Verlang jij naar schrijven vanuit dat wat er mogelijk is, in plaats van te vechten met je tekst?

Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Hoe zijn jouw eerste weken in 2019 verlopen? Ik hoop goed. Mijn jaar begon eigenlijk heel relaxed maar dat veranderde zo’n twee weken geleden. Half januari – toen de sneeuw alles om ons heen betoverde met wit – liep ik een schouderblessure op door een yoga-oefening niet helemaal goed uit te voeren. Niet leuk, maar ik besloot mijn ‘schouders’ eronder te zetten en het zo snel mogelijk te fixen. Bewegen is bij mij meestal heel genezend. En dus bewoog ik. Vaak en veel. Iets te fanatiek misschien, want de pijn werd erger. Ai ai ai, wat een verdomde, helse en vooral akelige pijn die me nachtenlang wakker hield. Dat wilde ik natuurlijk helemaal niet voelen. Mijn gevecht tegen de pijn begon.

Superstom natuurlijk dat ik een oefening niet helemaal goed uitvoerde maar wat nog veel stommer is, is dat ik de pijn aan alle kanten uit de weg probeer te gaan. Ook wel weer een logische handeling, toch. Want pijn is niet fijn!

Stop met vechten, start met schrijven.

© foto van rawpixel via unsplash.com

De schouders eronder

Maar ik zal mijn verhaal niet te lang maken. Het vechten hielp niet. De pijn werd alleen maar heviger. Vandaag vroeg iemand mij – toen ik openlijk vertelde over die vreselijk pijn die me zo in de greep had -: ‘Maar waar vecht je eigenlijk tegen?’ Tja, dat kwam wel even aan, want vechten/knokken/doorgaan en vooral niet zielig doen en huppakee de schouders eronder is waar ik meestal voor kies in mijn overlevingsstand, een stand waar ik mij momenteel in bevind kan ik concluderen.

 

Wat is er wél mogelijk

Pijn is niet fijn, daarover ben ik het nog steeds eens maar toch heb ik vandaag besloten om er anders mee om te gaan en gewoon te kijken wat er wél mogelijk is. Naast het hebben van die pijn dus. En ja… je raadt het al… de pijn wordt draaglijker, want gelukkig is er naast de pijn altijd nog van alles mogelijk. Voor mij een mooi lesje dus, eentje die ik dankbaar aannam. Opeens zag ik een parallel met datgene wat ik met ondernemers zo graag wil bereiken in het schrijven. Kijken naar wat er wel mogelijk is, in plaats van opereren vanuit dat wat niet kan of niet lukt. Een veelgehoorde klacht als ik goed luister om me heen. Als je het bekijkt vanuit dat wat er mogelijk is en van daaruit aan de slag gaat, bereik je veel meer. Ik zal het aan den lijve ondervinden met mijn lijf de komende dagen. En daar kijk ik best naar uit, ik geloof namelijk dat mijn lijf vast een stuk beweeglijker wordt en minder star.

En waarom vertel ik dat jou?

Nou gewoon omdat ik steeds maar weer om me heen hoor dat ondernemers het maar lastig vinden om te schrijven, bang zijn het niet helemaal goed te doen, schrijfvrees hebben, blokkeren en ach er zijn zelfs nog veel ergere feiten, maar die houd ik maar even voor mezelf. En dus deel ik mijn inzicht graag met jou. Stop met vechten, start met schrijven. Gewoon vanuit jezelf, daar bereik je het meeste mee en dat houd je tenminste vol.

stop met vechten, start met schrijven

© foto by Jarkko Manty

Zit jij te vechten met je tekst en verlang je ernaar om te vertrekken vanuit dat wat er mogelijk is en van daaruit verder te komen? Doe dan fijn mee aan de Schrijftafel voor ondernemers en kom je blog, artikel of iets anders schrijven onder aanmoediging van mij en in het samenzijn met andere collega-ondernemers.

We stimuleren elkaar, ik geef wat startoefeningen en je ontvangt feedback van mij en je medeschrijvers. Leuk toch. De ervaring leert dat het altijd waardevol is en je kort na deze ochtend je blog (of iets anders) kunt publiceren. Ik kijk er naar uit je te mogen helpen. Volgende week is er al weer een Schrijftafel. Je bent van harte welkom om mee te doen, op vrijdag 15 februari van 09:30 – 12:00 uur. En als het deze maand niet lukt, schrijf je dan maar vast in voor maart; de 22e. Dan is het alweer lente, ruiken we het voorjaar en is er in ieder geval meer licht.

Tot schrijfs!

Opgeven doe je  door mij te " target="_blank" rel="noopener">mailen. Er is plek voor maximaal 8 personen. Heb je nog vragen? Bellen mag altijd! 06 21 27 36 35

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein