Hoe schrijf ik een blog?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Hoe schrijf ik een blog?

Mijn stappen in ‘Hoe schrijf ik een blog?’

Hoe schrijf ik een blog?

Weet jij dat, hoe je een blog schrijft?
Vast niet, anders had je ‘Hoe schrijf ik een blog?’ niet hoeven intypen in Google. Voor de gein typte ik onlangs deze vraag in Google, uit nieuwsgierigheid en om inspiratie op te doen. Ik schrok van alle tips, vooral omdat die me in verwarring achterlieten. Hoe doe ik dat zelf eigenlijk, een blog schrijven, vroeg ik me af. Hoe schrijf ik een blog? Hoog tijd om dat maar eens te delen met jullie.

 

Stap 1 _ De boodschap die ik wil brengen schrijf ik op. Kort maar krachtig!

Als ik toe ben aan het schrijven van een blog, schrijf ik dat wat ik te vertellen heb op. Vaak is dat maar één zin, de alomvattende samenvatting zal ik maar zeggen. In mijn geval is die boodschap: Jou helpen om wél te schrijven in plaats van het uit te stellen, op te geven, te blijven geloven dat je het niet kunt of het met (te)veel worsteling te doen.

Best een nobel doel. Toch!? Mijn boodschap is actueel omdat ik nog steeds mensen ontmoet die worstelen, uitstellen, niet durven of te lang op een houtje bijten. Afijn, mijn basisboodschap schrijf ik op: ik help jou om wél te schrijven. Schrijf zoals je bent, neem die vrijheid. Dat is méér dan voldoende. Bovendien: een ander zijn is gewoonweg niet te doen. Dat is mijn stap één.

Stap 2_ Wat extra’s om de boodschap krachtiger over te laten komen

Goed, ik besluit te beginnen aan een blog, schrijf mijn boodschap op en dan? Als ik die boodschap heb graaf ik in mijn geheugen. Hoe doe ik dat, als ik start met schrijven? Maar ook waar loop ik tegen aan. Want geloof me, in opdracht iets schrijven is iets heel anders dan voor jezelf een blog op touw zetten. Ook ik worstel daar op sommige tijden mee. Oeps!

Ik schrijf op waar je als schrijver tegenaan loopt, dat is niet moeilijk want ik loop er zelf ook tegenaan. Dat haal ik dus uit mijn eigen voorraadblik. Het op een TO-DO lijstje schrijven – en het daar laten staan – het begin uitstellen of gauw een krabbeltje opschrijven en het vervolgens kwijt raken. Of nog erger, een begin schrijven en daarvan vergeten dat ik het ook nog een keer af moet maken.
Ha ha , heb jij dat ook wel eens? Ik regelmatig, warhoofd dat ik ben. Als ik hier regelmatig tegenaan loop zal een ander dat vast ook hebben, vertrouw ik mezelf toe.

hoe ik een blog schrijf

Stap 3 _ Hoe kan het anders, hoe kan ik die ander helpen?

In de vorige stap had ik al opgeschreven waar die ander ( of ikzelf ) tegenaan loop in het schrijven van een blog. Dat was makkelijk want ik put uit eigen ervaring. Dat heb jij met jouw business zeker ook. Dat kun je dus gewoon heel goed benutten, jouw eigen ervaring. In deze derde stap benoem ik wat ik kan betekenen als ik die ander wil helpen. Wat is mijn magie-poeder, mijn medicijn, mijn tip of het gouden ei. In mijn geval aanmoediging en enthousiasme. Dat is wat ik graag doe, anderen aanmoedigen en enthousiasmeren. Daar zit een boel kracht in kan ik je vertellen, in aanmoediging en motiveren en enthousiasmeren. Ook hier spreek ik weer uit eigen ervaring. Echt waar!

Mijn aanmoediging luidt: ga zitten, kijk rond en neem waar. Wat valt me op, wat zie ik, wat neem ik waar, hoe denk ik, hoe functioneer ik en wat voor effect heeft dat waarnemen op me.

