Hoe schrijf ik een blog?

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Hoe schrijf ik een blog?

Mijn stappen in ‘Hoe schrijf ik een blog?’

Hoe schrijf ik een blog?

Weet jij dat, hoe je een blog schrijft?
Vast niet, anders typte je niet ‘Hoe schrijf ik een blog?’  in Google in. Voor de gein typte ik deze vraag in Google. Uit nieuwsgierigheid en voor wat inspiratie. Ik schrok van alle tips, omdat die me in verwarring achterlieten. Hoe doe ik dat zelf eigenlijk? vroeg ik me af. ‘Hoe schrijf ik een blog?’ Hoog tijd om dat te delen met jou.

Stap 1 Kort maar krachtig schrijf ik de boodschap op die ik wil brengen. Bij voorkeur in 1 of 2 zinnen.

Als ik toe ben aan het schrijven van een blog, schrijf ik op wat ik wil vertellen. Het liefst in één zin, een soort samenvatting. In mijn geval is die boodschap: Jou helpen met schrijven. In plaats van dat je uitstelt, opgeeft, blijft geloven dat je het niet kunt of het met veel worsteling doet.

Best een nobel doel, vind ik zelf. Mijn boodschap is actueel omdat ik nog steeds mensen ontmoet die worstelen, uitstellen, niet durven of te lang op een houtje bijten.

Afijn, mijn basisboodschap schrijf ik op: ik help jou om wél te schrijven. Schrijf zoals je bent, dat is méér dan voldoende. Neem die vrijheid. Dat is mijn stap één.

Stap 2 Ik voeg wat extra’s toe voor een beetje meer power.

Goed, ik ben begonnen. Schrijf mijn kernboodschap op en dan? Als ik die boodschap heb, graaf ik in mijn geheugen. Hoe doe ik dat als ik start met schrijven? Wat kom ik tegen en waar loop ik tegenaan? Wat is (of was) mijn worsteling? Ook ik worstel heus met schrijven, zo nu en dan. Dat geloof je misschien niet, maar het is echt waar!

Ik schrijf op waar je zoal tegenaan loopt, als je gaat schrijven. Dat haal ik uit mijn eigen voorraadblik. Bijvoorbeeld; het op een TO-DO lijstje schrijven – en het daar laten staan – het begin uitstellen of gauw een krabbeltje opschrijven en het vervolgens kwijt raken. Of nog erger, een begin schrijven en daarna vergeten dat ik het afmaak. Ha ha, ik ben best een warhoofd.

Als ik hier tegenaan loop zal een ander dat vast ook hebben.

hoe ik een blog schrijf

Stap 3 Hoe kan ik een ander helpen?

In de vorige stap had ik al opgeschreven waar die ander ( of ikzelf ) tegenaan loop in het schrijven van een blog. Dat was makkelijk want ik put uit eigen ervaring. Dat heb jij met jouw business zeker ook. Jouw eigen ervaring is de perfecte bron waar JIJ uit kunt putten.

In deze derde stap benoem ik wat ik kan betekenen, als ik die ander mag helpen. Wat is mijn magie? Mijn medicijn, tip of het gouden ei. In mijn geval; aanmoediging en enthousiasme. Dat is wat ik graag doe; aanmoedigen, motiveren, enthousiasmeren en meedenken. Daar zit een boel kracht in. Echt waar! Denk je maar eens in welke power jij geeft als je de ander helpt.

Mijn aanmoediging in schrijven luidt: ga zitten, kijk rond en neem waar. Wat valt op, wat is er te zien, wat neem je waar, hoe denk je en wat voor effect heeft dat op je?

Door te gaan zitten, rond te kijken en waar te nemen, begin ik luchtig over mijn waarneming te schrijven. Mijn gedachten verschijnen op papier. Acht van de tien keer zie ik dan al gauw een koppeling met mijn kernboodschap.

Dit kun jij ook: ga zitten, kijk rond en laat je gedachten in stilte rustig neerdalen. Probeer het.

