Goede voornemens voor 2014!

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

‘De beste wensen voor 2014’. Voor de een roept dit de wens voor een goede gezondheid op, een ander wenst een nieuwe of andere baan, een mooie relatie, een ander huis. Maar ook het verwelkomen van een nieuw gezinslid kan een persoonlijke wens zijn, of zakelijk succes, veel geld verdienen of meer klanten. In sommige gevallen wenst iemand meer orde in zijn leven, meer inzicht of simpelweg meer vrede op aarde of juist rust in zijn hoofd. Jouw eigen wens of voornemen voor 2014 is heel persoonlijk. Rond 31 december merk ik dat er meer bewustzijn is voor waar je mee bezig bent. Bewustzijn voor wat 2013 gebracht heeft, waar je staat en wat je wenst voor 2014. De overgang van het ene naar het andere jaar is daar een mooi moment voor.

2014-Gelukkig_Nieuwjaar

Goed voornemen 2014

Ook ik nam de tijd rond de jaarwisseling en keek terug op 2013. Natuurlijk vergat ik niet om ook vooruit te blikken. Met blijheid kijk ik terug! 2013 was een mooi, fijn en succesvol jaar voor mij. Ik ontdekte nieuwe dingen, ging nieuwe uitdagingen aan en liet wensen in vervulling gaan. Er kwam meer blijheid in mijn leven. Ik kwam dichter bij mijn eigen plannen, sommige voerde ik zelfs al uit of startte ik op. Een heerlijk gevoel levert dat op, ook als ik er weer even op terugblik. 2013 gaf mij mooie inzichten waar ik goed mee vooruit kan. 2014 zal ik ongetwijfeld met nog meer wijsheid en inzicht beleven. Maar behalve terugblikken, keek ik ook vooruit, zoals ik al zei! Al vooruitkijkende kwam ik, als vanzelf, uit bij plannen maken en doelen stellen. Veel schrijven deed ik al in 2013 en het komende jaar ga ik daar natuurlijk mee verder. Toch kriebelde er iets en verleidde ik mezelf tot het stellen van een goed voornemen voor 2014.

Schrijven kan op verschillende manieren en voor diverse doeleinden. Denk aan jaarverslagen, artikelen in kranten over belangrijke onderwerpen, maar ook aan het schrijven van teksten voor flyers en brochures, opinieartikelen, persberichten, websiteteksten, sollicitatiebrieven, profielen en ga zo maar door. In het land van de teksten die je overal te kust en te keur kunt vinden, is er nog heel wat te schrijven maar zeker ook wat te verbeteren. Mijn werk en dat van vele andere tekstschrijvers is nog steeds voldoende nodig. Tekst in goed leesbare taal schrijven is een dankbare en leuke taak. Het is een vaardigheid. Maar bij schrijvers kun je ook denken aan dichters, verhalen schrijvers, romanschrijvers en redacteuren die boeken verfraaien en verbeteren. Kortom; het vak van (tekst)schrijver is breed en divers.

Terwijl ik mijmerde over 2013 en vooruitblikte op 2014 realiseerde ik mij dat creatief schrijven voor mij heel belangrijk en waardevol is. In complete vrijheid letters opschrijven en daarmee knutselen, schuiven, door elkaar husselen enzovoort. Dat vind ik te gek. Om vervolgens ergens op uit te komen, waar ik, voordat ik aan die creatieve snelweg begon, niet aan had kunnen denken. Dat is cool, verrassend en enorm inspirerend. Reden dus om hier wat langer bij stil te blijven staan. Binnen mijn, gelukkig heel diverse, schrijfwerkzaamheden is er doorgaans veel vrijheid voor eigen creativiteit die altijd nodig en belangrijk is. Toch is er ook die begrenzing. Kadertjes waarbinnen het een en ander moet passen. Een structuur,  een vorm, maximaal aantal woorden, stijlkeuze, een onderwerp en dat soort dingen.  Dat maakt de uitdaging groot en boeiend, maar het beperkt ook!

Volledig vrij gaan in creatief schrijven, daar kan ik nogal naar verlangen. Regelmatig betrap ik mezelf erop dat het niet eens door mijn opdrachten komt, maar juist door mijn kritische houding. Ik noem hem ook wel mijn kritische kabouter. Die denkt beter te weten dat ik iets niet kan of juist overtuigd is dat de ander het beter kan. Hierdoor neem ik niet de tijd om helemaal in vrijheid te gaan schrijven. In volledige vrijheid schrijven betekent voor mij; zonder verwachtingen schrijven. Een mooi gegeven, maar ook eng en spannend. Eigenlijk kwam ik erachter dat ik het mezelf vooral niet toesta en niet de ruimte neem of creëer om volledig in vrijheid te schrijven. En daar is iets aan te doen. Ploink: mijn voornemen was geboren!

Mijn voornemen was geboren!

Mijn voornemen was geboren!

Ik neem mezelf voor om in 2014 regelmatig in volledige vrijheid te gaan schrijven. De creativiteit de ruimte te geven, zonder kritische kabouter, zonder censuur en zonder een vast omlijnt resultaat te verwachten. In mijn agenda heb ik daar zelfs dagen voor gereserveerd. Wauw, ik ben er helemaal blij mee. Een lang gekoesterde wens die steeds maar onder aan dat lijstje bleef hangen. Hupsakee naar boven ermee. Tijd voor prioriteiten! Er ontstonden vanzelf 2 extra voornemens. De tweede is: tijd nemen om niks te doen. Rust in mijn hoofd creëren. Is goed voor je creativiteit heb ik gehoord! En als laatste heb ik leesdagen ingepland, waarop ik van en over anderen ga lezen. Goed voor mijn eigen ontwikkeling (en ik wil gráág nog beter worden)!

Trouwens, ik weet zeker dat al mijn andere schrijfwerk er beter van wordt, dat zal men mij dan later vast in dank afnemen J. Ook fijn dus voor al mijn opdrachtgevers in 2014. Proost, op een goed 2014!

©Petra Steffens

 

2 Reacties

  1. Mooi geschreven Petra en wat een goed voornemen. Ik ga ook maar eens nadenken over goede voornemens voor 2014.

  2. Lieve Petra, schrijf spetterend, knallend, krachtig, vol, warm, zacht, frivool en met veel plezier! Graag laat ik me door je inspireren.
    Liefs Shona

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein