Waarom schrijven in je eigen stijl de beste optie is.

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Worstel jij met het schrijven van teksten in de juiste stijl?

schrijveninjeeigenstijl

Schrijven in je eigen stijl. Hallo!

 

 

Kost het jou moeite een stijl aan te houden die theoretisch gezien goed zou zijn?
Niet doen.

Houd lekker je eigen stijl.

Jezelf zijn werkt altijd het beste, ook in het schrijven van teksten.

 

 

 

 

 

Jezelf zijn brengt het beste in jou naar boven. Toch?

Lezers proeven altijd iets van jou in jouw teksten, zij vormen zich een beeld van jou tijdens het lezen. Schrijven zoals jij schrijft is dan juist heel belangrijk. Dat maakt gewoon wie je bent, hoe je leeft en wat je belangrijk vindt. En dat brengt bij de lezer een gevoel teweeg. Lezers die zich goed voelen bij jouw teksten, behoren tot jouw ideale doelgroep. Zo worden lezers misschien wel jouw klanten. Klanten die jou helemaal zien zitten, omdat het op papier al ‘klikt’.

Met het schrijven van teksten in jouw eigen stijl maak je de weg om juist jou te kiezen eenvoudigweg korter.
Precies wat jij wenst als ondernemer, toch?

Geloof jij daarin? Ik wel.

Hoe en waarom schrijven vanuit je eigen stijl?

Schrijven vanuit je eigen stijl is waardevoller dan je misschien denkt. Jouw eigen woorden en uitleg zorgen er voor dat je klanten aantrekt die jou begrijpen en zich begrepen voelen. Zij denken zoals jij en herkennen zich. Dat maakt het schrijven van blogs zo aantrekkelijk voor ondernemers en zzp’ers. Blogs maken dat je iets van jezelf laat zien. Laat voelen. Dat geeft en brengt vertrouwen. Een mooie voedingsbodem om ideale klanten aan te trekken. Win-win voor allebei.

In gesprekken met zzp’ers hoor ik nog wel eens: ‘Die en die schrijven zo leuk, dat wil ik ook.’

Nou ik geef het je te doen, iemand anders nadoen. Dat kan nooit leuk zijn, en gemakkelijk al helemaal niet. Dat raad ik dus altijd af. Schrijf in je eigen stijl, is mijn motto. Die heb je. Maak er dus gebruik van.

Waarom zou je een ander imiteren of kopiëren, schrijven in je eigen stijl is veel leuker?

Jij bent een mens, uniek als geen ander. Als ondernemer en vooral zzp’er kies je juist voor jouw eigen identiteit. Of heb ik dat fout? Nee, toch.

Nou, kom op dan. Ga er dan maar gewoon voor staan. Eromheen kun je toch niet.

Enkele redenen waarom het niet nodig is om een andere schrijfstijl te imiteren.

  1. Het kost veel moeite om jezelf aan het schrijven te krijgen. Je wilt iets wat een ander doet of kan. Dat is lastig, joh. Ik zeg niet aan beginnen.
  2. Je raakt verder van je eigen kracht waardoor het schrijven nog lastiger wordt. Ook in dit geval, stop met schrijven zoals die ene. Begin met schrijven vanuit jezelf.

Schrijven vanuit jouw eigen schrijfstijl biedt vooral voordelen:

  1. Het maakt je makkelijker aan het schrijven. Je schrijft als het ware vanzelf, al luisterend naar je innerlijke stem.
  2. Je voelt je vrij in het schrijven, dat geeft vreugde en plezier omdat je die schrijfbron aanboort. Die hoef je niet te zoeken.
  3. Je hebt altijd iets om over te schrijven. Luister gewoon naar je mening, je gedachten of je boodschap en schrijf het op.
  4. Je hebt je eigen schrijfbron altijd bij je.
  5. Jouw eigen stijl geeft duidelijkheid voor de ander. Je hoeft je niet te verstoppen, spreid het ten toon.
  6. Na het vrije schrijven heb je materiaal dat je kunt ‘finetunen’.

 

 

Inspiratie zit in jezelf!

Begrijp me goed. Geïnspireerd raken door hoe een ander schrijft of dingen verwoord, is prima. Maar iemand anders stijl imiteren of proberen te doen is niet handig. Veel te ingewikkeld. Volg je eigen pen, je eigen gevoel en jouw manier van waarnemen; daar zit ontelbaar veel inspiratie in. Al jouw gedachten zijn van jou, daar kun je uit putten. Net als uit jouw eigen mening, je gedachten of jouw kijk op bepaalde zaken. Heel boeiend en zeer inspirerend. Gebruiken dus, jouw eigen kracht en stijl. Het maakt schrijven vanuit je eigen bron makkelijker, zonder die ‘regisseur’ in je achterhoofd die oordeelt of je wel ‘goed’ schrijft.

 

Schrijvenzoalsjebent

Samenschrijveninspireertenmotiveert

 

Workshop Schrijven en Bloggen met Plezier

Een workshop Schrijven en Bloggen met Plezier volgen is niet iets wat je persé hoeft te doen. Het mag wel, ondernemers die deelnamen hebben er veel aan gehad. Samen schrijven stimuleert, motiveert en inspireert als niets anders is mijn ervaring.  Welkom ben je dan ook sowieso.

Zoek in ieder geval een plezierige plek voor je zelf waar je contact kunt maken met wat jij wilt vertellen, jouw schrijfbron. Dat kan in je eigen huis zijn, op jouw werkplek of ergens in een cafeetje. Luister naar wat jij te vertellen hebt, wat er diep van binnen raakt en een boodschap wil vertellen. Jouw boodschap. Begin dat op te schrijven.

En geloof me als ik dit zeg: ‘Er zit altijd iets waardevols tussen. Echt altijd!’

Soms is het misschien maar één zin, maar die heb je dan maar wel mooi te pakken.

Ja maar…

Mocht het je toch niet lukken om zelf aan de gang te gaan, gaat het te stroef, hik je er tegenaan, zit je vast, ben je te kritisch of is er iets anders dat je tegenhoudt?

Wanhoop niet! Met jou zijn er velen die tegen hetzelfde aanlopen. Je bent echt niet de enige!

Zoek je aanmoediging en stimulans om dat schrijfknopje te voeden en aan te zetten? Voel je welkom aan de Schrijftafel voor ondernemers. In een groep schrijven stimuleert en helpt je vertrouwen. Vragen of tips nodig? Bellen is gratis 0621273635, mailen ook

 

 

 

 

 

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein