‘Hoe bereid jij je eigenlijk voor op een tekst?’ vroeg een collega-ondernemer mij onlangs. Dat klonk als een oprecht geïnteresseerde vraag! En wat als zij nou niet de enige nieuwsgierige is? Wellicht halen anderen inspiratie uit hoe-ik-tot-tekst-kom, realiseerde ik me. Het vooruitzicht anderen te inspireren maakte wat in me los en zorgde ervoor dat ik deze vraag in dit blog beantwoord. Speciaal voor jou en alle andere nieuwsgierigen. Dus daar ga ik!

Ja, ik geef toe. Het kostte wel even wat moeite om de deur open te doen en een kijkje in mijn toverkeuken te geven. Mijn geheimen prijsgeven? De ingrediënten van mijn werkwijze verklappen? No way! Althans in die veronderstelling verkeerde ik tot nu toe. Mijn werkwijze met betrekking tot tekst produceren varieert namelijk nogal. Net zoals mijn opdrachten nogal variëren. Maar mijn blik veranderde door die boeiende vraag en ik besloot tot delen. Delen is vermenigvuldigen, is mijn motto. Mijn eerste gerecht: #webteksten.

Hoe bereid ik me voor?
Is er een opdracht in zicht of heb ik een hulpvraag gehoord? Als eerste check ik wat er bij me gebeurt als ik aan het product denk of het onderwerp tot me neem. Krijg ik de kriebels, uitslag of de zenuwen? Of erger nog: lijkt de opdracht onmogelijk? Dat zijn echte voortekenen die mij vertellen: het onderwerp boeit me. Regelmatig ervaar ik binnen 24 uur een onstuitbare en onbedwingbare nieuwsgierigheid. Een hele belangrijke bron plus een hele nuttige. Slaat het nieuwsgierigheidsvirus toe, dan stap ik spontaan in de voorbereidingsmodus en ga ik op zoek naar meer ingrediënten voor de juiste creatie. De opdracht is dan soms nog niet eens binnen.

schrijfingredienten

Op zoek naar meer ingrediënten
Deze honger naar bouwstoffen zorgt dat ik in actie kom. Ik fiets naar de bibliotheek, zoek boeken, begin te lezen over het onderwerp en neem een of twee boeken mee. Is de honger groter en ongeduldiger dan biedt het World Wide Web uitkomst. Struinend over het web zoek ik teksten van bedrijven die over mijn onderwerp schrijven. Ik spiek een beetje bij de taal van het Web, de taal van de concurrenten of de taal van conculega’ s. Wat schrijft men hierover? Hoe leest dit weg? Krijg ik als lezer de juiste informatie? Hoe komt het op de lezer over? Ik lees, luister, zwem erin en absorbeer. Ik proef, ruik en smaak het. Heb ik de juiste ingrediënten?

 

De bereidingschrijfrecepten
Informatie overbrengen kan op verschillende manieren. Formeel, joviaal, uitgebreid of beknopt. Voor elke schrijfwijze is een bepaald publiek. Door veel te lezen vorm ik een beeld van het onderwerp én een beeld van hoe ik het zou willen omschrijven. Natuurlijk neem ik de doelgroep waarvoor ik schrijf in gedachten en verplaats ik mij daarin. Ik voel me het publiek van mijn opdrachtgever en leef me in die hoedanigheid in. Wat zou ik willen weten als ik dat product nodig heb of informatie zoek over dit onderwerp? Hoe zou ik zoeken op het web?

 

Heb ik voldoende ingrediënten verzameld dan neem ik afstand. Ik drink een bak koffie, doe de strijk, ren een rondje, ga in bad of stap in bed. En dan opeens:

Kook ik over

en

stromen de woorden

en zinnen

eruit!

Mijn hoofd raast sneller dan mijn pen. Na het schrijven type ik alles op mijn laptop en sla het op. Versie 1 is dan geboren. Perfect is het dan nog niet. Maar dit is wel het begin!

Koken_lijkt_op_schrijven

© Petra Steffens

 

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.