Vol verwachting klopt mijn hart

Gemiddelde leestijd: 2 minuten

Vol verwachting klopt mijn hart

Precies een jaar geleden vertelden we het hem, gaven we hem de geheimen prijs van het echte verhaal van Sint en zijn Pieten. Mooi op tijd voordat het surprise geweld los zou barsten in groep 6. Ik herinner me nog goed wat hij toen zei; ‘Wist ik al’ en met een coole blik probeerde hij zich goed te houden. Het drong tot hem door dat wat hij gehoord had, de waarheid bleek te zijn. Zelf had ik er meer moeite mee.

De spanning rond Sinterklaas en zijn pieten voelde voor mij altijd verrassend heerlijk aan. Ik vond het dan ook jammer dat die periode met mijn kinderen een nieuwe weg insloeg. Zelf merk ik ook nu weer dat ik het Sinterklaasgevoel mis; lekker stiekem kadootjes verzamelen in je huis, ze verstoppen en zorgen dat ze op Sinterklaasavond allemaal met verschillende cadeaupapiertjes ingepakt zijn. Geheimzinnig shoppen, dichtregels bedenken en kadootjes die liggen te wachten in de schuur in die prachtige jute Zak van Sinterklaas. Op Sinterklaas avond stijgt de spanning want samen zijn we dan benieuwd of Sinterklaas ook aan ons denkt en ons huisje bezoekt. Plots is er dan geklop op het keukenraam; Boing Boing Boinkkk. Mijn hart slaat over, een druppel zweet glijdt weg uit mijn oksel. Tromgeroffel in mijn hart. Adrenaline stroomt door mijn lijf. Telkens weer voel ik diezelfde spanning, volkomen onverwacht. Mijn lijf herinnert het zich keer op keer.

hartebeat groen

Vol verwachting klopt mijn hart

 

Met weemoed denk ik terug aan mijn eigen kindertijd. 5 december 1975, daar is het zaadje van die spanning geboren, welke mijn lijf zich steeds weer herinnert. Ik herinner me nog goed hoe ik samen met mijn vader probeerde een foto te maken van de geheimzinnige klopgast op die bewuste avond in december. De blik vol concentratie op de deur en mijn vader in de kamer met zijn camera op de borst. Hij stond er helemaal klaar voor; in de startblokken om op het juiste moment te knippen. Denken aan dat het niet echt waar kon zijn, deed ik toen nog niet. Op mijn gezicht verschijnt een glimlach als ik er weer aan terug denk. Die goede pa van me toch, wat een heerlijke truc was dat om alles nog echter te beleven. Dat had ie toen wel goed verzonnen. Ik ben hem er nog dankbaar voor.

Nee, geen spannend geklop op de voordeur of het keukenraam voor mij.  Geen hart dat plotseling in een ander ritme overgaat. Weg met dat alles. Dat is passé. ‘Mam, help je me please,’ kreunde mijn puberzoon vanmorgen zuchtend. ‘Ik heb Femke en ik weet echt helemaal niets van haar. Wat voor surprise moet ik nou maken.’

©Petra Steffens

2 Reacties

  1. Hoi Petra,

    Jeugdsentiment
    Dat heb je weer mooi geschreven? Bij het lezen moest ik zelf ook weer terugdenken aan mij kindertijd. De bel die gaat, de zwarte hand die pepernoten strooit en de enorme wasmand vol cadeaus op de deurmat. Ik durfde nooit direct naar de voordeur te lopen. Wel stonden we 5 minuten later, als we zeker waren dat hij weg was, heel hard in die deuropening ‘dank je wel Sinterklaas’ te roepen. Wat een heerlijk tijd was dat. Geniet ervan met je neefje samen.
    Kitty van Balveren

  2. Wat heerlijk dat ook bij jou het jeugdsentiment weer boven komt. Wauw! Een fijne Sinterklaas 🙂 groet, Petra

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein