Vol verwachting klopt mijn hart

Precies een jaar geleden vertelden we het hem, gaven we hem de geheimen prijs van het echte verhaal van Sint en zijn Pieten. Mooi op tijd voordat het surprise geweld los zou barsten in groep 6. Ik herinner me nog goed wat hij toen zei; ‘Wist ik al’ en met een coole blik probeerde hij zich goed te houden. Het drong tot hem door dat wat hij gehoord had, de waarheid bleek te zijn. Zelf had ik er meer moeite mee.

De spanning rond Sinterklaas en zijn pieten voelde voor mij altijd verrassend heerlijk aan. Ik vond het dan ook jammer dat die periode met mijn kinderen een nieuwe weg insloeg. Zelf merk ik ook nu weer dat ik het Sinterklaasgevoel mis; lekker stiekem kadootjes verzamelen in je huis, ze verstoppen en zorgen dat ze op Sinterklaasavond allemaal met verschillende cadeaupapiertjes ingepakt zijn. Geheimzinnig shoppen, dichtregels bedenken en kadootjes die liggen te wachten in de schuur in die prachtige jute Zak van Sinterklaas. Op Sinterklaas avond stijgt de spanning want samen zijn we dan benieuwd of Sinterklaas ook aan ons denkt en ons huisje bezoekt. Plots is er dan geklop op het keukenraam; Boing Boing Boinkkk. Mijn hart slaat over, een druppel zweet glijdt weg uit mijn oksel. Tromgeroffel in mijn hart. Adrenaline stroomt door mijn lijf. Telkens weer voel ik diezelfde spanning, volkomen onverwacht. Mijn lijf herinnert het zich keer op keer.

hartebeat groen

Vol verwachting klopt mijn hart

 

Met weemoed denk ik terug aan mijn eigen kindertijd. 5 december 1975, daar is het zaadje van die spanning geboren, welke mijn lijf zich steeds weer herinnert. Ik herinner me nog goed hoe ik samen met mijn vader probeerde een foto te maken van de geheimzinnige klopgast op die bewuste avond in december. De blik vol concentratie op de deur en mijn vader in de kamer met zijn camera op de borst. Hij stond er helemaal klaar voor; in de startblokken om op het juiste moment te knippen. Denken aan dat het niet echt waar kon zijn, deed ik toen nog niet. Op mijn gezicht verschijnt een glimlach als ik er weer aan terug denk. Die goede pa van me toch, wat een heerlijke truc was dat om alles nog echter te beleven. Dat had ie toen wel goed verzonnen. Ik ben hem er nog dankbaar voor.

Nee, geen spannend geklop op de voordeur of het keukenraam voor mij.  Geen hart dat plotseling in een ander ritme overgaat. Weg met dat alles. Dat is passé. ‘Mam, help je me please,’ kreunde mijn puberzoon vanmorgen zuchtend. ‘Ik heb Femke en ik weet echt helemaal niets van haar. Wat voor surprise moet ik nou maken.’

©Petra Steffens

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.