Heb jij er wel eens last van, dat schrijven moeizaam gaat? Dat je het schrijven als een ware worsteling ervaart. ‘Hartstikke jammer,’ zeg ik dan.  Schrijven met plezier is zoveel leuker. Wanneer je met plezier schrijft, komen de beste teksten uit de pen. Iets dat ik iedereen dubbel en dwars gun. Want schrijven kan je, als je het jezelf gewoon toestaat. Zonder oordeel, zonder commentaar. Voilà, een tip voor jou zodat schrijven een feestje wordt.

Vind jij het ook zo lastig als je worstelt met het schrijven van teksten?


Eigenlijk wil je het liefst meteen een steengoede tekst schrijven. Eentje die precies goed is, lekker leest en die je kunt gebruiken om je boodschap over te brengen.  Worstelen met tekst is gewoon hartstikke frustreren omdat je voelt dat het dan helemaal niet lukt. Er verschijnt niets op papier, je wordt chagrijnig of je schrijft en streept het meteen weer door, plakt woorden tussen zinnen en merkt dat het complete verband uit je tekst is. Ik weet er alles van. Met het schrijven van dit blog, verging het mij precies zo. En doordat je zo in een cirkeltje bezig bent bevestig je hoe hopeloos je bent. Hoe meer je denkt aan de eindstreep, hoe meer je ziet dat je er vér van af bent. Héél ver. En hoe meer je voelt en gelooft dat je die eindstreep niet gaat halen, hoe meer de onzekerheid toe neemt. Jouw rotgevoel neemt volledig de overhand. De criticus in jou wint terrein en staat aan de zijlijn te schreeuwen: ‘Je kunt het niet, maak nou eens vaart, je bakt er niets van.’ En dan….

De criticus versus de aanmoediger

Dat betekent dat je je iedere keer weer laat beperken door die vervelende criticus die aan de zijlijn roept: ‘Het wordt niks, je kunt het niet, houd maar op.’ Hoe frustrerend kan dat zijn? Telkens weer je kostbare tijd met je handen in je haar, terwijl je worstelt en worstelt en zelf gelooft in de woorden die je in je hoofd bij herhaling hoort. Want die criticus blijft steeds hetzelfde influisteren:  ‘’Je kunt het niet, je bakt er niets van. Stop er maar mee, het lukt je toch niet. Wat het in ieder geval niet oplevert is een concepttekst, waar je aan kunt sleutelen. Noch plezier, noch een boodschap, noch klanten of volgers. Je wou maar dat iemand anders jouw tekst kon schrijven.  Maar zelf schrijven was toch jouw wens? Daar geloof je in, toch!? Dan kun je het maar beter gewoon met plezier gaan doen.

aanmoediger

Worstelen met tekst? Niet nodig!

Hoe je van die criticus af komt!

Er is een manier om deze worsteling te stoppen. Pamper jezelf, pak iets lekkers, zet jouw lievelingsmuziek aan en plaats de criticus even op een plek, lekker in het zonnetje of in het licht en vertel hem dat je hem later wel weer van stal haalt. Dat je hem nu even niet nodig hebt, maar het zeker laat weten als hij weer van dienst kan zijn. Zonder deze criticus kun je jezelf namelijk gewoon lekker toestaan om in het wilde weg te schrijven, fijn in kladvorm. Want schrijven lukt altijd, als je het jezelf toestaat. Dan verschijnen er letters, zinnen, woorden op papier. Dat is altijd pret. Roep in je verbeelding de persoon op die wel ziet dat je goed bezig bent. Dat kan iemand zijn die je kent maar het kan ook iemand zijn in jouw verbeelding. Dat maakt niet uit. Creëer een persoon die je op dat moment graag zou zien en laat hem of haar jou een positieve stimulans geven, iemand die jou positief toejuicht en aanmoedigt om door te gaan: ‘Goed bezig, man. Je kunt het! Je bent er bijna, ga vooral zo door.’ In je fantasie is alles mogelijk dus maak daar gebruik van.

Luister naar deze aanmoediger , volg je pen en ga lekker mee in het schrijven. Zelfs als het onzin lijkt. Je zult merken dat gaandeweg precies tevoorschijn komt wat jij wilt vertellen. Een mogelijke oplossing is om bijvoorbeeld af te spreken dat je vijf minuten gaat schrijven met behulp van een openingszin. Hartstikke leuk om te doen. Vooral als je plezier hebt en jezelf aanmoedigt, merk je al gauw dat het beter gaat. En vergeet niet: verbeteren kan altijd achteraf nog. Verfijnen is iets dat in de volgende fase mag worden gedaan. Dus zet ‘m op, visualiseer een positieve aanmoediger en gun jezelf wat positieve stimulans. Veel succes en vooral veel schrijfplezier! J

Ik ben zo benieuwd wat jou dit oplevert, de aanmoediger in plaats van de criticus. Wil je mij deelgenoot maken van jouw nieuwe beleving van schrijven met plezier? Je doet me een groot plezier als je jouw beleving met mij wilt delen. Van harte welkom!

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.