De vergeten woorden die ik af en toe in mijn blogs terug laat komen worden gewaardeerd, dat is wat ik terug hoor. Tot grote vreugde van mij! Want gelezen worden is de droom van iedere schrijver, dus ook de mijne. Behalve complimenten krijg ik ook tips waarover ik nog schrijven kan. Dat is erg tof en ik waardeer dat enorm. Mooi nieuws dus! Toch maak ik deze keer een ander uitstapje. Waarom? Omdat ik onlangs een nieuw woord tot me kreeg. Verrassend. En jammer om er niet over te schrijven.  Vandaar dus even dat uitstapje. Over een nieuw woord deze keer!

In de maand mei was ik weer eens bij het een netwerkbijeenkomst in Nijmegen. Een van mijn eerste netwerkbijeenkomsten in mijn zelfstandig-zijn-carrière. Alweer een paar jaar terug. Dit jaar liet ik mijn gezicht weer eens zien. En wie ontmoette ik daar? De ontwerper van het nieuwe woord, Maartje.

Maartje begon in 2015 als professional organizer in haar eigen onderneming. Voor haar bedrijf verzon zijn een nieuwe naam. Zij koos: STRUCTUURZAAM. Voilà, mijn trigger. Ik ben gek op nieuwe woorden. Maar wat betekent dat; STRUCTUURZAAM?

Met de maker van het woord had ik een superleuk gesprek. Maartje helpt mensen hun boel op orde te brengen en te houden, variërend van processen structureren tot administratie organiseren. Heel nuttig werk dus, lijkt mij. En iets waar menigeen zeker behoefte aan heeft. Maar het allerleukste aan dat gesprek was toch dat nieuwe woord; STRUCTUURZAAM.

Op de achterkant van haar visitekaartje omschrijft Maartje het woord Struc’tuur-zaam, geheel in woordenboekstijl als was het een echt woord. Maartje geeft hiermee een mooi inkijkje in haar dienstverlening. Wat een lef heb je dan, als je dat zo presenteert. Geweldig!  En wat betekent dat nou, dat nieuwe woord? Lees dit:

struc’tuur.zaam [structuurzaam] bn
1 professional organizer; 2 werken aan een duurzaam, dus blijvend georganiseerde werk- of woonomgeving; 3 gezamenlijk bereiken van resultaten op een wijze die bij jou past.

Doe jij dat wel eens, nieuwe woorden verzinnen? Of waag je je er niet aan?
Probeer het eens. Is er een woord te verzinnen voor de dienst die jij aanbiedt?

Gerrit bijvoorbeeld verzon het woord de Verhelderaar, ook zo prachtig. En in Nijmegen hoorde ik ook voor het eerst van mijn leven het woord de Betekenaar. Mooi is dat. Maar Maartje bedacht niet alleen een woord, ze gaf er ook een echte omschrijving bij en zo lijkt het alsof het een waar woord is. Nieuwe woorden, een nieuwe trend?

structuurzaam

©Petra Steffens

Structuurzaam, Maartje Breepoel

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.