Iedereen is bijzonder!

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

De reclamespot van de Bijenkorf toont beelden die me raken. Een bijzonder en beeldschoon vogeltje fladdert en vliegt nieuwsgierig rond, op ontdekkingstocht door dit riante warenhuis. Als het beeldschone vogeltje voor een spiegel neerstrijkt, strekt hij zijn vleugels. Een trotse pauw met fraaie gekleurde veren – zoals alleen een pauw kan hebben -, kijkt vogeltje vanuit de spiegel aan. Vogeltje kijkt zo trots als een pauw naar zichzelf. ‘Bij de Bijenkorf voelt iedereen zich bijzonder’, zo luidt ongeveer de slogan. Deze woorden blijven nog lange tijd bij me hangen.

 

Hebben wij een warenhuis nodig om ons bijzonder te voelen, vraag ik me af.

 

Zo-trots-als-een-pauw Iedereen is bijzonder, daar geloof ik in. We hebben vast geen warenhuis nodig om dat te ervaren of voelen. Of toch wel!? Elk mens is  uniek, van waarde en dus bijzonder. Of je nou een mus bent, een pauw of een merel. Dat maakt niet uit. Bijzonder zijn is iets wat we  echter niet altijd zo voelen. We denken gewoon te zijn, niet speciaal of gemiddeld. Je bijzonder voelen is echter veel fijner en ook nog  eens waardevoller voor je omgeving, helemaal als je zelfstandige of zzp’er bent.

Bijzonder zijn is fijn

Voor mijn klanten is dat wat ik juist probeer te laten voelen in geschreven tekst. Die bijzonderheid. Niet alleen voor hem of haar, maar vooral ook voor de ander; een opdrachtgever of klant. Zodat ook zij dit proeven en ervaren. Dat iemand bijzonder is vanwege zijn of haar expertise, kwaliteiten en talenten. Daar wil een ander in geloven. (en jij zelf toch ook) Mijn missie- dat iedereen bijzonder is op zijn of haar unieke wijze- maakt dat ik schrijf. Over mensen. Voor mensen. Omdat wij allemaal bijzonder zijn. Uniek en van waarde!

Authenticiteit verwoord

Bijzonder zijn in je eigen verhaal. Elk mens is uniek en mooi. Wanneer ik in gesprek ben en naar persoonlijke verhalen luister, ga ik op zoek naar die uniekheid. Dat wat je anders maakt dan de ander. Dat noem ik bijzonder. Dat persoonlijke, authentieke verwoord ik met woorden en zinnen op papier. Zo goed als ik dat kan natuurlijk.

Iedereen is bijzonder

In tijdschriften lezen we vooral verhalen van BN’ers. Niet alleen zij zijn bijzonder, we zijn dat allemaal. In mijn beleving verdienen juist onbekende mensen minstens zo veel aandacht. Het is daarom dat ik portretten van mensen schrijf; vrijwilligers, ondernemers, medewerkers. Het maakt niet uit. Mensen! Iedereen is bijzonder en de moeite van het lezen waard.

De moeite van het lezen waard

Afgelopen week ontving ik een aanvraag voor het schrijven van een profiel, een portret. Een verhaal over de mens achter een bedrijf. Nadat ik de laatste weken veel tijd in (de promotie en organisatie van) workshops stak, ik een artikel schreef voor een blad en veel teksten van anderen redigeerde, had ik weer veel zin in een persoonlijk verhaal. Immers dat is mijn missie; de mens achter de mens opzoeken en verhalen.

Hoe dan?

Mooie momenten zijn dat! Eerst een interview en een fijn gesprek. Daarna aan de slag met de persoon voluit neerzetten in een geschreven portret. Bijzonder! Goh, wat ben ik gelukkig dat mijn schrijverspad me al gauw deed inzien dat die persoonlijke verhalen zo mooi zijn om in het licht te zetten.

De portretschrijfster

Een hele tijd geleden al maakte ik een nieuwe site voor al mijn geschreven portretten. Voor al die bijzondere mensen. Tot nu toe was deze site nog ietwat verstopt. Dit nieuwe portret deed me inzien dat het hoog tijd is hier meer aandacht aan te besteden. Tijd om te laten zien hoeveel bijzondere mensen ik al mocht portretteren. En hoe bijzonder een mens kan zijn. De site is nog niet zo supergelikt als ik zou willen, maar de verhalen mogen er zijn. De mensen mogen er zijn. En dus deel ik het met de wereld waarin ik leef. Mijn wens is dat zoveel mogelijk mensen zich bijzonder kunnen voelen. Ook zonder het speciale warenhuis. Want je bijzonder voelen is fijn. Het is een levensbehoefte!

pauwenogenverenWanneer voel jij je bijzonder?

Daar ben ik nieuwsgierig naar. Vertel het me via een mail of een bericht hieronder. En heb je zin om verhalen te lezen over bijzondere mensen? Voel je welkom om ook mee te lezen. Wil je jezelf in jouw bijzondere verhaal zien schitteren en ben je benieuwd wat er over jou te vertellen valt? Ik ontmoet je graag!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein