Onlangs ontmoette ik een ouder die zijn zoontje straf gaf omdat deze zijn bord niet leeg at. Omdat de ouder geen grip op de situatie had en het kind vol overtuiging niet deed wat deze ouder van hem verlangde, moest hij het bekopen met een straf. Aangezien het om het avondeten ging, werd de straf direct-naar-bed. Met opgedroogde tranen valt hij ruime tijd later in zijn bedje in slaap. ‘Het arme kind’, bedacht ik me. Hij was nog geen vier.

Diezelfde nacht plast hij in zijn bed. Het probleem verschuift van straf naar last. Deze eet situatie reflecteerde ’t een en ander in mezelf. Het is natuurlijk heel begrijpelijk; je wilt als ouder graag dat je kind in goede gezondheid opgroeit. Een goed eetpatroon hoort daarbij. Mijn oudste zoon heb ik getracht te sturen & stimuleren in zijn eetgedrag. Slechts bekend met de meetmethode je-bord-moet-leeg paste ik eenzelfde tool toe op mijn eigen kind. Gelukkig, zeg ik achteraf, hielp het niet. Hij bleef zichzelf. Dat er ook andere wegen naar Rome leiden wist ik toen nog niet.

lekkere maaltijd

Achteraf weet ik dat ’t ook anders had gekund. Vroeger was ik een lastige eter, zoals mijn ouders zeiden. Kritisch en eigenwijs. Als ik het niet wou, dan at ik het niet. Op vakantie in Oostenrijk resulteerde dit in dagenlang niet eten, de vieze noedels kreeg ik echt niet door mijn keel. Uiteindelijk hopeloos en radeloos (lees: hun strafmethode had niet geholpen) zochten mijn ouders een zo Nederlands mogelijk restaurant op, waar in ieder geval aardappels verkrijgbaar waren.

In het zo Nederlands mogelijke restaurant, kookte de kok speciaal voor mij aardappels. Die ik met plezier at. Honger had ik toen wel. Vandaag de dag is het helemaal goed met mijn eetpatroon. Toen ik eenmaal ‘los’ was, at ik alles wat ik maar tegenkwam, nieuwsgierig als ik was om dingen wel te proeven. Zonder al te veel druk. Niet te vergeten: aangemoedigd door een enthousiaste Franse omgeving! En op mijn eigen moment. Niet omdat een ander dat van mij verlangde. Positieve stimulans is gewoonweg veel leuker!

Jammer genoeg functioneert onze maatschappij toch nog een beetje op andere waarden. Word je eerder op je vingers getikt dan dat je een complimentje krijgt dat je bijvoorbeeld zo netjes 50 rijdt binnen de bebouwde kom. Straf is eigenlijk de nadruk leggen op het negatieve dat je waarneemt. Daarmee maak je het ook groter. Fijner is het de aandacht te verleggen naar wat goed gaat, dan wordt dat namelijk sterker. Wij mensen zijn nou eenmaal eerder geneigd gedrag te vertonen dat het meeste aandacht krijgt. Positieve stimulans=positieve aandacht. Positiviteit  geeft blije mensen die weten waar ze goed in zijn. Ze stralen blijheid uit. Negatief hoeven zij niet te zijn, het negatieve valt minder op, het positieve des te meer!

Maar terug naar mijn zoon of terug naar die zoon van bijna vier. Hoor je als kind dat je iets goed doet of iets goed kan, dan smaakt dat naar meer. Een kind zal dan willen proberen weer iets goed te doen, komt er weer een complimentje en daar groeit ie van. Letterlijk en figuurlijk. Positief stimuleren blijkt dan een fijnere methode te zijn.  Als je als man of vrouw bijvoorbeeld hoort dat je goed en lekker kookt, is het veel leuker er een dag later weer aan te beginnen. En dat is maar een voorbeeldje. Voor een kind werkt dit wel 2 keer zo sterk! Het zou mooi zijn als we met onze kinderen kunnen delen dat gezond eten goed is voor lichaam, prestatie en concentratie. Dat je je daar goed van voelt en daarmee goed zorgt voor je lijf. Op een positieve manier communiceren, je wordt er beiden een fijner en blijer mens van!

positiviteit maakt blijer!

positiviteit maakt blijer!

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.