Hoe een kladje schrijven helpt

Stap 4 Het bruggetje bouwen.

In stilte zitten en waarnemen levert enorme schatten op. Inzichten voor jezelf, maar ook inzichten die je kunt delen met jouw publiek. Dat is wat je doet in een blog. En daarmee word je zichtbaar.

Ik ga helemaal los op mijn waarneming en sta mezelf een kladje toe. Pure magie, een kladje. Kun je altijd weer weggooien (maar doe dat niet!) Een kladje schrijven helpt om uit je perfectionisme te komen. (herkenbaar?) Voelt heerlijk en maakt blij en opgeruimd. Elke keer opnieuw bevestig ik; een kladje is een kladje. Wijzigen kan daarna. Psychologisch trucje. Super helpend! In kladjes zit de magie.

Zoals ik al zei, ga ik helemaal los. Schrijf in volle vrijheid. Als ik uitgeschreven ben, leg ik het weg. De woorden op papier mogen rusten. Dat vinden ze fijn is mijn ervaring, en ik ook.

Soms vind ik het niet meer terug, chaotisch als ik ben. Dat moet jij dus NIET DOEN. Je doet er goed aan je kladje op te bergen op een plek waar je het MAKKELIJK terugvindt. In mijn geval is dat een mapje op mijn laptop, een mapje BLOGS.

Stap 5 Het finetunen.

Een of twee dagen later herlees ik mijn kladje. En zie daar: DE HELFT IS BRUIKBAAR. Top!  Het bruikbare deel haal ik los van de rest, plaats ik in een nieuw document. Ik maak de brug met de kernboodschap. Als het goed is, past het mooi bij elkaar. Ik check of ik een kop, een midden en een eindstuk heb en tel nog het aantal woorden. Heb ik geen KOP en een STAART, want zo heet dat in schrijversland, dan voeg ik dat toe. De kop en staart maken het geheel rond en zorgen dat je lezer zich niet verloren voelt maar weet wat hem of haar te doen staat. Daar plaats je ook wat jouw lezer kan doen.  Je tipt ze op een ander blog van jou met waardevolle informatie, stelt een training of workshop van je voor, noemt je Ebook of Whitepaper of iets anders waarmee ze geholpen zijn. We noemen dit de Call-to-action. Hiermee geef je jouw lezer een handvat en maak je jezelf nóg beter zichtbaar. Heel belangrijk dus.

Tot slot

De laatste fase van je blog is nogmaals doorlezen en overbodige woorden of herhalingen schrappen. En dan:KLAAR IS KEES. De blog is af! Publiceren maar.

Is het dan perfect? Nee, zeker niet. Het perfect willen doen geeft vooral stress. Dat wil niemand, ook jij niet. Imperfectie is minstens zo charmant. En zo heb je dan toch mooi een blog gecreëerd en geef je anderen de kans om het te lezen en geïnspireerd te raken.

Wat schrijf jij vandaag als kladje?

Een steuntje in de rug nodig? Schuif aan tijdens mijn schrijftraining voor ondernemers en schrijf in een ochtend waar je anders misschien wel een hele dag over doet. Samen schrijven motiveert, inspireert en doet je schrijven. Hoe dan ook! Zelf schrijven en je blog laten nalezen en controleren kan ook. Ik noem het mijn blogservice. ????

Hoe dan ook; ik wens je veel schrijfplezier!

© Photocredits van boven naar beneden:

Nick Morrison via unsplash.com
Ylanite Koppens via pixabay.com
Congerdesign via pixabay.com

2 Reacties

  1. Interessant stuk! Ik ga hier zeker mee aan de slag voor de blogs van de online personeelsplanning systeem https://werktijden.nl/

  2. Dat is leuk om te horen van jou, Matthijs. Is het gelukt om te bloggen?
    Een blog schrijven en laten nalezen en nalopen door mij is eventueel mogelijk, mocht dat je kunnen helpen.
    Veel succes!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein