Nieuwe woorden, maak jij ze wel eens?

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

De vergeten woorden die ik af en toe in mijn blogs terug laat komen worden gewaardeerd, dat is wat ik terug hoor. Tot grote vreugde van mij! Want gelezen worden is de droom van iedere schrijver, dus ook de mijne. Behalve complimenten krijg ik ook tips waarover ik nog schrijven kan. Dat is erg tof en ik waardeer dat enorm. Mooi nieuws dus! Toch maak ik deze keer een ander uitstapje. Waarom? Omdat ik onlangs een nieuw woord tot me kreeg. Verrassend. En jammer om er niet over te schrijven.  Vandaar dus even dat uitstapje. Over een nieuw woord deze keer!

In de maand mei was ik weer eens bij het een netwerkbijeenkomst in Nijmegen. Een van mijn eerste netwerkbijeenkomsten in mijn zelfstandig-zijn-carrière. Alweer een paar jaar terug. Dit jaar liet ik mijn gezicht weer eens zien. En wie ontmoette ik daar? De ontwerper van het nieuwe woord, Maartje.

Maartje begon in 2015 als professional organizer in haar eigen onderneming. Voor haar bedrijf verzon zijn een nieuwe naam. Zij koos: STRUCTUURZAAM. Voilà, mijn trigger. Ik ben gek op nieuwe woorden. Maar wat betekent dat; STRUCTUURZAAM?

Met de maker van het woord had ik een superleuk gesprek. Maartje helpt mensen hun boel op orde te brengen en te houden, variërend van processen structureren tot administratie organiseren. Heel nuttig werk dus, lijkt mij. En iets waar menigeen zeker behoefte aan heeft. Maar het allerleukste aan dat gesprek was toch dat nieuwe woord; STRUCTUURZAAM.

Op de achterkant van haar visitekaartje omschrijft Maartje het woord Struc’tuur-zaam, geheel in woordenboekstijl als was het een echt woord. Maartje geeft hiermee een mooi inkijkje in haar dienstverlening. Wat een lef heb je dan, als je dat zo presenteert. Geweldig!  En wat betekent dat nou, dat nieuwe woord? Lees dit:

struc’tuur.zaam [structuurzaam] bn
1 professional organizer; 2 werken aan een duurzaam, dus blijvend georganiseerde werk- of woonomgeving; 3 gezamenlijk bereiken van resultaten op een wijze die bij jou past.

Doe jij dat wel eens, nieuwe woorden verzinnen? Of waag je je er niet aan?
Probeer het eens. Is er een woord te verzinnen voor de dienst die jij aanbiedt?

Gerrit bijvoorbeeld verzon het woord de Verhelderaar, ook zo prachtig. En in Nijmegen hoorde ik ook voor het eerst van mijn leven het woord de Betekenaar. Mooi is dat. Maar Maartje bedacht niet alleen een woord, ze gaf er ook een echte omschrijving bij en zo lijkt het alsof het een waar woord is. Nieuwe woorden, een nieuwe trend?

structuurzaam

©Petra Steffens

Structuurzaam, Maartje Breepoel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein