De reclamespot van de Bijenkorf toont beelden die me raken. Een bijzonder en beeldschoon vogeltje fladdert en vliegt nieuwsgierig rond, op ontdekkingstocht door dit riante warenhuis. Als het beeldschone vogeltje voor een spiegel neerstrijkt, strekt hij zijn vleugels. Een trotse pauw met fraaie gekleurde veren – zoals alleen een pauw kan hebben -, kijkt vogeltje vanuit de spiegel aan. Vogeltje kijkt zo trots als een pauw naar zichzelf. ‘Bij de Bijenkorf voelt iedereen zich bijzonder’, zo luidt ongeveer de slogan. Deze woorden blijven nog lange tijd bij me hangen.

 

Hebben wij een warenhuis nodig om ons bijzonder te voelen, vraag ik me af.

 

Zo-trots-als-een-pauw Iedereen is bijzonder, daar geloof ik in. We hebben vast geen warenhuis nodig om dat te ervaren of voelen. Of toch wel!? Elk mens is  uniek, van waarde en dus bijzonder. Of je nou een mus bent, een pauw of een merel. Dat maakt niet uit. Bijzonder zijn is iets wat we  echter niet altijd zo voelen. We denken gewoon te zijn, niet speciaal of gemiddeld. Je bijzonder voelen is echter veel fijner en ook nog  eens waardevoller voor je omgeving, helemaal als je zelfstandige of zzp’er bent.

Bijzonder zijn is fijn

Voor mijn klanten is dat wat ik juist probeer te laten voelen in geschreven tekst. Die bijzonderheid. Niet alleen voor hem of haar, maar vooral ook voor de ander; een opdrachtgever of klant. Zodat ook zij dit proeven en ervaren. Dat iemand bijzonder is vanwege zijn of haar expertise, kwaliteiten en talenten. Daar wil een ander in geloven. (en jij zelf toch ook) Mijn missie- dat iedereen bijzonder is op zijn of haar unieke wijze- maakt dat ik schrijf. Over mensen. Voor mensen. Omdat wij allemaal bijzonder zijn. Uniek en van waarde!

Authenticiteit verwoord

Bijzonder zijn in je eigen verhaal. Elk mens is uniek en mooi. Wanneer ik in gesprek ben en naar persoonlijke verhalen luister, ga ik op zoek naar die uniekheid. Dat wat je anders maakt dan de ander. Dat noem ik bijzonder. Dat persoonlijke, authentieke verwoord ik met woorden en zinnen op papier. Zo goed als ik dat kan natuurlijk.

Iedereen is bijzonder

In tijdschriften lezen we vooral verhalen van BN’ers. Niet alleen zij zijn bijzonder, we zijn dat allemaal. In mijn beleving verdienen juist onbekende mensen minstens zo veel aandacht. Het is daarom dat ik portretten van mensen schrijf; vrijwilligers, ondernemers, medewerkers. Het maakt niet uit. Mensen! Iedereen is bijzonder en de moeite van het lezen waard.

De moeite van het lezen waard

Afgelopen week ontving ik een aanvraag voor het schrijven van een profiel, een portret. Een verhaal over de mens achter een bedrijf. Nadat ik de laatste weken veel tijd in (de promotie en organisatie van) workshops stak, ik een artikel schreef voor een blad en veel teksten van anderen redigeerde, had ik weer veel zin in een persoonlijk verhaal. Immers dat is mijn missie; de mens achter de mens opzoeken en verhalen.

Hoe dan?

Mooie momenten zijn dat! Eerst een interview en een fijn gesprek. Daarna aan de slag met de persoon voluit neerzetten in een geschreven portret. Bijzonder! Goh, wat ben ik gelukkig dat mijn schrijverspad me al gauw deed inzien dat die persoonlijke verhalen zo mooi zijn om in het licht te zetten.

De portretschrijfster

Een hele tijd geleden al maakte ik een nieuwe site voor al mijn geschreven portretten. Voor al die bijzondere mensen. Tot nu toe was deze site nog ietwat verstopt. Dit nieuwe portret deed me inzien dat het hoog tijd is hier meer aandacht aan te besteden. Tijd om te laten zien hoeveel bijzondere mensen ik al mocht portretteren. En hoe bijzonder een mens kan zijn. De site is nog niet zo supergelikt als ik zou willen, maar de verhalen mogen er zijn. De mensen mogen er zijn. En dus deel ik het met de wereld waarin ik leef. Mijn wens is dat zoveel mogelijk mensen zich bijzonder kunnen voelen. Ook zonder het speciale warenhuis. Want je bijzonder voelen is fijn. Het is een levensbehoefte!

pauwenogenverenWanneer voel jij je bijzonder?

Daar ben ik nieuwsgierig naar. Vertel het me via een mail of een bericht hieronder. En heb je zin om verhalen te lezen over bijzondere mensen? Voel je welkom om ook mee te lezen. Wil je jezelf in jouw bijzondere verhaal zien schitteren en ben je benieuwd wat er over jou te vertellen valt? Ik ontmoet je graag!

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.