe uitdagingen aan en liet wensen in vervulling gaan. Er kwam meer blijheid in mijn leven. Ik kwam dichter bij mijn eigen plannen, sommige voerde ik zelfs al uit of startte ik op. Een heerlijk gevoel levert dat op, ook als ik er weer even op terugblik. 2013 gaf mij mooie inzichten waar ik goed mee vooruit kan. 2014 zal ik ongetwijfeld met nog meer wijsheid en inzicht beleven. Maar behalve terugblikken, keek ik ook vooruit, zoals ik al zei! Al vooruitkijkende kwam ik, als vanzelf, uit bij plannen maken en doelen stellen. Veel schrijven deed ik al in 2013 en het komende jaar ga ik daar natuurlijk mee verder. Toch kriebelde er iets en verleidde ik mezelf tot het stellen van een goed voornemen voor 2014.

Schrijven kan op verschillende manieren en voor diverse doeleinden. Denk aan jaarverslagen, artikelen in kranten over belangrijke onderwerpen, maar ook aan het schrijven van teksten voor flyers en brochures, opinieartikelen, persberichten, websiteteksten, sollicitatiebrieven, profielen en ga zo maar door. In het land van de teksten die je overal te kust en te keur kunt vinden, is er nog heel wat te schrijven maar zeker ook wat te verbeteren. Mijn werk en dat van vele andere tekstschrijvers is nog steeds voldoende nodig. Tekst in goed leesbare taal schrijven is een dankbare en leuke taak. Het is een vaardigheid. Maar bij schrijvers kun je ook denken aan dichters, verhalen schrijvers, romanschrijvers en redacteuren die boeken verfraaien en verbeteren. Kortom; het vak van (tekst)schrijver is breed en divers.

Terwijl ik mijmerde over 2013 en vooruitblikte op 2014 realiseerde ik mij dat creatief schrijven voor mij heel belangrijk en waardevol is. In complete vrijheid letters opschrijven en daarmee knutselen, schuiven, door elkaar husselen enzovoort. Dat vind ik te gek. Om vervolgens ergens op uit te komen, waar ik, voordat ik aan die creatieve snelweg begon, niet aan had kunnen denken. Dat is cool, verrassend en enorm inspirerend. Reden dus om hier wat langer bij stil te blijven staan. Binnen mijn, gelukkig heel diverse, schrijfwerkzaamheden is er doorgaans veel vrijheid voor eigen creativiteit die altijd nodig en belangrijk is. Toch is er ook die begrenzing. Kadertjes waarbinnen het een en ander moet passen. Een structuur,  een vorm, maximaal aantal woorden, stijlkeuze, een onderwerp en dat soort dingen.  Dat maakt de uitdaging groot en boeiend, maar het beperkt ook!

Volledig vrij gaan in creatief schrijven, daar kan ik nogal naar verlangen. Regelmatig betrap ik mezelf erop dat het niet eens door mijn opdrachten komt, maar juist door mijn kritische houding. Ik noem hem ook wel mijn kritische kabouter. Die denkt beter te weten dat ik iets niet kan of juist overtuigd is dat de ander het beter kan. Hierdoor neem ik niet de tijd om helemaal in vrijheid te gaan schrijven. In volledige vrijheid schrijven betekent voor mij; zonder verwachtingen schrijven. Een mooi gegeven, maar ook eng en spannend. Eigenlijk kwam ik erachter dat ik het mezelf vooral niet toesta en niet de ruimte neem of creëer om volledig in vrijheid te schrijven. En daar is iets aan te doen. Ploink: mijn voornemen was geboren!

Mijn voornemen was geboren!

Mijn voornemen was geboren!

Ik neem mezelf voor om in 2014 regelmatig in volledige vrijheid te gaan schrijven. De creativiteit de ruimte te geven, zonder kritische kabouter, zonder censuur en zonder een vast omlijnt resultaat te verwachten. In mijn agenda heb ik daar zelfs dagen voor gereserveerd. Wauw, ik ben er helemaal blij mee. Een lang gekoesterde wens die steeds maar onder aan dat lijstje bleef hangen. Hupsakee naar boven ermee. Tijd voor prioriteiten! Er ontstonden vanzelf 2 extra voornemens. De tweede is: tijd nemen om niks te doen. Rust in mijn hoofd creëren. Is goed voor je creativiteit heb ik gehoord! En als laatste heb ik leesdagen ingepland, waarop ik van en over anderen ga lezen. Goed voor mijn eigen ontwikkeling (en ik wil gráág nog beter worden)!

Trouwens, ik weet zeker dat al mijn andere schrijfwerk er beter van wordt, dat zal men mij dan later vast in dank afnemen J. Ook fijn dus voor al mijn opdrachtgevers in 2014. Proost, op een goed 2014!

©Petra Steffens

 

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.