Stimuleer je creativiteit in schrijven; schrijf een haiku

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Vastlopen in schrijven vraagt om een beetje creativiteit stimuleren. Wist je dat?

Loop jij wel eens vast in je tekst? Ik wel! En vervelend dat het is. Momenten waarop die innerlijke kritische stem de overhand neemt. Die haalt niet echt het beste in jou naar boven.

Of wel?

Wat je op die momenten nodig hebt is een stimulans voor je creativiteit.

Mijn tip: schrijf een haiku. Grote kans de je op andere gedachten komt.

Een wat?

Een haiku!

Weet je niet wat een haiku is, lees dan verder of scrol direct naar beneden. Daar lees je hoe je stap voor stap een haiku schrijft waarmee je jouw creativiteit een boost geeft.

Met haiku’s schrijven stimuleer je creativiteit in schrijven

Het schrijven van een haiku stimuleert de creativiteit en brengt je op nieuwe woorden, andere woorden en verfrissende woordcombinaties. Het helpt je om beperkt enkele woorden te kiezen. Deze vorm helpt je te focussen en maakt je taal concreet en visueel.

Wat is een haiku en waar komt de haiku vandaan?

De haiku is een Japanse kunstdichtvorm. Zeventien lettergrepen zonder dat het moet rijmen. Japanners lusten er wel pap van. Met een haiku geven ze gehoor aan een bepaalde momentopname; een sfeer of een gevoel. In een haiku proef je vaak verwondering, bewondering of verbazing. Als je de haiku gewoon op jouw manier gebruikt ontstaat er richting, focus, een nieuwe frisse blik.

Wil je de creativiteit stimuleren, schrijf een haiku

Stimuleer je creativiteit, schrijf een haiku. Waarom verkondig ik dat?

In mijn schrijfgroepen laat ik de deelnemers regelmatig een haiku schrijven. Soms zie ik mensen bedenkelijk kijken, een enkele keer niet begrijpend. Toch schrijven ze en altijd is er: DE VERRASSING. De verrassing van iets veelzeggends in weinig woorden. De focus in één gedicht. Dat is zo leuk. Het helpt simpelweg je creativiteit stimuleren en dat helpt weer om een verhaal, blog, artikel of wat dan ook smeuïg te maken. Beeldend, luchtig. Haikus schrijven brengt je ook naar de kern van je boodschap. Heel waardevol dus. En helpend.

Jij wilt nu vast weten hoe je jouw creativiteit stimuleert en hoe je een haiku schrijft.

Een haiku is een gedicht verdeeld over drie regels, met zeventien lettergrepen.
Met deze verdeling:

 • op de eerste regel staan vijf lettergrepen;
 • op de tweede regel staan zeven lettergrepen;
 • op de derde regel staan weer vijf lettergrepen.

Bezig zijn met je haiku laat je als vanzelf creatief denken.

Verdeeld over drie regels mag je zeventien lettergrepen verwerken. Dat is tellen geblazen. Alleen het tellen al zet je even helemaal buiten het denken. In plaats van woorden tel je de lettergrepen.

Past het niet? Geen paniek. Niemand die het controleert. Houd je aan ongeveer zeventien lettergrepen.

Geloof me, je wordt er hartstikke creatief van.

Een voorbeeld van de bekende dichter Basho:

Ach oude vijver
een kikker springt erin
geluid van water.

~Basho

En eentje van mezelf:

Discipline is,
als kauwen op ’n wortel,
broodnodig – soms fijn

~petra steffens

Tellen, puzzelen en een beetje mediteren net als de Japanse monniken

Omdat het aantal lettergrepen zo belangrijk is, vraagt het schrijven van een haiku veel telwerk. Het is flink puzzelen om je boodschap in precies drie regels en zeventien lettergrepen te verpakken. Te korte of te lange woorden kun je schrappen. Of juist nodig hebben om je boodschap zo veelzeggend mogelijk te maken. Kiezen dus. Voor woorden. Het tellen van de lettergrepen maakt je ook wat zen. Het heeft een ontspannen effect op je geest, je gaat minder nadenken. Het is als een kleine meditatie. Precies zo gebruikten de zen monniken het ook.

Vaker doen, geeft swoeng

Haiku’s verrijken je woordenschat. Hoe meer haiku’s je schrijft, hoe makkelijker het je afgaat. Ik heb er al heel wat geschreven.  Door het aantal lettergrepen en het tellen vind je soms zomaar een mooie combinatie van woorden. En je komt op woorden die je niet zo snel gebruikt, maar die opeens heel fraai blijken te zijn.

Natuurlijk heb je zin om jezelf nu uit te dagen.

Schrijf een haiku. Kom aan, probeer het.  Ook als je het niet gelooft.

Zeventien lettergrepen. Drie regels.

Rijm is geen issue. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe je dat doet. Veel plezier!

Zo-trots-als-een-pauw

Stap voor stap je creativiteit stimuleren via een haiku

 1. Laat de boel de boel en stop, sla op wat je tot nu toe geschreven hebt.
 2. Gooi niets weg. Dat is pas echt zonde. Papier is geduldig.
 3. Pak een leeg blaadje, het liefst een gekleurde!
 4. Schrijf in het midden van een leeg blad jouw onderwerp of thema.
 5. Associeer rondom dat woord in het midden van het blaadje. Schrijf zoveel mogelijk woorden op, ook als je denkt dat het nergens op slaat (dat zijn de beste vondsten)
 6. Ga helemaal los, denk zo vrij mogelijk. Het is een feestje, alles mag!
 7. Staan er lekker veel woorden op je blad? Mooi, dan mag je stoppen.
 8. Laat de woorden rustig op je inwerken en kies vijf woorden uit die je opvallen (dat kan in positieve of negatieve zin zijn)

Schrijf met deze vijf woorden jouw haiku. Voeg toe wat je wilt toevoegen, laat weg wat niet nodig is. Wie weet brengt één van deze vijf woorden je weer bij een ander woord. Gebruik wat er voor jou toe doet en maak er een mooi geheel van.

Gelukt?

Tada! Je hebt een haiku geschreven.

Misschien ontdek je nog wel meer voordelen. Vertel me wat het jou brengt. Leuk als je jouw haiku met mij deelt, dat mag via een persoonlijk bericht of zet ‘m op de mail:

Je krijgt altijd een berichtje van mij terug.

4 Reacties

 1. Dïeet.
  Chagrijnig, nog meer water.
  Herinnering van mijn feest.

 2. Wat superleuk, Christine. Ik waardeer het enorm dat je een haiku achterlaat op mijn website. Super gedaan. Dank voor het delen. Hartelijkst!

 3. Ik ben zo verliefd
  Voel me een bevoorrecht mens
  Samen is mijn wens

 4. Wat leuk, Sylvia!

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein