Heb jij moeite met schrijven en ben je er klaar voor om in iets anders te geloven als het om schrijven gaat? Klaar om die vergiftigende gedachte ‘Ik heb moeite met schrijven’ opzij te zetten? Lees dan verder. Met deze tips gaat zeg je dag tegen die belemmering van moeite denken te hebben met schrijven. Ze gaan je misschien wel aan een andere kijk op schrijven helpen.

‘Ik vind het maar wat lastig hoor, dat schrijven.’

‘Dat schrijven kost me zoveel tijd en moeite.’

‘Ik worstel enorm met schrijven.’

Moeite met schrijven? Ja, dat heb ik. Ik hoor het zo vaak om me heen. Gekreun, gesteun en geworstel vanwege het schrijven van teksten. Doodzonde, want ik geloof dat het helemaal niet zo hoeft te zijn. Meestal geef ik deze tip:

MAAK HET LEUK VOOR JEZELF. Dan valt het heus wel mee met dat ‘moeite’ en ‘lastig’.
Schrijven moet je toch, kun je het maar beter leuk maken. 😊

Heel eerlijk gezegd vind ik dat we ook niet moeten overdrijven met zijn allen. Maak het leuk en schrijf. Echt waar, dat kan.

Waarom zou je doorgaan met geloven in moeite hebben met schrijven.

Doorgaan met geloven in die gedachte dat het je zoveel moeite kost om te schrijven helpt je niet vooruit. Het resultaat is dat je maar blijft ploeteren en zwoegen. Dat wil jij toch niet. Het kan anders, echt waar.

Het effect


Het effect van het-leuk-maken voor jezelf is iets wat niet alleen jou voordeel oplevert. Je lezer merkt het ook. Die wordt er blij van. Blije lezers worden volgers. Volgers worden klanten. Dat heb ik vast al vaker gezegd.

Moeite met schrijven
Photocredits: Vincenzo di Giorgio

Dan komen hier de tips om dat schrijven met moeite tegen te gaan.

TIP 1

Breng jezelf in een aangename ‘mood’. Een ander woord voor MAAK HET LEUK. Zet een lekker muziekje op, waar jij je comfortabel bij voelt. Muziek waarbij je helemaal jezelf kunt zijn of welke rust creëert. Wil je liever even mediteren – en dat raad ik je zeker aan –  dan is dat ook een goede optie. Een zeer goede optie zelfs. Je hoofd wordt er leeg van waardoor er ruimte ontstaat voor inspiratie. (en dat heb je nodig als je schrijven gaat).

TIP 2

Denk aan één van die LEUKE klanten van jou. Zij die niet alleen zelf een glimlach op hun gezicht hebben – omdat jij ze zo fijn geholpen hebt-, maar die ook op jouw gezicht een glimlach toveren als je er aan denkt. Wow, dan zit je meteen bij je kern. Bij dat wat jou blij maakt en dus jouw klanten. Ga met die persoon in gedachten en met wat je met hem of haar bereikt hebt ‘aan-de-schrijf’. Wedden dat je zo in de schrijfmodus zit! Wat jij daar over te vertellen hebt is goud waard.

TIP 3

Blok tijd in je agenda om te schrijven voor je bedrijf. Schrap het om dat er even ‘tussendoor’ te doen. Schrijven aan je blog, nieuwsbrief, mailing of wat dan ook en dat even tussendoor doen zorgt ervoor dat je jouw gedachte IK HEB MOEITE MET SCHRIJVEN in stand houdt. Dus weg ermee. Niet meer doen. Neem de tijd, doe alsof je er zin in hebt, voel dat het de moeite waard is; schrijven voor je bedrijf. En neem er de tijd voor. Dat mag. Kom los van hoe je het deed en ga het ANDERS doen!

Met welke tip ga jij vandaag aan de slag? Of morgen.

Natuurlijk heb ik nog veel meer tips, maar het blaadje is vol. Als ik doorga kun je vast en zeker toch niet kiezen met welke tip je vandaag begint. Ik laat het dus bij deze 3 tips.

Welke tip probeer jij als eerste uit om het schrijven met moeite tegen te gaan?

Laat het weten in een reactie hieronder of in een mail. Echt, ik vind het tof om te vernemen wat jou helpt. En ook als het niet helpt, daag me uit. Met belangstelling houd ik mijn mailbox in de gaten, mijn app en mijn telefoon. En jaaaaa deze pagina.

Toch tekst nodig en echt geen tijd?

Wil je niet aan de slag om ‘met moeite schrijven’ uit je systeem te bannen, maar heb je wel tekst nodig voor je bedrijf. Vertel me wat je wilt vertellen en ik schrijf het met aandacht voor je op. Kun jij lekker bezig met andere ZAKEN. Want dat kan natuurlijk ook, het laten voor wat het is en de samenwerking opzoeken. Ik help je met plezier. Een appje kan op
06 21 27 36 35 of mail me op petra.steffens@gmail.com

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.