Lekker leesbare teksten; die lees, begrijp én onthoud je makkelijker. Ook goed om te weten: lekker leesbare teksten – dat doe je voor je lezer. In dit blog deel ik belangrijke tips – of misschien is handige tips beter – om jouw teksten lekker leesbaar te maken. Gebruik deze tips naar wens voor een goede leesbaarheid. Je kunt ze gelijk toepassen bij het nalezen van teksten die door jou geschreven zijn.

Schrijftips-voor-lekker-leesbare-teksten
Schrijftips Petra tekst&taal

Lekker leesbare teksten tips – in het kort:


-wissel korte en lange zinnen af
-zet het belangrijkste vooraan in de zin.
-maak actieve zinnen
-vermijd moeilijke taal
-schrap woorden als ook, dus, nog en om. Maar ook: veel, heel, meer.
-gebruik nette en verzorgde taal.


Tip 1 voor lekker leesbare teksten:
Wissel korte en lange zinnen af.

Je creëert hiermee ritme en afwisseling in je teksten. Dat leest prettig. Een aangenaam ritme is fijn voor de mens. Met afwisseling in korte en lange zinnen voorkom je saaie teksten.

Hieronder (’n poging tot) een voorbeeld.
 
Het is vroeg in de morgen. Ik ben onderweg naar het buitenbad. Daar kleed ik me om. Met blote benen loop ik naar het trapje. Mijn teen raakt het koude water. Tegenzin komt op. Tree voor tree daal ik af. De ‘brrrr’ en ‘oeh, wat fris’ probeer ik te negeren. Steeds meer water, kouder. Negeren lukt niet. Wie zegt dat dit fijn is? Plons. Mijn lijf tintelt. Zwemmen in het buitenbad is fijn.
~~~~~~~~~~~~~~~~ 
Het is vroeg in de morgen. Onderweg naar het buitenbad zing ik mee met Ed Sheeran. In het kleedhokje verdwijnen mijn kleren één voor één in de grote shopper. Ik neurie nog wat. Blote tenen krommen zich als kippenvel me overvalt. Voel ik nou twijfel? Vlak voor de grote bak met water sta ik stil. Het zwembad. Het zingen maakt plaats voor ‘brrrr’ en ‘oeh, wat fris’. Ik roep mijn ‘stoere ik’ op. Water tintelt mijn lijf en ik herinner het me weer. 


Tip 2: Zet belangrijke woorden vooraan in de zin.


Zo krijgen ze de aandacht die ze verdienen. Dat hoeft zeker niet bij elke zin. Een lezer heeft ook wat pauze nodig. In veel teksten zie ik dat daar winst te behalen valt.


In veel teksten die ik onder ogen krijg zie ik woorden als ‘en’, ‘onlangs’ of ‘ondertussen’ vooraan in de zin staan. Niet zo mooi en zeker niet altijd even nuttig. Deze woorden krijgen veel nadruk. De essentie vind je als lezer pas verderop in de zin. Mijn tip: probeer om dát wat belangrijk is – dat waar het om draait – vooraan in je zin te plaatsen. De aandacht van de lezer gaat vaak naar het begin en dan heb je die aandacht voor belangrijke zaken meteen te pakken.Een voorbeeld uit mijn bovenstaande alinea.


In eerste instantie schreef ik de 2e zin zo: Verderop in de zin tref ik dan de essentie aan.

Na aanpassing werd het dit: De essentie tref ik dan verderop in de zin aan.

Lees je teksten nog maar eens na en kijk of je daar winst kan pakken. Leeswinst voor jouw lezer ;-Tip 3: Maak zinnen actief. Dat maakt je teksten lekker leesbaar.

Schrap hulpwerkwoorden!
Actieve zinnen maken tekst levendiger en  spreken lezers meer aan. Lezers komen zo ‘dichterbij’ en sneller in de actiestand. Een mooie extra reden om actieve zinnen te maken.

Schrap woorden als ‘zullen’, ‘kunnen’, ‘willen’ en ‘moeten’ en vervang ze door het werkwoord dat je in die zin gebruikt.


Bijvoorbeeld:


Het kan zijn dat je je lekker voelt. >>> Veranderen we in >>>> Je voelt je lekker.

Waar wil je feedback over geven? >>>> Veranderen we in>>> Waar geef je feedback over?

Ongemerkt sluipt het ‘kunnen’ of ‘willen’ je teksten in, merk ik bij velen. Ook ik ben er daar één van. Niet nodig. Weglaten maakt je tekst krachtiger, lekkerder leesbaar en vaak maak je jouw tekst ook nog iets korter. Dat is mooi meegenomen.TIP 4: Gebruik actieve taal. Tegenwoordige tijd en lijdende vorm vermijden.


Actieve taal
bereik je door te schrijven in de tegenwoordig tijd. Verleden tijd lijkt altijd verder weg. Ook handig: vermijd de voltooide tijd (met hebben/zijn) of de lijdende vorm (met worden/zijn).

Voorbeelden: is gebeurd, zijn gekomen, hebben toegepast, wordt gevormd door, is gemaakt, wordt geschreven, hebben gelopen.

Vervang door: gebeuren, komen, toepassen, vormen, maken, schrijven en lopen.
Probeer het en lees terug. Als het goed is ervaar je verschil. Aanpassen is lezers winnen en woorden. Mooier kan ik het niet maken.Tip 5 Schrijf helder en fris in een taal die ieder ander begrijpt.


Moeilijke taal gebruiken? Daar zit niemand op te wachten. Schrijf helder en fris met woorden die je dagelijks tegenkomt en gebruikt. Vervang moeilijke woorden door begrijpelijke taal. Het vergroot de kans dat de ander blijft lezen en begrijpt wat je bedoelt. Precies wat je wenst: begrijpelijk overkomen en de aandacht vasthouden. Lees je geschreven tekst terug en sta stil bij eventuele moeilijke woorden. Vraag je af of jouw lezer begrijpt wat je hiermee bedoelt. Is het antwoord nee, vervang het dan door een eenvoudiger woord. Je doet er lezers een GROOT plezier mee.

Schrijven is schrappen
Schrijven is schrappen


Tip 6, Schrap overbodige of onnodige woorden.

Om teksten lekker leesbaar te maken zet je deze vaardigheid in. ‘Less is more’ is absoluut van toepassing als het om lekker leesbare teksten gaat.

Lekker aan het schrijven zijn is heerlijk. Ik houd er van. Letters, woorden en zinnen op papier plaatsen en je geest de vrije loop laten. Vooral fijn blijven doen. Woorden schrappen vraagt om tekst die – lekker vanuit jou – geschreven is. Blijf dat vooral doen.

Schrappen is een belangrijke vaardigheid als het om schrijven gaat. Met andere woorden: laat iets weg! Schrappen doe je pas als de boel ‘af’ is. Lees rustig en met aandacht! Loop door je geschreven tekst en schrap woorden als dus, ook, nog, om. Meestal zijn ze overbodig. En laat ook heel, veel, ontzettend en erg maar weg.

Voorbeelden: Heel in heel veel of Veel in veel meer. Woorden als ontzettend en erg vallen hier ook onder. Laat ze weg. Lees terug. En voel.  Onderschat het niet: de kracht van woorden weglatenTip 7, Schrap herhaling of gebruik een synoniem.

Schrap verder nog woorden die je herhaalt, of gebruik een synoniem. Het overkomt mij dat ik enorm in herhaling val op papier of een paar keer hetzelfde schrijf. Helemaal niet handig. Dat kan de lezer niet aan, die haakt af. Schrap of gebruik een synoniem. Fleurt je tekst enorm op en geeft kracht aan je boodschap.

Tip 8, Houd je tekst verzorgd.

Lees ná wat je geschreven hebt en haal (eventuele) schoonheidsfoutjes eruit. Geloof me, het overkomt mij ook. Helemaal niet erg, maar haal het er wel uit. Lezers die struikelen over een foutje is de aandacht verliezen. De aandacht lekt dan naar andere dingen dan de boodschap van jouw tekst. Zonde! Dit leidt af, het stoort, je struikelt of je bent verbaasd als lezer. In ieder geval stokt het ergens en dat wil je gewoon liever niet. Nalezen en fouten eruit halen is mijn advies of laten nalezen, dat is soms zelfs nog beter. [iets met blinde vlekken]

Nette en verzorgde taal achterlaten voor je lezer voelt heel logisch. Ja, toch.

Tot slot


Wil jij ook graag je teksten lekkerder leesbaar maken? Ik kijk en lees met plezier en aandacht mee en geef terug wat tekst sterker en krachtiger maakt. Schoonheidsfoutjes poetsen we dan gelijk ook weg. Eén en één is twee. Mail me of bel of app me [06 21 27 36 35].
Dan overleggen we samen of en hoe ik je helpen kan.

#lekkerleesbaar #schrijven #schrijftips #contentcreatie #contentwriting

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.