Worstel jij met het schrijven van teksten in de juiste stijl?

schrijveninjeeigenstijl

Schrijven in je eigen stijl. Hallo!

 

 

Kost het jou moeite een stijl aan te houden die theoretisch gezien goed zou zijn?
Niet doen.

Houd lekker je eigen stijl.

Jezelf zijn werkt altijd het beste, ook in het schrijven van teksten.

 

 

 

 

 

Jezelf zijn brengt het beste in jou naar boven. Toch?

Lezers proeven altijd iets van jou in jouw teksten, zij vormen zich een beeld van jou tijdens het lezen. Schrijven zoals jij schrijft is dan juist heel belangrijk. Dat maakt gewoon wie je bent, hoe je leeft en wat je belangrijk vindt. En dat brengt bij de lezer een gevoel teweeg. Lezers die zich goed voelen bij jouw teksten, behoren tot jouw ideale doelgroep. Zo worden lezers misschien wel jouw klanten. Klanten die jou helemaal zien zitten, omdat het op papier al ‘klikt’.

Met het schrijven van teksten in jouw eigen stijl maak je de weg om juist jou te kiezen eenvoudigweg korter.
Precies wat jij wenst als ondernemer, toch?

Geloof jij daarin? Ik wel.

Hoe en waarom schrijven vanuit je eigen stijl?

Schrijven vanuit je eigen stijl is waardevoller dan je misschien denkt. Jouw eigen woorden en uitleg zorgen er voor dat je klanten aantrekt die jou begrijpen en zich begrepen voelen. Zij denken zoals jij en herkennen zich. Dat maakt het schrijven van blogs zo aantrekkelijk voor ondernemers en zzp’ers. Blogs maken dat je iets van jezelf laat zien. Laat voelen. Dat geeft en brengt vertrouwen. Een mooie voedingsbodem om ideale klanten aan te trekken. Win-win voor allebei.

In gesprekken met zzp’ers hoor ik nog wel eens: ‘Die en die schrijven zo leuk, dat wil ik ook.’

Nou ik geef het je te doen, iemand anders nadoen. Dat kan nooit leuk zijn, en gemakkelijk al helemaal niet. Dat raad ik dus altijd af. Schrijf in je eigen stijl, is mijn motto. Die heb je. Maak er dus gebruik van.

Waarom zou je een ander imiteren of kopiëren, schrijven in je eigen stijl is veel leuker?

Jij bent een mens, uniek als geen ander. Als ondernemer en vooral zzp’er kies je juist voor jouw eigen identiteit. Of heb ik dat fout? Nee, toch.

Nou, kom op dan. Ga er dan maar gewoon voor staan. Eromheen kun je toch niet.

Enkele redenen waarom het niet nodig is om een andere schrijfstijl te imiteren.

  1. Het kost veel moeite om jezelf aan het schrijven te krijgen. Je wilt iets wat een ander doet of kan. Dat is lastig, joh. Ik zeg niet aan beginnen.
  2. Je raakt verder van je eigen kracht waardoor het schrijven nog lastiger wordt. Ook in dit geval, stop met schrijven zoals die ene. Begin met schrijven vanuit jezelf.

Schrijven vanuit jouw eigen schrijfstijl biedt vooral voordelen:

  1. Het maakt je makkelijker aan het schrijven. Je schrijft als het ware vanzelf, al luisterend naar je innerlijke stem.
  2. Je voelt je vrij in het schrijven, dat geeft vreugde en plezier omdat je die schrijfbron aanboort. Die hoef je niet te zoeken.
  3. Je hebt altijd iets om over te schrijven. Luister gewoon naar je mening, je gedachten of je boodschap en schrijf het op.
  4. Je hebt je eigen schrijfbron altijd bij je.
  5. Jouw eigen stijl geeft duidelijkheid voor de ander. Je hoeft je niet te verstoppen, spreid het ten toon.
  6. Na het vrije schrijven heb je materiaal dat je kunt ‘finetunen’.

 

 

Inspiratie zit in jezelf!

Begrijp me goed. Geïnspireerd raken door hoe een ander schrijft of dingen verwoord, is prima. Maar iemand anders stijl imiteren of proberen te doen is niet handig. Veel te ingewikkeld. Volg je eigen pen, je eigen gevoel en jouw manier van waarnemen; daar zit ontelbaar veel inspiratie in. Al jouw gedachten zijn van jou, daar kun je uit putten. Net als uit jouw eigen mening, je gedachten of jouw kijk op bepaalde zaken. Heel boeiend en zeer inspirerend. Gebruiken dus, jouw eigen kracht en stijl. Het maakt schrijven vanuit je eigen bron makkelijker, zonder die ‘regisseur’ in je achterhoofd die oordeelt of je wel ‘goed’ schrijft.

 

Schrijvenzoalsjebent

Samenschrijveninspireertenmotiveert

 

Workshop Schrijven en Bloggen met Plezier

Een workshop Schrijven en Bloggen met Plezier volgen is niet iets wat je persé hoeft te doen. Het mag wel, ondernemers die deelnamen hebben er veel aan gehad. Samen schrijven stimuleert, motiveert en inspireert als niets anders is mijn ervaring.  Welkom ben je dan ook sowieso.

Zoek in ieder geval een plezierige plek voor je zelf waar je contact kunt maken met wat jij wilt vertellen, jouw schrijfbron. Dat kan in je eigen huis zijn, op jouw werkplek of ergens in een cafeetje. Luister naar wat jij te vertellen hebt, wat er diep van binnen raakt en een boodschap wil vertellen. Jouw boodschap. Begin dat op te schrijven.

En geloof me als ik dit zeg: ‘Er zit altijd iets waardevols tussen. Echt altijd!’

Soms is het misschien maar één zin, maar die heb je dan maar wel mooi te pakken.

Ja maar…

Mocht het je toch niet lukken om zelf aan de gang te gaan, gaat het te stroef, hik je er tegenaan, zit je vast, ben je te kritisch of is er iets anders dat je tegenhoudt?

Wanhoop niet! Met jou zijn er velen die tegen hetzelfde aanlopen. Je bent echt niet de enige!

Zoek je aanmoediging en stimulans om dat schrijfknopje te voeden en aan te zetten? Voel je welkom aan de Schrijftafel voor ondernemers. In een groep schrijven stimuleert en helpt je vertrouwen. Vragen of tips nodig? Bellen is gratis 0621273635, mailen ook info@www.petrasteffens.nl

 

 

 

 

 

 

 

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.