Met meer gemak schrijven? Dat kan!

Een week of twee geleden schreef ik een blog over moeite-hebben-met-schrijven. Daarin gaf ik tips voor schrijven met meer gemak. Want wat nou als je met meer gemak kunt schrijven? Dat klinkt toch fijn. Zalig zelfs. Heb ik gelijk? Schrijven met meer gemak ligt dichterbij dan je denkt. Nieuwsgierig naar hoe dan? Welkom in mijn woordenbrij van 20 februari 2020.

Schrijven met gemak ligt ver buiten mijn comfortzone

Mijn ervaring als ik ondernemers en ZZP’ers spreek is dat zij het idee hebben dat schrijven met meer gemak ver buiten hun comfortzone ligt. Het is niet alleen hun idee, ze zijn er als het ware al van overtuigd. Zo jammer, denk ik dan. Dat dit allesbehalve waar is weet ik als geen ander. Lange tijd hoorde ik zelf ook bij die groep – en dan vooral als het schrijven voor mijn onderneming of over mezelf betrof. Altijd maar kritisch, kritisch, kritisch zijn. Dat je zelf veel invloed hebt om het schrijven met meer gemak mogelijk te maken ontdekte ik na aardig wat worstelen. Bij dingen-met-gemak-doen zit vaak ‘iets’ in de weg. In dit blog deel ik tips met jou die mij helpen.

Jouw lat

De interne criticus waar we allemaal mee te maken hebben, heeft vaak van alles te zeggen over ons. Over hoe we ons voelen, wat we wel niet denken, wat we aan het doen zijn of juist misschien wel niet . 😊 Ook over onze schrijfstijl, de boodschap die we willen overdragen of wat we graag willen vertellen heeft die criticus al gauw een mening klaar. ‘Is het wel interessant genoeg?’ ‘Wie wil dit nou lezen?’ ‘Stel dat…..’, enzovoorts. Echt rooskleurig is het niet, een typisch kenmerk van een criticus. Soms lijkt het wel alsof die kritische kabouter niets anders te doen heeft. En al dit gejammer staat nou juist dat schrijven met meer gemak in de weg.

Schrijven met meer gemak en zonder kritische kabouter
Photocredits: Sarah Brink

Mijn tips voor schrijven met meer gemak klinken zo:

Stap 1 om dichterbij schrijven met gemak te komen

Geef je interne criticus even pauze. Geef vriendelijk aan dat hij of zij goed werk verricht, je hem of haar heel dankbaar bent maar laat ook duidelijk doorschemeren dat het nu tijd is voor een welverdiende pauze. Geef je criticus desnoods een naam, wel zo persoonlijk. Wegsturen heeft geen zin, dat is niet chique en zeker niet helpend. Wees mild en zacht voor de criticus, dat heeft hij nodig. Pauze dus!

Stap 2 waarmee je het schrijven met gemak naar je toe haalt

Ga lekker op je stoel zitten en ontspan. Scherm uit! Leg een notitieblok en pen naast je neer.
Adem rustig in en uit, sluit je ogen. [Dit helpt om alles om je heen even helemaal buiten te sluiten] Voel hoe je  op je stoel zit en hoe je billen de stoel raken. Breng aandacht naar je voeten op de grond. Ze staan naast elkaar. Adem diep in van je kruin tot je tenen. En adem uit, voel je tenen, je benen, je buik en je hart. Wees even zonder oordeel, lekker stil.

Welke woorden borrelen er op uit je buik, voel je opkomen vanuit je hart. Wat voel je, wat fluistert zij. Laat de woorden rustig tot je komen.

Even met aandacht en in rust je ademhaling volgen maakt kalmer en stiller in het hoofd. Dat wat er echt toe doet voor jou kun je dan beter horen. Je maakt contact met jouw schrijfbron. Precies wat je goed gebruiken kunt. Je wil toch dolgraag met meer gemak schrijven? Probeer het gewoon eens uit. Oei, dit was een beetje een lange tip.

Stap 3. Klaar om met gemak te gaan schrijven?

Open je ogen als het tijd is voor jou. Zijn ze open? Pak dan je pen, want nu schrijven betekent dat je er klaar voor bent om met gemak te schrijven. Start met schrijven wat er in je opkomt of opkwam toen de woorden opborrelden uit je buik of je hart. Laat je pen lekker over het papier dansen. Schrijf alles op. Zonder oordeel, zonder stoppen. Alles mag eruit. Censureren, aanpassen of verbeteren is NU niet aan de orde. Gewoon lekker in flow blijven schrijven. En geniet ervan.

Het mag allemaal nog een beetje een door elkaar brij zijn. Dat is niet erg. Kritische kabouter nodig je later weer uit, die gaat je helpen om de boel wat te structureren. Precies daarin is deze kabouter weer goed, dan heeft hij of zij echt iets te doen en dat vind hij leuk.

Ik durf te wedden dat je veel bruikbaars hebt opgeschreven. Dat er een heleboel informatie en mooie zinnen staan, nu je zo in vrijheid schrijft. Schrijven met meer gemak noem ik dat hier, goed voor mijn SEO. 😉

Stap 4 Dit kun je doen na die stap van met gemak schrijven die je zojuist hebt gedaan.

Zo. Je pen heeft zijn werk gedaan en jij ook. Geef jezelf een applaus voor alles wat je zojuist met gemak hebt geschreven. Als het goed is staan er woorden en zinnen op papier. Het gaat ergens over. Wow.
Leg het weg en pak het er op een later rustig moment weer bij. Dat is belangrijk omdat je op die manier onafhankelijker kijkt naar je schrijverij. Heb je onwijs veel zin en bruis om er meteen een slag in te slaan? Doe dat dan gerust. Kijk hoe het werkt voor jou. Superveel zin hebben, vol goede moed zijn of heel enthousiast zijn allemaal enorm helpend om die klus meteen te klaren.

Type het in, lees het terug en kijk waar je kunt structuren, iets wilt toevoegen en of er iets te verbeteren is. Wees niet bang om wat te schrappen. Dat hoort er gewoon bij.

Wie weet is dat wat je schrapt wel voer voor een nieuwe schrijverij; een blog, een artikel, een FB post of daar waar jij je schrijverij deelt.

Tot slot

Ik ben reuze benieuwd. Pas ze eens toe, deze tips. Gewoon om het eens te proberen, okay.

Heb je iets geschreven? Stuur het me dan gerust. Ik lees het met al mijn aandacht en als je wilt ontvang je vriendelijke feedback. Maar alleen als jij dat wilt. Kom maar door met je letters, woorden en zinnen die je met gemak op hebt geschreven.

Onwijs veel schrijfplezier. Ik hoop dat het je helpt op je weg naar schrijven met meer gemak. Mocht je nog meer tips willen, hier deel ik er ook enkele.

Mijn mailadres? Petra.steffens@gmail.com

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.