Weet jij wat voor jou werkt als het gaat om schrijven? Heb je stilte nodig, een levendige omgeving, de buitenlucht of schrijf je liever samen met anderen? Uit ervaring weet ik dat samen schrijven (in stilte) heel inspirerend is. Toch zijn er ook momenten waarop schrijven het beste gaat in je eentje. Zelf schrijf ik graag in stilte, lekker buiten als het kan maar ook bij mij lukt het wel eens niet. Deze week ontving ik geheel onverwacht een superleuke schrijftip. Eentje die ik direct uitprobeerde en waarover ik nogal enthousiast ben. Deze schrijftip deel ik vandaag graag met jou.

afbSchrijftipachterelkaar

 

 

 

 

 

 

Frank
Op een bijeenkomst ontmoette ik Frank, een inspirerende ondernemer waarmee ik al snel in een boeiend gesprek raakte. Wachtend op onze koffie uit het koffieapparaat (jawel!) stelde hij mij de vraag: ‘Blog jij ook?’ Ik keek hem aan. ‘Ja,’ zei ik, ‘ik blog. Ik stimuleer zelfs anderen om dat ook te doen tijdens mijn schrijfsessies met ondernemers. Schrijven met plezier, daar gaat het dan vooral om.’ Terwijl ik dat zei realiseer ik me dat mijn laatste blog van even geleden is. Eigenlijk schaam ik me daar zelfs een beetje voor (slechte voorbeeldfunctie). Gelukkig oordeelde hij niet over mij zoals ik dat zelf doe. Wel sprak hij vol enthousiasme over een schrijftip die hij onlangs ontving. Eentje die bij hem goed werkt. Schrijftips die werken, daar houd ik van. Ik was dus één en al oor!

Vijf minuten!
‘Schrijf vijf minuten aan één stuk door en besluit na vijf minuten of je doorgaat of wilt stoppen. Bij mij werkt het goed. Na vijf minuten merk ik meestal dat ik het leuk begin te vinden. En zo heb ik dan al gauw een blog klaar.’ Hij lachte breeduit. Zijn enthousiasme was goed voelbaar. ‘Wauw, te gek,’ zei ik, ‘wat gaaf om te horen en wat fijn dat het zo goed werkt. Je kijkt er helemaal blij bij.’ En zo stonden we samen even te genieten van dat plezier. ‘En mijn website wordt beter gevonden door mijn blog.’ Dat vertelde hij me er ook nog bij. Precies waarvoor hij het deed. En dat is fijn, want kennis delen geeft plezier.

Schrijven met plezier is echt mijn missie. Zijn zichtbare blijheid inspireerde mij dan ook om precies dat te doen wat hij mij zei: ‘Vijf minuten schrijven! En na vijf minuten neem je een besluit.’
En zo ging ik, eenmaal thuis, van start. Mijn nieuwsgierigheid hongerde luid. Ik begon te schrijven aan mijn boodschap. Ongemerkt verloor ik de tijd uit het oog. Mijn schrijfknopje was aan en plezier zat bovenop mijn schouder. In enkele minuten zoog mijn A4-tje zich vol met letters, woorden en zinnen. Tevreden legde ik mijn schrijfsel neer. Af was het nog niet, maar wel genoeg om later verder mee te gaan. Met genoegen dacht ik terug aan het gesprek met Frank. ‘Dankjewel voor je mooie tip’, zei ik hardop! ‘Het werkt.’

Yeah
Probeer het uit als je wilt. Schrijf vijf minuten aan je boodschap. Besluit na vijf minuten of je doorgaat of stopt. Je kunt natuurlijk ook van vijf minuten tien maken. Een beetje eigenwijs zijn is minstens zo leuk. Aan jou de keus!

Ga je het doen?
Of heb je het al uitgeprobeerd? Laat me weten wat het je oplevert. Dat vind ik leuk om te horen. Hoe de ervaring voor jou is. Heb jij een andere tip of truc om jezelf aan het schrijven te krijgen. Deel het. Ja! Daar heb ik oprecht belangstelling voor. Ik ben nieuwsgierig naar wat voor jou werkt. Wie weet werkt het voor een ander ook 🙂

 

©Petra Steffens

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.