Door dit ook echt te doen begin ik luchtig over mijn waarneming te schrijven, mijn gedachten op papier te zetten en acht van de tien keer zie ik daarin een koppeling met mijn boodschap. En dat kun jij ook: ga gewoon zitten, kijk rond en laat je gedachten in stilte rustig neerdalen. Probeer maar eens.

Hoe een kladje schrijven helpt

Stap 4_Bruggetje bouwen is in het schrijven superhandig.

In stilte zitten en waarnemen levert enorme schatten op. Inzichten voor jezelf, maar ook inzichten die je juist weer kunt delen. Want dat is wat je doet in een blog.  Ik ga helemaal los op mijn waarneming en sta mezelf toe een kladje te schrijven. Pure magie, een kladje. Kun je altijd weer weggooien ( maar dat doe ik natuurlijk niet) Een kladje schrijven helpt me uit het perfectionisme te blijven. (herkenbaar?) Voelt heerlijk en maakt me zielsgelukkig. Elke keer opnieuw bevestig ik aan mezelf;  een kladje is een kladje. Daarna mag er nog van alles gewijzigd worden. Psychologisch trucje. Super helpend! In kladjes zit altijd een stukje magie. En een bruggetje naar mijn boodschap.

Zoals ik al zei, ga ik helemaal los op mijn kladje. Nadat ik dit geschreven heb – zo, dat is eruit – leg ik het even weg. Laat het rusten. Dat vinden woorden fijn is mijn ervaring, en ik ook.

Soms vind ik het niet meer terug, chaotisch als ik ben. Dat moet jij dus NIET DOEN. Je doet er goed aan je kladje op te bergen op een plek waar je het MAKKELIJK terugvindt. In mijn geval is dat een mapje op mij laptop, een mapje BLOGS.

Stap 5_ Het finetunen van een geschreven blog

Een of twee dagen later herlees ik mijn kladje. En zie daar: DE HELFT IS BRUIKBAAR. Top!  Dat wat bruikbaar is haal ik los van de rest van de woorden en zinnen. Ik plaats het in een nieuw document, maak een brug met mijn boodschap en als het goed is past het mooi bij elkaar. Ik check of ik een kop, een midden en een eindstuk heb en tel nog even het aantal woorden. Heb ik geen KOP en een STAART, want zo heet dat in schrijversland, dan voeg ik dat toe.

Tot slot

De laatste fase is doorlezen en overbodige woorden of herhalingen schrappen. En dan!?
KLAAR IS KEES. De blog is af! Is het dan perfect? Nee, zeker niet. Als ik het perfect wil doen, dan levert dat stress op en lukt het me niet. Imperfectie is minstens zo charmant. Dus kies ik voor imperfectie maak het af en neem genoegen met wat het is. (Daar heb ik trouwens wel even over gedaan) Zo, heb ik toch mooi een blog af en geef ik anderen de kans om het te lezen en geïnspireerd te raken.

Wat schrijf jij vandaag als kladje? Dan kun je hier over een paar dagen mee verder gaan. Veel schrijfplezier!

Mocht je een steuntje in de rug kunnen gebruiken kijk dan eens hier naar de data om aan te schuiven aan de Schrijftafel voor ondernemers. Daar ontmoet je gelijkgestemden die net als jij met wat aanmoediging van start gaan.

 

© Photocredits in deze volgorde (van boven naar beneden):

Nick Morrison via unsplash.com
Ylanite Koppens via pixabay.com
Congerdesign via pixabay.com

 

 

2 Reacties

  1. Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag voor de blogs van de online personeelsplanning systeem https://werktijden.nl/

  2. Dat is leuk om te horen van jou, Matthijs. Is het gelukt om te bloggen?
    Een blog schrijven en laten nalezen en nalopen door mij is eventueel mogelijk, mocht dat je kunnen helpen.
    Veel succes!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie.

Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi!

Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.

Stanley Neyndorff van GIC Consultancy