Haastige spoed is niet goed

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

en waarom mijn vingers naar ui ruiken.

‘Zou ie heel blijven?’ dat bedenk ik in die ene seconde als ik naar mijn vliegende schaaltje kijk. Mijn hart klopt in mijn keel.

Luttele seconden later staar ik naar de gruzelementen op de vloer. Het zijn er nog net geen duizenden.

photo by Marcus Lofvenberg @unsplash.com

Was ik te gehaast? De koelkast te vol? De splinters zijn een feit. Mijn schaaltje is niet meer. Daar is geen ontkomen aan. Tussen de gruzelementen zie ik iets dat veel lijkt op splinters; gesnipperde ui. En daarom …. stinken mijn handen naar ui. Maar dat is niet waar deze blog over gaat. Deze blog gaat over haastige spoed is niet goed. Of je nou een schaaltje in je hand hebt of schrijft. In beide gevallen geld: haastige spoed is niet goed.

Neem de tijd voor je tekst


Schrijf je té gehaast, dan zie je dat direct terug. Bij het nakijken van teksten valt het me vaak genoeg op. Een ‘typefoutje’ hier, een overbodig woordje daar, een beetje herhaling of OEPS… teveel uitleg. Het overkomt de beste. Mij ook. Helemaal niet erg. Als het tenminste nog niet door de hele wereld gelezen kan worden. Mijn belangrijkste boodschap is dan ook:

‘Neem de tijd voor je tekst. Dat is altijd de moeite waard.’

Neem de tijd voor je tekst. Dat is altijd de moeite waard.
photo by Aron Visuals @unsplash.com

Tip 1: Schrijf wanneer je in de flow zit

Schrijf wanneer je een idee hebt. Schrijf vanuit die flow. Je verhaal of idee staat dan zo op papier. Niets fijner dan dat. Wacht niet tot die flow weg is. Dan wordt schrijven moeilijker.

Tip 2: Wacht niet tot de flow weg is. Wacht wél met publiceren

Uitgeschreven? Gun je tekst even de ruimte. Laat ‘m minimaal één nacht liggen. Oké, een dag mag ook. Vaak valt je nog iets in. Iets wat er fantastisch bij past, er absolúút nog bij moet. Of misschien juist niet, staat er te veel. Wat dubbelop of val je in herhaling. Heel verhelderend om je tekst te laten bezinken. Dan heb je tijd voor wat verfijning.

Minimaal één nacht rust

Nadat de tekst minimaal één nacht of een dag gerust heeft, lees je het nog eens na. Met iets meer afstand tot de woorden lees je onafhankelijker. Misschien mag het hier en daar wat korter. In flow schrijven levert soms nou eenmaal wat herhaling op of er is (te)veel uitleg. Helemaal niet erg. Wandel er nog eens rustig doorheen. En schrap.

Tip 3: Schakel hulp in als het je niet of niet goed lukt

Lukt het niet om wat te schaven of te schrappen omdat je nog teveel in de inhoud zit, wacht dan nog een dag. Of denk er eens aan om je teksten even uit handen te geven. Een ander kan onbevangen naar jouw tekst kijken. Of kies iemand die regelmatig met tekst bezig is en je tips en feedback kan geven voor verbetering. Geloof me, dat doet wonderen en helpt je beter schrijven. 😊

Tip 4: Denk aan je lezers

Neem dus de tijd voor je tekst, dat zei ik al. Je verhaal en de inhoud worden daar beter van. En als je wat tips en feedback toepast help je de lezer goed op weg. Die willen graag bij de hand meegenomen worden door wat jij te vertellen hebt.

Dan creëer je blije lezers. En blije lezers worden eerder klanten. 😊

Zo. Nu genoeg over ‘haastige spoed is zelden goed’.
Ik wens je veel moed, want je doet het hartstikke goed.

Wil je hulp en weet je niet hoe?

Wil je graag dat iemand met je meekijkt, door jouw teksten wandelt en je belangrijke en nuttige feedback geeft. Suggesties doet, verbeterpunten aandraagt en je laat nadenken over hoe je het nog helderder opschrijft. Iemand die met je meedenkt, ook over een idee. Jou inspiratie geeft en heel fijn en helpend: jouw stok achter de deur is?

Pak dan nu de telefoon en bel me, dan praten we daar eens over. Ik lees teksten met aandacht en respect voor jou en je lezer en help je graag verder in het makkelijker schrijven. 06 21 27 36 35

Aanmoediging en ondersteuning nodig om te werken aan content voor je bedrijf?

Op vrijdag 18 september start het 4 maanden traject Schrijf voor je bedrijf. Een traject waarmee je tot het einde van het jaar lekker aan het werk gaat met content creëren voor jouw onderneming. Iedere maand een live-sessie en een check van je teksten tussendoor. Tips en meedenkerij van andere ondernemers en feedback van een heuse tekstschrijver. Het gaat je helpen om die flow en schrijverij goed vast te houden. Een stok achter de deur voor jou en superleerzaam en inspirerend.

Heb je zin om nu echt eens die boel op de rit te zetten wat schrijven betreft. Voel je welkom.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein