en waarom mijn vingers naar ui ruiken.

‘Zou ie heel blijven?’ dat bedenk ik in die ene seconde als ik naar mijn vliegende schaaltje kijk. Mijn hart klopt in mijn keel.

Luttele seconden later staar ik naar de gruzelementen op de vloer. Het zijn er nog net geen duizenden.

photo by Marcus Lofvenberg @unsplash.com

Was ik te gehaast? De koelkast te vol? De splinters zijn een feit. Mijn schaaltje is niet meer. Daar is geen ontkomen aan. Tussen de gruzelementen zie ik iets dat veel lijkt op splinters; gesnipperde ui. En daarom …. stinken mijn handen naar ui. Maar dat is niet waar deze blog over gaat. Deze blog gaat over haastige spoed is niet goed. Of je nou een schaaltje in je hand hebt of schrijft. In beide gevallen geld: haastige spoed is niet goed.

Neem de tijd voor je tekst


Schrijf je té gehaast, dan zie je dat direct terug. Bij het nakijken van teksten valt het me vaak genoeg op. Een ‘typefoutje’ hier, een overbodig woordje daar, een beetje herhaling of OEPS… teveel uitleg. Het overkomt de beste. Mij ook. Helemaal niet erg. Als het tenminste nog niet door de hele wereld gelezen kan worden. Mijn belangrijkste boodschap is dan ook:

‘Neem de tijd voor je tekst. Dat is altijd de moeite waard.’

Neem de tijd voor je tekst. Dat is altijd de moeite waard.
photo by Aron Visuals @unsplash.com

Tip 1: Schrijf wanneer je in de flow zit

Schrijf wanneer je een idee hebt. Schrijf vanuit die flow. Je verhaal of idee staat dan zo op papier. Niets fijner dan dat. Wacht niet tot die flow weg is. Dan wordt schrijven moeilijker.

Tip 2: Wacht niet tot de flow weg is. Wacht wél met publiceren

Uitgeschreven? Gun je tekst even de ruimte. Laat ‘m minimaal één nacht liggen. Oké, een dag mag ook. Vaak valt je nog iets in. Iets wat er fantastisch bij past, er absolúút nog bij moet. Of misschien juist niet, staat er te veel. Wat dubbelop of val je in herhaling. Heel verhelderend om je tekst te laten bezinken. Dan heb je tijd voor wat verfijning.

Minimaal één nacht rust

Nadat de tekst minimaal één nacht of een dag gerust heeft, lees je het nog eens na. Met iets meer afstand tot de woorden lees je onafhankelijker. Misschien mag het hier en daar wat korter. In flow schrijven levert soms nou eenmaal wat herhaling op of er is (te)veel uitleg. Helemaal niet erg. Wandel er nog eens rustig doorheen. En schrap.

Tip 3: Schakel hulp in als het je niet of niet goed lukt

Lukt het niet om wat te schaven of te schrappen omdat je nog teveel in de inhoud zit, wacht dan nog een dag. Of denk er eens aan om je teksten even uit handen te geven. Een ander kan onbevangen naar jouw tekst kijken. Of kies iemand die regelmatig met tekst bezig is en je tips en feedback kan geven voor verbetering. Geloof me, dat doet wonderen en helpt je beter schrijven. 😊

Tip 4: Denk aan je lezers

Neem dus de tijd voor je tekst, dat zei ik al. Je verhaal en de inhoud worden daar beter van. En als je wat tips en feedback toepast help je de lezer goed op weg. Die willen graag bij de hand meegenomen worden door wat jij te vertellen hebt.

Dan creëer je blije lezers. En blije lezers worden eerder klanten. 😊

Zo. Nu genoeg over ‘haastige spoed is zelden goed’.
Ik wens je veel moed, want je doet het hartstikke goed.

Wil je hulp en weet je niet hoe?

Wil je graag dat iemand met je meekijkt, door jouw teksten wandelt en je belangrijke en nuttige feedback geeft. Suggesties doet, verbeterpunten aandraagt en je laat nadenken over hoe je het nog helderder opschrijft. Iemand die met je meedenkt, ook over een idee. Jou inspiratie geeft en heel fijn en helpend: jouw stok achter de deur is?

Pak dan nu de telefoon en bel me, dan praten we daar eens over. Ik lees teksten met aandacht en respect voor jou en je lezer en help je graag verder in het makkelijker schrijven. 06 21 27 36 35

Aanmoediging en ondersteuning nodig om te werken aan content voor je bedrijf?

Op vrijdag 18 september start het 4 maanden traject Schrijf voor je bedrijf. Een traject waarmee je tot het einde van het jaar lekker aan het werk gaat met content creëren voor jouw onderneming. Iedere maand een live-sessie en een check van je teksten tussendoor. Tips en meedenkerij van andere ondernemers en feedback van een heuse tekstschrijver. Het gaat je helpen om die flow en schrijverij goed vast te houden. Een stok achter de deur voor jou en superleerzaam en inspirerend.

Heb je zin om nu echt eens die boel op de rit te zetten wat schrijven betreft. Voel je welkom.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.