puntkommagebruik

Razend populair werd de puntkomma dankzij de emoticon, ook wel smiley genoemd.  Een puntkomma in combinatie met een haakje sluiten ) levert een knipogende  smiley op. Een dubbele punt met een haakje sluiten ) een lachende smiley. Maar  wanneer gebruik je de puntkomma eigenlijk in een tekst? Of de dubbele punt? En dan goed! Die vraag krijg ik weleens als ik teksten nakijk of als ik zelf zit te stoeien met  tekst. Tijd dus om de feiten op een rijtje te zetten en mijn kennis even op te frissen.  Voor mezelf en voor jou!

Puntkomma
De puntkomma is een leesteken. Het heeft iets weg van een punt, maar ook van een komma. Een puntkomma wordt midden in een zin geschreven; achter de puntkomma komt geen hoofdletter. Met een puntkomma laat je de samenhang zien tussen twee zinnen. De samenhang is sterker dan wanneer je een punt gebruikt. Je kunt bijvoorbeeld het woord ‘en’ of het woord ‘maar’ toevoegen tussen twee zinnen in je tekst. Maar, je raadt het al, je kunt ook een puntkomma toevoegen.

😉 Een puntkomma gebruik je bij twee zelfstandige zinnen. Dit doe je als de zinnen duidelijk in elkaars verlengde liggen. De zinnen worden door de puntkomma meer met elkaar verbonden en doorgaans vergroot de puntkomma de leesbaarheid.

Een voorbeeld:
Marit vertelde dat ze naar de tandarts ging maar ze had er helemaal geen zin in.
Marit vertelde dat ze naar de tandarts ging en ze had helemaal geen zin.

Met een puntkomma ziet het er als volgt uit:
Marit vertelde dat ze naar de tandarts ging; toch had ze geen zin.

Dubbele punt
De dubbele punt is net als de puntkomma een leesteken, dat midden in een zin wordt geschreven. De dubbele punt kondigt iets aan. Je gebruikt de dubbele punt voor een opsomming, een citaat of als er een verklaring of uitleg volgt.

Een voorbeeld:
Haar vriend dronk van alles door elkaar: bier, wijn, whisky en wodka.(opsomming)
Toen ze wegreed bedacht ze: ik ben mijn portemonnee vergeten. (citaat)
Ik kom niet: ik heb een andere afspraak. (verklaring/uitleg)

Na een dubbele punt volgt meestal geen hoofdletter. Er volgt wel een hoofdletter als er een volledige zin wordt geciteerd ( niet een gedachte!), bij namen en als er een opsomming volgt van volledige zinnen.

dubbelepunt

Een voorbeeld:
De minister heeft gezegd: ‘Dit plan gaat niet door.’ (volledige zin geciteerd)
De rondreis door Jordanië gaat langs de volgende plaatsen: Aqaba, Madane en Petra. (namen)
De volgende afspraken werden gemaakt:
– De notulen worden binnen een week verspreid naar alle leden van de redactie.
– Maak binnen drie dagen melding van onjuistheden in de notulen.
– Notulen worden aangepast naar aanleiding van alle opmerkingen en opnieuw verzonden.
(opsomming volledige zinnen)

Bij rekenen en wiskunde wordt de dubbele punt ook regelmatig gebruikt:

  • bij delen: 6:3 = 2
  • bij verhoudingen: het aantal jongens verhoudt zich tot het aantal meisjes in de klas als 2:3
  • bij het aangeven van de schaal van bijvoorbeeld een atlaskaart: 1:25.000

 

Dus: gebruik niet alleen een ; en een : bij 😉 en  🙂 of een : bij wiskunde of rekenen maar hanteer ze ook om je tekst leesbaar te maken. Wees daarbij niet te voorzichtig; gebruik ze vooral op gevoel!

©Petra Steffens

 

 

 

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.