Moederdag 2014. Ik lees een boek over voetbal. Wie had dat gedacht? Niet omdat ik dat boek cadeau kreeg van mijn partner hoor. Nee, absoluut niet. Mijn Moederdag cadeau was geheel volgens de nieuwste trends: een geurtje. Ondanks zijn sarcasme koopt hij altijd precies wat ik wil.

Hup_Holland_Hup

Studio Sport
Dat ik een boek over voetbal lees is nogal opmerkelijk. Ik, die helemaal niet van voetbal houd! Mijn hele leven lang deed ik dat niet. Ik heb niets met voetbal, mijn partner en kinderen toevallig ook niet. Mijn vader echter houdt wel van voetbal. Eigenlijk houdt hij van alle sporten. Op zondagavond keek hij altijd naar Studio Sport en ik keek mee. Hij kijkt nog steeds iedere zondag naar Studio Sport, ik niet meer. Wel ben ik te vinden voor de buis als het EK of het WK zich afspeelt, dan doe ik fanatiek mee.  Ik besef dat ik vooral die verbondenheid tussen Nederlanders en de energie die daarvan uitgaat zo bijzonder vind. Dat Oranjegevoel is dan heel intens, dat geeft me een echte kick.

Voetbalplaatjes sparen
Als ik aan Oranje en vroeger denk, denk ik ook aan de voetbalplaatjes die ik spaarde. Dat deed ik wel! Johan Neeskens, Johnny Rep en Ruud Krol waren enkele van mijn favorieten. Vooral Ruud Krol vond ik leuk: lekkere stoere kop en een beetje een filmster-uitstraling. Destijds ver personaliseerde deze voetballer voor mij toch wel een potentiële ideale man. Verder boeide dat voetballen me niets; beetje achter die bal aanrennen. Voor mij zijn er dan genoeg andere leuke sporten om naar te kijken.

Spanje
Toen ik onlangs op vakantie was in Spanje en in een dorpscafé een visje met patat at stonden er wel vier teevees aan. In één kleine ruimte! Iedereen was aan het praten. Bijna niemand keek. Toch was er een voetbalwedstrijd gaande.  Vlak voordat ik naar Spanje vertrok was ik op een netwerkbijeenkomst. Terwijl ik in Spanje genoot van zon, strand en cultuur kreeg ik van een van de ondernemers die ik daar ontmoette de vraag of ik zijn onlangs geschreven boek wilde controleren op juiste spelling. Dat leek me direct een leuke uitdaging. Het is een stille wens van me betrokken te zijn bij het tot stand komen van een boek, dat heb ik nog nooit gedaan. Dit leek me een mooie kans. Voordat ik wist waar het boek over ging had ik al spontaan ‘JA’ gezegd. Toen ik het boek eenmaal las was ik verbaasd! De vraag kwam van een architect, maar het boek ging over voetbal.

Oranje_legioen

Boek
Juist omdat ik niet zoveel met voetbal heb, vond ik het fijn de smaak te proeven van het amusante gevoel dat zij, die wel van voetbal houden, hebben rondom deze fel geliefde sport. Ik las over voetbalgekte, enthousiasme, fanatisme en aanmoediging maar ook over hooligans, voetbalgeweld en de vele nadelen van voetbal en zijn of haar fanaten. Door de ogen van een jonge vent die met zijn maten ooit met veel impulsiviteit de Europese kampioenswedstrijden van Nederland volgde voltrok zich een heel verslag over de Oranjegekte van weleer.
En zo kwam het dat ik een boek las over voetbal, op Moederdag 2014. Ik ben dankbaar dat ik mee mocht kijken bij een boek in wording. Lekker opgewarmd voor het aanstaande WK ben ik nu dus al. Over ruim 21 dagen mogen we weer, dan start Oranje tegen Spanje in Brazilië. De vlaggen hang ik niet uit hoor, maar in oranje ‘outfit’ moedig ik ‘onze’ voetballers wel aan. En ondertussen geniet ik dan van dat heerlijke Oranjegevoel, want die verbondenheid voelen tussen Nederlanders is toch wel heel bijzonder. Veel plezier alvast! En als het boek uitkomt, kan jij het ook lezen!  🙂

©Petra Steffens

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.