Schrijven met meer gemak, dat kan!

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Met meer gemak schrijven? Dat kan!

Eerder schreef ik een blog over moeite-hebben-met-schrijven. Daarin gaf ik tips voor schrijven met meer gemak. Want wat nou als je met meer gemak kunt schrijven? Dat klinkt toch fijn. Zalig zelfs. Heb ik gelijk? Schrijven met meer gemak ligt dichterbij dan je denkt. Nieuwsgierig? Lees dan maar met mij mee naar hoe je dat bereikt.

Schrijven met gemak ligt ver buiten mijn comfortzone

Mijn ervaring als ik ondernemers en ZZP’ers spreek is dat zij het idee hebben dat schrijven met meer gemak ver buiten hun comfortzone ligt. Het is niet alleen hun idee, ze zijn er als het ware al van overtuigd. Zo jammer, denk ik dan. Dat dit allesbehalve waar is weet ik als geen ander. Lange tijd hoorde ik zelf ook bij die groep – en dan vooral als het schrijven voor mijn onderneming of over mezelf betrof. Altijd maar kritisch, kritisch, kritisch zijn. Dat je zelf veel invloed hebt om het schrijven met meer gemak mogelijk te maken ontdekte ik na aardig wat worstelen. Bij dingen-met-gemak-doen zit vaak ‘iets’ in de weg. In dit blog deel ik tips met jou die mij helpen.

Jouw lat

De interne criticus waar we allemaal mee te maken hebben, heeft vaak van alles te zeggen over ons. Over hoe we ons voelen, wat we wel niet denken, wat we aan het doen zijn of juist misschien wel niet . 😊 Ook over onze schrijfstijl, de boodschap die we willen overdragen of wat we graag willen vertellen heeft die criticus al gauw een mening klaar. ‘Is het wel interessant genoeg?’ ‘Wie wil dit nou lezen?’ ‘Stel dat…..’, enzovoorts. Echt rooskleurig is het niet, een typisch kenmerk van een criticus. Soms lijkt het wel alsof die kritische kabouter niets anders te doen heeft. En al dit gejammer staat nou juist dat schrijven met meer gemak in de weg.

Schrijven met meer gemak en zonder kritische kabouter
Photocredits: Sarah Brink

Mijn tips voor schrijven met meer gemak klinken zo:

Stap 1 om dichterbij schrijven met gemak te komen

Geef je interne criticus even pauze. Geef vriendelijk aan dat hij of zij goed werk verricht, je hem of haar heel dankbaar bent maar laat ook duidelijk doorschemeren dat het nu tijd is voor een welverdiende pauze. Geef je criticus desnoods een naam, wel zo persoonlijk. Wegsturen heeft geen zin, dat is niet chique en zeker niet helpend. Wees mild en zacht voor de criticus, dat heeft hij nodig. Pauze dus!

Stap 2 waarmee je het schrijven met gemak naar je toe haalt

Ga lekker op je stoel zitten en ontspan. Scherm uit! Leg een notitieblok en pen naast je neer.
Adem rustig in en uit, sluit je ogen. [Dit helpt om alles om je heen even helemaal buiten te sluiten] Voel hoe je  op je stoel zit en hoe je billen de stoel raken. Breng aandacht naar je voeten op de grond. Ze staan naast elkaar. Adem diep in van je kruin tot je tenen. En adem uit, voel je tenen, je benen, je buik en je hart. Wees even zonder oordeel, lekker stil.

Welke woorden borrelen er op uit je buik, voel je opkomen vanuit je hart. Wat voel je, wat fluistert zij. Laat de woorden rustig tot je komen.

Even met aandacht en in rust je ademhaling volgen maakt kalmer en stiller in het hoofd. Dat wat er echt toe doet voor jou kun je dan beter horen. Je maakt contact met jouw schrijfbron. Precies wat je goed gebruiken kunt. Je wil toch dolgraag met meer gemak schrijven? Probeer het gewoon eens uit. Oei, dit was een beetje een lange tip.

