Onlangs ging mijn zoon op scouting kamp. Hij leerde iets maken dat ik gedurende een hele lange tijd niet meer gegeten heb: wentelteefjes. Het wentelteefje is voor mij als een vergeten groente; ik was het bestaan ervan compleet vergeten. Ver in mijn geheugen opgeslagen weet ik dat ik het ken. Maar wat het ook alweer was, een wentelteefje? Iets met droog brood, ei en suiker?

Mijn moeder maakte de oorlog mee. In een gezin van negen leerde ze iets heel belangrijks in die tijd: eten weggooien was ‘not-done’. Mij bracht ze diezelfde gewoonte bij en zo leerde ik als kind het wentelteefje al kennen. Eenmaal op mezelf hing ik die gewoonte van niets-weggooien-en-alles-bewaren aan de wilgen. Kant-en-klaar maaltijden, pizza, chinees en uit eten. Dat was cool! En hiermee vergat ik het bestaan van het wentelteefje.

Wat een verrassing dat mijn zoon thuis kwam van scouting en deze vergeten lekkernij nieuw leven in blies. Hem het bestaan van een wentelteefje bijbrengen was nog niet in mij opgekomen. Tijden van schaarste, zoals mijn moeder vroeger als kind kende, kennen wij immers (nog) niet. Het wentelteefje bracht hij terug in mijn leven. Het maken en smaken ervan leerde ik samen met hem op eenvoudige wijze opnieuw. Met iets meer suiker weliswaar én een toefje kaneel. Ik weet het weer, het is aangenaam lekker.

Wat aan me bleef knagen was de naam: wentelteefje. Waar komt dat woord toch vandaan en waarom kennen we het woord zoals het is? Google werpt me recepten te kust en te keur voor de voeten, maar naar de herkomst van het woord moet ik iets langer zoeken. Ik vind het wel! De verklaring die ik onder andere tegenkom – wentel ’t eventjes– is niet zo waarschijnlijk. Voor de liefhebber van taal zet ik het hier in verkorte vorm neer. Of gewoon omdat het leuk is een weetje te delen.Trouwens Ewoud Sanders schrijft in 2004 ook nog een leuk epistel over het wentelteefje.

de_smaak_van_wentelteefje

Een combinatie van de verklaring in het Nederlands Etymologisch Woordenboek van J. de Vries (1971) en in het Van Dale Etymologisch Woordenboek van P.A.F. van Veen en N. van der Sijs (1997) heb ik zelf gemaakt. Kortgezegd verklaart men wentelteefje als een in melk met ei gebakken snee brood [1623] Uit namen als ghewendt broot (brood met eieren geweekt {1588}) blijkt voor mij dat ‘ghewendt’ tot wentel geworden is. Waarmee teefje mogelijk verwijst naar een naam voor een sneetje brood. Dat je het brood wentelt in ei met melk, is voor mij prima te volgen. Waarom het tweede deel van het woord teefje heet blijft met deze uitleg voor mij nog wat onduidelijk.

De pret drukt het in ieder geval absoluut niet. Ik ben blij met wentelteefje terug in mijn leven. Mijn zoon, een echte lekkerbek, is er gek op en heeft ons allemaal aangestoken. Hij vindt het zelfs een uitdaging om ze steeds weer te maken en te smaken. Sinds de rentree van het wentelteefje eten we het bijna iedere week. Lekker hoor!

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.