Hoe help ik mezelf in de schrijfflow komen? Een vraag die me nogal eens gesteld wordt. In de schrijfflow komen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Dat en nog andere dilemma´s hoor ik in mijn gesprekken met ondernemers, zelfstandigen en freelancers. Op momenten dat ik met anderen praat over schrijven, bloggen, content creëren. Laat mij vandaag delen hoe ik in de schrijfflow kom. Misschien helpt het jou ook.

Tijd inplannen voor schrijven helpt je in de schrijfflow komen

Voordat ik de pen pak plan ik tijd in voor het schrijven. Ik blok een uur, twee uur of een hele ochtend. Schrijf je liever in de middag, dan plan je een middag. Het vooruitzicht van een moment in mijn planning doet een idee ontstaan – of meerdere ideeën – in mijn hoofd waar ik over wil schrijven. Het is als het ware een intentie. Dat kun je proberen ook te doen; met het zetten van de intentie om op een bepaald tijdstip te schrijven komt er beweging op gang. Met als gevolg dat je voorbereid bent als de tijd daar is.

In de schrijfflow voelt als een waterval,  je laat je meevoeren met de stroom.

Een notitieboek bij de hand is helpt je ook om in de schrijfflow te komen

Natuurlijk help ik mezelf in die voorbereidingsfase aan het paraat hebben van een notitieboek. Zodat ik kernwoorden op kan schrijven als er wat opplopt in mijn hoofd. Helemaal in flow, want dat dient zichzelf aan, daar hoef ik niets voor te doen. Meestal is dit het begin. Het begin dat me helpt als ik ´serieus´ ga schrijven. Naast het helpende effect van het plannen helpt het me dus ook aan ruimte voor het invallen van ideeën of inspiratie. Alsof mijn hersenen al lijntjes leggen in mijn hoofd en de informatie alvast kan rijpen.

Wat ook helpt voor in die schrijfflow komen.

Associëren. Rondom mijn kernthema of een onderwerp gun ik het mezelf om vrij te associëren. Op het midden van een blaadje schrijf ik waar ik over schrijven wil. Wat ik wil delen, wat mijn boodschap is. Hier omheen noteer ik in alle vrijheid allerlei kreten, woorden of zinnen die bij me opkomen. Door dit te doen ontvouwt zich soms al een verhaal op papier of een deel van het geheel. Heel leerzaam en verrijkend. Het helpt je enorm om ruimer te denken en verbanden te leggen tussen dingen die je in eerste instantie niet zomaar invallen. Vaak ontstaat er zelfs ruim materiaal voor meerdere blogs.

Spelen met taal helpt ook voor die flow

laat je meevoeren met de stroom

Door te spelen met letters, een woord of een zin gaat de creativiteit aan. Ik schrijf bijvoorbeeld het woord van boven naar beneden op en noteer achter die eerste letters nieuwe woorden die bij me opkomen. Dit helpt om je verhaal wat lucht te geven. Want die nieuwe woorden helpen bijvoorbeeld voor een leuke intro, een speelse tint of vertellen een anekdote die leuk is om te lezen. Zo help ik mezelf in flow en mijn lezer aan een glimlach. Blije lezers worden eerder klant.

Kort samengevat is dit een goede manier voor in de schrijfflow komen.

  1. Plan tijd in je agenda voor schrijven of bloggen. Zo zet je de intentie. Onbewust zet dit het een en ander in beweging.
  2. Zorg dat je altijd een notitieboekje bij je hebt. Een idee, thema, kernwoord of mooie quote die je tegenkomt is dan gauw opgeschreven. Gelukkig kan dat tegenwoordig ook in je telefoon, het zogenaamde kladblok. Super handig.
  3. Maak ruimte voor spelerij, dan maak je het leuk voor jezelf. En dus ook voor de lezer. Blije lezers worden sneller klant.

Maar laten we eerlijk zijn. Het werkt niet altijd. Ook bij mij is de inkt wel eens op. Probeer positief te blijven, geef jezelf de ruimte en wees geduldig. Zet een muziekje op zodat het weer gaat stromen. Of mediteer. Probeer uit en doe wat voor jou werkt. En soms als het echt even niet gaat. Dan is mijn advies: laat de boel de boel en pak het op een ander moment weer op.

Meedoen met een schrijfsessie is ook mogelijk. Dan help ik je een eindje op weg. Ervaar je hoe dat gaat en laat je je ondersteunen door ook de andere deelnemers. Dat biedt vaak verhelderende inzichten en geeft een ijzersterke motivatie aan het schrijven. Dit organiseer ik doorgaans elke maand. Iets voor jou? Hier bereik je mij op 06 21 27 36 35. Veel schrijfplezier!

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.