Het is jouw beurt!

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Sinds kort speel ik Trivia Crack, op aanraden van mijn nichtje. Ken je dit spel? Het is als het bordspel Triviant maar dan op de smart Phone! Met een hechte club vrienden speelde ik dit jaren geleden veel. Het speelplezier, onze weekendjes weg plus het fanatisme waarmee we speelden staat haarscherp in mijn geheugen gegrift. De herinnering aan dit alles was voor mij voldoende reden om de app te downloaden en het spel te starten. Mijn kennis frist er weer helemaal van op. Jammer van alle reclame tussendoor. Jak! Maar er is nog iets waar mijn nekharen recht overeind van gaan staan. Als ik aan zet ben krijg ik de melding: Het is jou beurt! Oei. Dit moet natuurlijk zijn: jouWbeurt.

 

trivia-crack-karakters
Tijd voor een opfris moment voor het gebruik van de woorden  jou en jouw.

Jouw  is een  bezittelijk voornaamwoord en duidt altijd een bezit aan. Andere bezittelijke voornaamwoorden: mijn, uw, zijn, haar, ons/onze, hun en jullie. Jou is een persoonlijk voornaamwoord en geeft een persoon aan. Andere persoonlijke voornaamwoorden zijn: ik, mij, jij, zij, hem, u en wij.

Hier een aantal tips die kunnen helpen in het gebruik van het juiste woord:  jou of jouw.

Tip 1:

Weet je niet of je jou of jouw moet kiezen, gebruik dan het woord van erbij. Kun je van jou gebruiken, maak dan gebruik van het woord jouw. Ter verduidelijking:

Deze koffer is van jou. Het is jouw koffer.
In dit voorbeeld gaat het over een koffer, de koffer is van jou en duidt een bezit aan:  gebruik jouw.

Ik help jou zodat je goed kunt fotograferen.
In dit voorbeeld hoort jou niet bij een bezit maar geeft een persoon aan; het is een persoonlijk voornaamwoord. Gebruik jou.

Tip 2:
Twijfel je tussen jou of jouw en vind je bovenstaande lastig doe het dan als volgt: vervang het woord jou door u of uw.  Door u of uw te gebruiken hoor je goed of het op een w eindigt. Daarna verander je het in jou of jouw.

Tip 3:
Geen zin om bovenstaande trucs toe te passen? Of simpelweg geen tijd om er bij stil te staan? Probeer dan jou of jouw te vervangen door je, dan zit je meestal goed 😉

Trivia_Crack

Heb jij een nog betere tip? Laat het mij horen, dat stel ik op prijs!

Nu nog een goede tip om de makers van Trivia Crack te informeren.

Weet jij er een? Dan is dat jouw tip. Zo, nu ben ik uitgejouwd. Veel succes!

 

 

 

©Petra Steffens

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein