In de schrijfflow komen en hoe ik dat doe.

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Hoe help ik mezelf in de schrijfflow komen? Een vraag die me nogal eens gesteld wordt. In de schrijfflow komen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat en nog andere dilemma´s hoor ik in mijn gesprekken met ondernemers, zelfstandigen en freelancers. Op momenten dat ik met anderen praat over schrijven, bloggen, content creëren. Laat mij vandaag delen hoe ik in de schrijfflow kom. Misschien helpt het jou ook.

Tijd inplannen voor schrijven helpt je in de schrijfflow komen

Voordat ik de pen pak plan ik tijd in voor het schrijven. Ik blok een uur, twee uur of een hele ochtend. Schrijf je liever in de middag, dan plan je een middag. Het vooruitzicht van een moment in mijn planning doet een idee ontstaan – of meerdere ideeën – in mijn hoofd waar ik over wil schrijven. Het is als het ware een intentie. Dat kun je proberen ook te doen; met het zetten van de intentie om op een bepaald tijdstip te schrijven komt er beweging op gang. Met als gevolg dat je voorbereid bent als de tijd daar is.

In de schrijfflow voelt als een waterval,  je laat je meevoeren met de stroom.

Een notitieboek bij de hand is helpt je ook om in de schrijfflow te komen

Natuurlijk help ik mezelf in die voorbereidingsfase aan het paraat hebben van een notitieboek. Zodat ik kernwoorden op kan schrijven als er wat opplopt in mijn hoofd. Helemaal in flow, want dat dient zichzelf aan, daar hoef ik niets voor te doen. Meestal is dit het begin. Het begin dat me helpt als ik ´serieus´ ga schrijven. Naast het helpende effect van het plannen helpt het me dus ook aan ruimte voor het invallen van ideeën of inspiratie. Alsof mijn hersenen al lijntjes leggen in mijn hoofd en de informatie alvast kan rijpen.

Wat ook helpt voor in die schrijfflow komen.

Associëren. Rondom mijn kernthema of een onderwerp gun ik het mezelf om vrij te associëren. Op het midden van een blaadje schrijf ik waar ik over schrijven wil. Wat ik wil delen, wat mijn boodschap is. Hier omheen noteer ik in alle vrijheid allerlei kreten, woorden of zinnen die bij me opkomen. Door dit te doen ontvouwt zich soms al een verhaal op papier of een deel van het geheel. Heel leerzaam en verrijkend. Het helpt je enorm om ruimer te denken en verbanden te leggen tussen dingen die je in eerste instantie niet zomaar invallen. Vaak ontstaat er zelfs ruim materiaal voor meerdere blogs.

Spelen met taal helpt ook voor die flow

laat je meevoeren met de stroom

Door te spelen met letters, een woord of een zin gaat de creativiteit aan. Ik schrijf bijvoorbeeld het woord van boven naar beneden op en noteer achter die eerste letters nieuwe woorden die bij me opkomen. Dit helpt om je verhaal wat lucht te geven. Want die nieuwe woorden helpen bijvoorbeeld voor een leuke intro, een speelse tint of vertellen een anekdote die leuk is om te lezen. Zo help ik mezelf in flow en mijn lezer aan een glimlach. Blije lezers worden eerder klant.

Kort samengevat is dit een goede manier voor in de schrijfflow komen.

  1. Plan tijd in je agenda voor schrijven of bloggen. Zo zet je de intentie. Onbewust zet dit het een en ander in beweging.
  2. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt. Een idee, thema, kernwoord of mooie quote die je tegenkomt is dan gauw opgeschreven. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook in je telefoon, het zogenaamde kladblok. Super handig.
  3. Maak ruimte voor spelerij, dan maak je het leuk voor jezelf. En dus ook voor de lezer. Blije lezers worden sneller klant.

Maar laten we eerlijk zijn. Het werkt niet altijd. Ook bij mij is de inkt wel eens op. Probeer positief te blijven, geef jezelf de ruimte en wees geduldig. Zet een muziekje op zodat het weer gaat stromen. Of mediteer. Probeer uit en doe wat voor jou werkt. En soms als het echt even niet gaat. Dan is mijn advies: laat de boel de boel en pak het op een ander moment weer op.

Meedoen met een schrijfsessie is ook mogelijk. Dan help ik je een eindje op weg. Ervaar je hoe dat gaat en laat je je ondersteunen door ook de andere deelnemers. Dat biedt vaak verhelderende inzichten en geeft een ijzersterke motivatie aan het schrijven. Dit organiseer ik doorgaans elke maand. Iets voor jou? Hier bereik je mij op 06 21 27 36 35. Veel schrijfplezier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie.

Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi!

Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.

Stanley Neyndorff van GIC Consultancy