Heb jij moeite met schrijven? Als je antwoord ‘ja’ is wil ik je vragen of je er klaar voor bent om in iets anders te geloven. Als dat zo is lees dan gerust verder. Je bent klaar om dat moeite hebben met schrijven opzij te zetten. En deze tips helpen je daarbij. Ze geven je misschien wel een andere kijk op schrijven.

‘Ik vind het maar wat lastig hoor, dat schrijven.’

‘Dat schrijven kost me zoveel tijd en moeite.’

‘Ik worstel enorm met schrijven.’

Om me heen hoor ik het nogal eens: ‘Ik heb zo’n moeite met schrijven?’ Gekreun, gesteun en gezucht klinken om die zin wat kracht bij te zetten. Ik geloof dat dit helemaal niet zo hoeft te zijn en geef meestal dan ook de tip Maak het leuk voor jezelf. Woorden als moeilijk, moeite of lastig vallen dan al gauw om. [Of laat je helpen door iemand met je mee te laten kijken, onderaan deze pagina lees je daar meer over.]

Waarom zou je doorgaan met geloven dat je moeite hebt met schrijven.

Doorgaan met geloven in de gedachte dat schrijven jou zoveel moeite kost helpt je niet vooruit. Het resultaat is blijven ploeteren en zwoegen. Dat is echt niet nodig. Schrijven moet je toch. Kun je het maar beter leuk maken. 😊

Het effect


Maak het leuk voor jezelf en schrijf. Dit levert niet alleen jou voordeel op. Je lezer merkt het ook. Die wordt er blij van. En blije lezers worden eerder klant.

Moeite met schrijven
Photocredits: Vincenzo di Giorgio

Oké, hier komen ze; de tips. Tips om schrijven met moeite tegen te gaan.

TIP 1

Breng jezelf in een fijne stemming. Zet een muziekje op waar je blij van wordt. Ga mediteren om je hoofd tot rust te laten komen of trek die wandelschuiten aan en ga erop uit. Frisse lucht doet hartstikke goed in de meeste gevallen. Een blij en wat leger hoofd geeft ruimte voor nieuwe inspiratie.

TIP 2

Denk aan jouw allerleukste klant(en). Zij die glimlachen en zo tevreden zijn met jouw hulp. Maar ook zij die een glimlach op jouw gezicht tevoorschijn toveren als je aan hen denkt. Denk aan wat zij bereikt hebben dankzij jouw hulp en schrijf met die persoon in gedachten over wat zij bereikten en hoe dat ging. Wedden dat je zo in de schrijfmodus zit!

Wat jij daarover te vertellen hebt is goud waard. Dan heb je gelijk de kern te pakken.

TIP 3

Blok tijd in je agenda om te schrijven voor je bedrijf. Schrap het er-even-tussendoor doen. Schrijven aan je blog, nieuwsbrief, mailing of wat dan ook verdient aandacht en tijd. Het even tussendoor doen houdt jouw gedachte dat je moeite hebt met schrijven in stand. En dat mag anders. Neem de tijd. Geef het schrijven alle aandacht. Doe alsof je er zin in hebt, voel dat het de moeite waard is; schrijven voor je bedrijf. Kom los van hoe je het deed en ga het anders doen!

Welke tip probeer jij als eerste uit om het schrijven met moeite tegen te gaan?

Met welke tip ga jij vandaag nog aan de slag? Of morgen… Laat het me weten in een reactie hieronder of in een mail. Het zou tof zijn om van jou te horen welke tip je uitprobeert en natuurlijk hoe je dat ervaart.

Wil je meer hulp om schrijven met moeite vaarwel te zeggen?

Heb je iets meer nodig dan deze tips? Zou je graag iets van schrijfbegeleiding wensen, iemand aan wie je jouw tekst kunt toevertrouwen. Ook dat is mogelijk. Ik help verschillende ondernemers die hun tekst door mij laten checken en voorzie deze van feedback. Daar worden teksten beter van. Altijd. Ook jou help ik met plezier, ik nodig je uit contact op te nemen.

Helpen deze schrijftips maar wil je graag nog iets meer dan dit? Samen schrijven en tijd daarvoor reserveren is ook een gouden tip die ik graag met je deel. Het helpt je gefocust te blijven, tijd in te plannen en het biedt een mooie stimulans. Ook wel een stok achter de deur genoemd. In september start ik een 4 maanden schrijftraject met een beperkt aantal ondernemers. Een traject waarin je persoonlijke begeleiding krijgt op afstand, over je ideeën kunt sparren, je worstelingen kunt delen en je voldoende stimulans krijgt om met dat schrijven aan de slag te gaan. En dat is niet het enige. Elke maand komen we 1 keer LIVE samen voor een schrijfsessie. Een echte boost voor je schrijverij. Schrijven met moeite lost dan al snel op. Tijdens het samen schrijven krijg je veel input en voel je je enorm gesteund om fijn te schrijven met elkaar. Met gelijkgestemden.

Liever eerst nog wat informatie? Bel me en ik vertel je erover: 06 21 27 36 35. Mailen mag ook. Of we maken eerst kennis met een bakkie koffie.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.