Stap 3 ben je klaar om met gemak te gaan schrijven?

Open je ogen als het tijd is voor jou. Zijn ze open? Pak dan je pen, want nu schrijven betekent dat je er klaar voor bent om met gemak te schrijven. Start met schrijven wat er in je opkomt of opkwam toen de woorden opborrelden uit je buik of je hart. Laat je pen lekker over het papier dansen. Schrijf alles op. Zonder oordeel, zonder stoppen. Alles mag eruit. Censureren, aanpassen of verbeteren is NU niet aan de orde. Gewoon lekker in flow blijven schrijven. En geniet ervan.

Het mag allemaal nog een beetje een door elkaar brij zijn. Dat is niet erg. Echt niet.

Kritische kabouter nodig je later weer uit, die gaat je helpen om de boel wat te structureren. Precies daarin is deze kabouter weer goed, dan heeft hij of zij echt iets te doen en dat vind hij leuk.

Ik durf te wedden dat je veel bruikbaars hebt opgeschreven. Dat er een heleboel informatie en mooie zinnen staan, nu je zo in vrijheid schrijft. Schrijven met meer gemak noem ik dat hier, goed voor mijn SEO. 😉

Stap 4 en dan nu de beloning, na die stap van met gemak schrijven.

Zo. Je pen heeft zijn werk gedaan en jij ook. APPLAUS.

Geef jezelf een applaus voor alles wat je zojuist met gemak hebt geschreven. Als het goed is staan er woorden en zinnen op papier. Het gaat ergens over. Wow.

Leg het weg en kijk er pas later naar. Pak het op een later rustig moment erbij. Dat is belangrijk omdat je op die manier onafhankelijker kijkt naar je schrijverij. Je hebt iets meer afstand.

Heb je onwijs veel zin en bruis om er meteen een slag in te slaan? Iets te verbeteren. Doe dat dan gerust. Kijk hoe het werkt voor jou. Het is wel aan te raden om met goede moed of goede zin je tekst te bekijken en iets te verbeteren (als dat nodig is). Enthousiasme en zelfvertrouwen voelen helpen je het beste om die klus te klaren.

Type het in op je computer, lees het terug en kijk waar je kunt structuren of iets wilt toevoegen. Wees niet bang iets te schrappen. Dat hoort er bij. Doe ik ook.

Wie weet is dat wat je schrapt wel voer voor een nieuwe schrijverij; een blog, een artikel, een FB post of daar waar jij je schrijverij deelt. Schrijf het dan op een nieuw blad en maak er wat moois van.

Gelukt?

Ik ben reuze benieuwd. Helpen deze tips jou? Leuk als je het mij kunt laten weten. Ik hoop dat je het eens uitprobeert, het gaat je echt helpen om met meer gemak te schrijven, daar geloof ik in.

Heb je meer nodig dan deze tips in je eentje proberen. Misschien is het iets voor jou om in een groep te schrijven, met begeleiding. De stimulans en inspiratie te voelen in een schrijfsessie. Ik doe niets liever dan ondernemers motiveren om lekker aan de schrijf te gaan. Vanuit je eigen schrijfstijl. Daarom heb ik voor de komende maanden iets moois opgezet.

Iets waarmee je lekker een sprong kunt maken. Dat schrijven met gemak nu eindelijk gaat omarmen.

In vier live-sessies ga je fijn aan de schrijf en tussendoor ben ik er voor je om met je mee te denken, je inspiratie te geven en je van feedback te voorzien op iets dat je geschreven hebt. Dat is het traject in het kort. Heel waardevol en enorm helpend, weet ik uit ervaring. De eerste schrijfsessie start op vrijdag 18 september.

Je bent welkom om mee te doen. Wil je liever eerst iets meer weten kijk dan hier. Of bel me, dan luister ik naar waar jij mee worstelt en denk ik fijn even met je mee.

Mijn mailadres? Mijn telefoon nummer 06 21 27 36 35

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein