Oranjegevoel op Moederdag

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Moederdag 2014. Ik lees een boek over voetbal. Wie had dat gedacht? Niet omdat ik dat boek cadeau kreeg van mijn partner hoor. Nee, absoluut niet. Mijn Moederdag cadeau was geheel volgens de nieuwste trends: een geurtje. Ondanks zijn sarcasme koopt hij altijd precies wat ik wil.

Hup_Holland_Hup

Studio Sport
Dat ik een boek over voetbal lees is nogal opmerkelijk. Ik, die helemaal niet van voetbal houd! Mijn hele leven lang deed ik dat niet. Ik heb niets met voetbal, mijn partner en kinderen toevallig ook niet. Mijn vader echter houdt wel van voetbal. Eigenlijk houdt hij van alle sporten. Op zondagavond keek hij altijd naar Studio Sport en ik keek mee. Hij kijkt nog steeds iedere zondag naar Studio Sport, ik niet meer. Wel ben ik te vinden voor de buis als het EK of het WK zich afspeelt, dan doe ik fanatiek mee.  Ik besef dat ik vooral die verbondenheid tussen Nederlanders en de energie die daarvan uitgaat zo bijzonder vind. Dat Oranjegevoel is dan heel intens, dat geeft me een echte kick.

Voetbalplaatjes sparen
Als ik aan Oranje en vroeger denk, denk ik ook aan de voetbalplaatjes die ik spaarde. Dat deed ik wel! Johan Neeskens, Johnny Rep en Ruud Krol waren enkele van mijn favorieten. Vooral Ruud Krol vond ik leuk: lekkere stoere kop en een beetje een filmster-uitstraling. Destijds ver personaliseerde deze voetballer voor mij toch wel een potentiële ideale man. Verder boeide dat voetballen me niets; beetje achter die bal aanrennen. Voor mij zijn er dan genoeg andere leuke sporten om naar te kijken.

Spanje
Toen ik onlangs op vakantie was in Spanje en in een dorpscafé een visje met patat at stonden er wel vier teevees aan. In één kleine ruimte! Iedereen was aan het praten. Bijna niemand keek. Toch was er een voetbalwedstrijd gaande.  Vlak voordat ik naar Spanje vertrok was ik op een netwerkbijeenkomst. Terwijl ik in Spanje genoot van zon, strand en cultuur kreeg ik van een van de ondernemers die ik daar ontmoette de vraag of ik zijn onlangs geschreven boek wilde controleren op juiste spelling. Dat leek me direct een leuke uitdaging. Het is een stille wens van me betrokken te zijn bij het tot stand komen van een boek, dat heb ik nog nooit gedaan. Dit leek me een mooie kans. Voordat ik wist waar het boek over ging had ik al spontaan ‘JA’ gezegd. Toen ik het boek eenmaal las was ik verbaasd! De vraag kwam van een architect, maar het boek ging over voetbal.

Oranje_legioen

Boek
Juist omdat ik niet zoveel met voetbal heb, vond ik het fijn de smaak te proeven van het amusante gevoel dat zij, die wel van voetbal houden, hebben rondom deze fel geliefde sport. Ik las over voetbalgekte, enthousiasme, fanatisme en aanmoediging maar ook over hooligans, voetbalgeweld en de vele nadelen van voetbal en zijn of haar fanaten. Door de ogen van een jonge vent die met zijn maten ooit met veel impulsiviteit de Europese kampioenswedstrijden van Nederland volgde voltrok zich een heel verslag over de Oranjegekte van weleer.
En zo kwam het dat ik een boek las over voetbal, op Moederdag 2014. Ik ben dankbaar dat ik mee mocht kijken bij een boek in wording. Lekker opgewarmd voor het aanstaande WK ben ik nu dus al. Over ruim 21 dagen mogen we weer, dan start Oranje tegen Spanje in Brazilië. De vlaggen hang ik niet uit hoor, maar in oranje ‘outfit’ moedig ik ‘onze’ voetballers wel aan. En ondertussen geniet ik dan van dat heerlijke Oranjegevoel, want die verbondenheid voelen tussen Nederlanders is toch wel heel bijzonder. Veel plezier alvast! En als het boek uitkomt, kan jij het ook lezen!  🙂

©Petra Steffens

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie.

Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi!

Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.

Stanley Neyndorff van GIC Consultancy