Hoe zijn jouw eerste weken in 2019 verlopen? Ik hoop goed. Mijn jaar begon eigenlijk heel relaxed maar dat veranderde zo’n twee weken geleden. Half januari – toen de sneeuw alles om ons heen betoverde met wit – liep ik een schouderblessure op door een yoga-oefening niet helemaal goed uit te voeren. Niet leuk, maar ik besloot mijn ‘schouders’ eronder te zetten en het zo snel mogelijk te fixen. Bewegen is bij mij meestal heel genezend. En dus bewoog ik. Vaak en veel. Iets te fanatiek misschien, want de pijn werd erger. Ai ai ai, wat een verdomde, helse en vooral akelige pijn die me nachtenlang wakker hield. Dat wilde ik natuurlijk helemaal niet voelen. Mijn gevecht tegen de pijn begon.

Superstom natuurlijk dat ik een oefening niet helemaal goed uitvoerde maar wat nog veel stommer is, is dat ik de pijn aan alle kanten uit de weg probeer te gaan. Ook wel weer een logische handeling, toch. Want pijn is niet fijn!

Stop met vechten, start met schrijven.

© foto van rawpixel via unsplash.com

De schouders eronder

Maar ik zal mijn verhaal niet te lang maken. Het vechten hielp niet. De pijn werd alleen maar heviger. Vandaag vroeg iemand mij – toen ik openlijk vertelde over die vreselijk pijn die me zo in de greep had -: ‘Maar waar vecht je eigenlijk tegen?’ Tja, dat kwam wel even aan, want vechten/knokken/doorgaan en vooral niet zielig doen en huppakee de schouders eronder is waar ik meestal voor kies in mijn overlevingsstand, een stand waar ik mij momenteel in bevind kan ik concluderen.

 

Wat is er wél mogelijk

Pijn is niet fijn, daarover ben ik het nog steeds eens maar toch heb ik vandaag besloten om er anders mee om te gaan en gewoon te kijken wat er wél mogelijk is. Naast het hebben van die pijn dus. En ja… je raadt het al… de pijn wordt draaglijker, want gelukkig is er naast de pijn altijd nog van alles mogelijk. Voor mij een mooi lesje dus, eentje die ik dankbaar aannam. Opeens zag ik een parallel met datgene wat ik met ondernemers zo graag wil bereiken in het schrijven. Kijken naar wat er wel mogelijk is, in plaats van opereren vanuit dat wat niet kan of niet lukt. Een veelgehoorde klacht als ik goed luister om me heen. Als je het bekijkt vanuit dat wat er mogelijk is en van daaruit aan de slag gaat, bereik je veel meer. Ik zal het aan den lijve ondervinden met mijn lijf de komende dagen. En daar kijk ik best naar uit, ik geloof namelijk dat mijn lijf vast een stuk beweeglijker wordt en minder star.

En waarom vertel ik dat jou?

Nou gewoon omdat ik steeds maar weer om me heen hoor dat ondernemers het maar lastig vinden om te schrijven, bang zijn het niet helemaal goed te doen, schrijfvrees hebben, blokkeren en ach er zijn zelfs nog veel ergere feiten, maar die houd ik maar even voor mezelf. En dus deel ik mijn inzicht graag met jou. Stop met vechten, start met schrijven. Gewoon vanuit jezelf, daar bereik je het meeste mee en dat houd je tenminste vol.

stop met vechten, start met schrijven

© foto by Jarkko Manty

Zit jij te vechten met je tekst en verlang je ernaar om te vertrekken vanuit dat wat er mogelijk is en van daaruit verder te komen? Doe dan fijn mee aan de Schrijftafel voor ondernemers en kom je blog, artikel of iets anders schrijven onder aanmoediging van mij en in het samenzijn met andere collega-ondernemers.

We stimuleren elkaar, ik geef wat startoefeningen en je ontvangt feedback van mij en je medeschrijvers. Leuk toch. De ervaring leert dat het altijd waardevol is en je kort na deze ochtend je blog (of iets anders) kunt publiceren. Ik kijk er naar uit je te mogen helpen. Volgende week is er al weer een Schrijftafel. Je bent van harte welkom om mee te doen, op vrijdag 15 februari van 09:30 – 12:00 uur. En als het deze maand niet lukt, schrijf je dan maar vast in voor maart; de 22e. Dan is het alweer lente, ruiken we het voorjaar en is er in ieder geval meer licht.

Tot schrijfs!

Opgeven doe je  door mij te mailen. Er is plek voor maximaal 8 personen. Heb je nog vragen? Bellen mag altijd! 06 21 27 36 35

 

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.