Hoe krijg jij jezelf aan het schrijven?

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Weet jij wat voor jou werkt als het gaat om schrijven? Heb je stilte nodig, een levendige omgeving, de buitenlucht of schrijf je liever samen met anderen? Uit ervaring weet ik dat samen schrijven (in stilte) heel inspirerend is. Toch zijn er ook momenten waarop schrijven het beste gaat in je eentje. Zelf schrijf ik graag in stilte, lekker buiten als het kan maar ook bij mij lukt het wel eens niet. Deze week ontving ik geheel onverwacht een superleuke schrijftip. Eentje die ik direct uitprobeerde en waarover ik nogal enthousiast ben. Deze schrijftip deel ik vandaag graag met jou.

afbSchrijftipachterelkaar

 

 

 

 

 

 

Frank
Op een bijeenkomst ontmoette ik Frank, een inspirerende ondernemer waarmee ik al snel in een boeiend gesprek raakte. Wachtend op onze koffie uit het koffieapparaat (jawel!) stelde hij mij de vraag: ‘Blog jij ook?’ Ik keek hem aan. ‘Ja,’ zei ik, ‘ik blog. Ik stimuleer zelfs anderen om dat ook te doen tijdens mijn schrijfsessies met ondernemers. Schrijven met plezier, daar gaat het dan vooral om.’ Terwijl ik dat zei realiseer ik me dat mijn laatste blog van even geleden is. Eigenlijk schaam ik me daar zelfs een beetje voor (slechte voorbeeldfunctie). Gelukkig oordeelde hij niet over mij zoals ik dat zelf doe. Wel sprak hij vol enthousiasme over een schrijftip die hij onlangs ontving. Eentje die bij hem goed werkt. Schrijftips die werken, daar houd ik van. Ik was dus één en al oor!

Vijf minuten!
‘Schrijf vijf minuten aan één stuk door en besluit na vijf minuten of je doorgaat of wilt stoppen. Bij mij werkt het goed. Na vijf minuten merk ik meestal dat ik het leuk begin te vinden. En zo heb ik dan al gauw een blog klaar.’ Hij lachte breeduit. Zijn enthousiasme was goed voelbaar. ‘Wauw, te gek,’ zei ik, ‘wat gaaf om te horen en wat fijn dat het zo goed werkt. Je kijkt er helemaal blij bij.’ En zo stonden we samen even te genieten van dat plezier. ‘En mijn website wordt beter gevonden door mijn blog.’ Dat vertelde hij me er ook nog bij. Precies waarvoor hij het deed. En dat is fijn, want kennis delen geeft plezier.

Schrijven met plezier is echt mijn missie. Zijn zichtbare blijheid inspireerde mij dan ook om precies dat te doen wat hij mij zei: ‘Vijf minuten schrijven! En na vijf minuten neem je een besluit.’
En zo ging ik, eenmaal thuis, van start. Mijn nieuwsgierigheid hongerde luid. Ik begon te schrijven aan mijn boodschap. Ongemerkt verloor ik de tijd uit het oog. Mijn schrijfknopje was aan en plezier zat bovenop mijn schouder. In enkele minuten zoog mijn A4-tje zich vol met letters, woorden en zinnen. Tevreden legde ik mijn schrijfsel neer. Af was het nog niet, maar wel genoeg om later verder mee te gaan. Met genoegen dacht ik terug aan het gesprek met Frank. ‘Dankjewel voor je mooie tip’, zei ik hardop! ‘Het werkt.’

Yeah
Probeer het uit als je wilt. Schrijf vijf minuten aan je boodschap. Besluit na vijf minuten of je doorgaat of stopt. Je kunt natuurlijk ook van vijf minuten tien maken. Een beetje eigenwijs zijn is minstens zo leuk. Aan jou de keus!

Ga je het doen?
Of heb je het al uitgeprobeerd? Laat me weten wat het je oplevert. Dat vind ik leuk om te horen. Hoe de ervaring voor jou is. Heb jij een andere tip of truc om jezelf aan het schrijven te krijgen. Deel het. Ja! Daar heb ik oprecht belangstelling voor. Ik ben nieuwsgierig naar wat voor jou werkt. Wie weet werkt het voor een ander ook 🙂

 

©Petra Steffens

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein