Vastlopen in schrijven vraagt om een beetje creativiteit stimuleren. Wist je dat?

Loop jij wel eens vast in je tekst? Ik wel! En vervelend dat het is. Momenten waarop die innerlijke kritische stem de overhand neemt. Die haalt niet echt het beste in jou naar boven.

Of wel?

Wat je op die momenten nodig hebt is een stimulans voor je creativiteit.

Mijn tip: schrijf een haiku. Grote kans de je op andere gedachten komt.

Een wat?

Een haiku!

Weet je niet wat een haiku is, lees dan verder of scrol direct naar beneden. Daar lees je hoe je stap voor stap een haiku schrijft waarmee je jouw creativiteit een boost geeft.

Met haiku’s schrijven stimuleer je creativiteit in schrijven

Het schrijven van een haiku stimuleert de creativiteit en brengt je op nieuwe woorden, andere woorden en verfrissende woordcombinaties. Het helpt je om beperkt enkele woorden te kiezen. Deze vorm helpt je te focussen en maakt je taal concreet en visueel.

Wat is een haiku en waar komt de haiku vandaan?

De haiku is een Japanse kunstdichtvorm. Zeventien lettergrepen zonder dat het moet rijmen. Japanners lusten er wel pap van. Met een haiku geven ze gehoor aan een bepaalde momentopname; een sfeer of een gevoel. In een haiku proef je vaak verwondering, bewondering of verbazing. Als je de haiku gewoon op jouw manier gebruikt ontstaat er richting, focus, een nieuwe frisse blik.

Wil je de creativiteit stimuleren, schrijf een haiku

Stimuleer je creativiteit, schrijf een haiku. Waarom verkondig ik dat?

In mijn schrijfgroepen laat ik de deelnemers regelmatig een haiku schrijven. Soms zie ik mensen bedenkelijk kijken, een enkele keer niet begrijpend. Toch schrijven ze en altijd is er: DE VERRASSING. De verrassing van iets veelzeggends in weinig woorden. De focus in één gedicht. Dat is zo leuk. Het helpt simpelweg je creativiteit stimuleren en dat helpt weer om een verhaal, blog, artikel of wat dan ook smeuïg te maken. Beeldend, luchtig. Haikus schrijven brengt je ook naar de kern van je boodschap. Heel waardevol dus. En helpend.

Jij wilt nu vast weten hoe je jouw creativiteit stimuleert en hoe je een haiku schrijft.

Een haiku is een gedicht verdeeld over drie regels, met zeventien lettergrepen.
Met deze verdeling:

 • op de eerste regel staan vijf lettergrepen;
 • op de tweede regel staan zeven lettergrepen;
 • op de derde regel staan weer vijf lettergrepen.

Bezig zijn met je haiku laat je als vanzelf creatief denken.

Verdeeld over drie regels mag je zeventien lettergrepen verwerken. Dat is tellen geblazen. Alleen het tellen al zet je even helemaal buiten het denken. In plaats van woorden tel je de lettergrepen.

Past het niet? Geen paniek. Niemand die het controleert. Houd je aan ongeveer zeventien lettergrepen.

Geloof me, je wordt er hartstikke creatief van.

Een voorbeeld van de bekende dichter Basho:

Ach oude vijver
een kikker springt erin
geluid van water.

~Basho

En eentje van mezelf:

Discipline is,
als kauwen op ’n wortel,
broodnodig – soms fijn

~petra steffens

Tellen, puzzelen en een beetje mediteren net als de Japanse monniken

Omdat het aantal lettergrepen zo belangrijk is, vraagt het schrijven van een haiku veel telwerk. Het is flink puzzelen om je boodschap in precies drie regels en zeventien lettergrepen te verpakken. Te korte of te lange woorden kun je schrappen. Of juist nodig hebben om je boodschap zo veelzeggend mogelijk te maken. Kiezen dus. Voor woorden. Het tellen van de lettergrepen maakt je ook wat zen. Het heeft een ontspannen effect op je geest, je gaat minder nadenken. Het is als een kleine meditatie. Precies zo gebruikten de zen monniken het ook.

Vaker doen, geeft swoeng

Haiku’s verrijken je woordenschat. Hoe meer haiku’s je schrijft, hoe makkelijker het je afgaat. Ik heb er al heel wat geschreven.  Door het aantal lettergrepen en het tellen vind je soms zomaar een mooie combinatie van woorden. En je komt op woorden die je niet zo snel gebruikt, maar die opeens heel fraai blijken te zijn.

Natuurlijk heb je zin om jezelf nu uit te dagen.

Schrijf een haiku. Kom aan, probeer het.  Ook als je het niet gelooft.

Zeventien lettergrepen. Drie regels.

Rijm is geen issue. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet. Veel plezier!

Zo-trots-als-een-pauw

Stap voor stap je creativiteit stimuleren via een haiku

 1. Laat de boel de boel en stop, sla op wat je tot nu toe geschreven hebt.
 2. Gooi niets weg. Dat is pas echt zonde. Papier is geduldig.
 3. Pak een leeg blaadje, het liefst een gekleurde!
 4. Schrijf in het midden van een leeg blad jouw onderwerp of thema.
 5. Associeer rondom dat woord in het midden van het blaadje. Schrijf zoveel mogelijk woorden op, ook als je denkt dat het nergens op slaat (dat zijn de beste vondsten)
 6. Ga helemaal los, denk zo vrij mogelijk. Het is een feestje, alles mag!
 7. Staan er lekker veel woorden op je blad? Mooi, dan mag je stoppen.
 8. Laat de woorden rustig op je inwerken en kies vijf woorden uit die je opvallen (dat kan in positieve of negatieve zin zijn)

Schrijf met deze vijf woorden jouw haiku. Voeg toe wat je wilt toevoegen, laat weg wat niet nodig is. Wie weet brengt één van deze vijf woorden je weer bij een ander woord. Gebruik wat er voor jou toe doet en maak er een mooi geheel van.

Gelukt?

Tada! Je hebt een haiku geschreven.

Misschien ontdek je nog wel meer voordelen. Vertel me wat het jou brengt. Leuk als je jouw haiku met mij deelt, dat mag via een persoonlijk bericht of zet ‘m op de mail: petra.steffens@gmail.com

Je krijgt altijd een berichtje van mij terug.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.