Zeven tips om lekker te schrijven
photocredits: aaron burden en een vleugje petra tekst & taal

Tijd om lekker te schrijven en enkele tips nodig? Deze zeven tips gaan jou helpen, dat weet ik zeker. Kies zelf welke tip het beste werkt voor jou om lekker te schrijven.

Laat je me weten welke tip voor jou het fijnste of beste werkt om lekker te schrijven? Dat vind ik waanzinnig waardevol.

Werken aan je bedrijf.

Je werkt meer thuis, hebt het rustiger of juist besloten om meer tijd te stoppen in het werken aan je bedrijf. Dat is belangrijk: jezelf laten zien, je diensten tot de verbeelding laten spreken. Je besluit te gaan schrijven aan je blog, een artikel, een E-book, een weggever, wat content voor je website of juist iets vaker een nieuwsbrief te sturen. Of je start met jouw online training. Noem het maar op.

Er is genoeg te schrijven. Je neemt je pen op, pakt een leeg vel papier of opent een nieuw document op je laptop of computer. Stralend wit lacht zij jou toe, wachtend op jouw woorden.
Daar ga je; tijd om te schrijven.

Maar dan opeens valt je pen stil. Start je een zin ….. en stokt het. Kijk welke van de zeven tips om lekker te schrijven jouw het meeste of het beste helpen.

Wie schrijft die blijft, zeker in deze tijd.

Tip 1 om lekker te schrijven

Schrijf zonder verwachting. Dat helpt om ‘tegen de klippen’ op te schrijven.
Blijf weg van vernietigende stemmen; met kritiek over je heen wordt niemand groot. Zet de innerlijke criticus in de pauze stand. Gun het jezelf dingen op te schrijven die misschien wel nergens op slaan (althans dat is wat je op zo’n moment denkt.) Later zal je het anders beoordelen, echt waar.  Die kritische kabouter komt in een latere fase prima van pas. Die roep je er later wel weer bij.

Tip 2

Kies een thema en schrijf erover vanuit jouw visie. Kijk vanuit jouw gezichtspunt, jouw standpunt. Met jouw opvatting, niet die van iemand anders. Dát is interessant. Zoek er iets over op, in een tijdschrift of op het wereldwijde web. Wat extra informatie geeft jouw inhoud body en helpt je jouw kleur beter te zien. Misschien brengt het je zelfs wel op het idee om contrast aan te brengen in jouw verhaal, of iets meer persoonlijkheid.

Tip 3, een vet waardevolle tip om lekker te schrijven.

Schrijf achterstevoren. Mijn ervaring met het lezen van andermans teksten is dat we vaak als vanzelf het belangrijkste schrijven aan het eind. We beginnen te schrijven en leggen van alles uit, voordat we bij de kern komen. Dat wat we eigenlijk willen zeggen staat onderaan. En geloof me, dat overkomt mij ook nog wel eens. Helemaal niet erg.

Een scannende lezer, en dat zijn we allemaal,  leest niet tot het eind. Tenzij hij of zij een boek leest. Bovendien houdt Google er ook van als je met de kern begint. Deze tip is dus eigenlijk als volgt: Deze tip is dus eigenlijk samengevat: schrijf en lees terug. Kan of dat wat aan het einde geschreven staat niet veel beter naar voren. Klopt het dat dit geschrevene een hogere ranking verdient?

zeven-tips-om-lekker-te-schrijven
Photocredits: Marcus Winkler

Tip 4, lekker schrijven binnen een tijdslimiet

Geef jezelf een tijdslimiet. Zet je wekker op 5 minuten of een kwartier en spreek af dat je die tijd ‘volpent’, ongeacht wat er staat. Helemaal in vrijheid schrijven, zonder censuur. Begin met schrijven maakt niet uit waarover!  Gewoon over dat wat er bij je opkomt. Stop niet met schrijven! Komt er niets herhaal dan het laatste woord dat je schreef. Er komt altijd weer wat, als je maar niet stopt. Ik kan het bewijzen, maar probeer het zelf en ervaar.

Na 5 minuten of het kwartier geef je jezelf de permissie om te stoppen. Pas op; de kans is groot dat je dan niets liever wilt dan doorgaan 😊.

Tip 5, lekker schrijven door creatief te beginnen

Schrijf een haiku, voordat je begint met het schrijven van jouw tekst. Noteer jouw thema op een blad en plaats er allerlei woorden in een wolk of spinnenweb omheen. Associeer zo vrij mogelijk. Na een tijdje, als het blad lekker gevuld is met allerlei woorden, lees je alles eens rustig terug.

Zijn er woorden die mooi bij elkaar passen of een fijn contrast vormen? Rijg ze aan een tot een haiku. Heb je meteen een mooie quote van de dag te pakken. Lees hier mijn eerdere blog over hoe je een haiku schrijft.

Tip 6, schrijven is ook veel en vaak doen

Doe mee in een schrijfsessie. Samen schrijven werkt zeer inspirerend en motiverend. Gun jezelf dat. Het maakt je schrijverij beter, fijner, concreter. Schrijven leer je – zoals veel dingen – door het vaak te doen. Veel schrijfkilometers maken dat je beter wordt in schrijven en het gemakkelijker maakt voor jezelf. In een workshop schrijven anderen ook: samen schrijven inspireert enorm; je voedt elkaar. Je leert waar je in je eigen schrijfstijl op kunt letten en het maakt schrijven leuk! Een schrijfsessie bij mij volgen betekent dat we altijd vertrekken vanuit hoe jij NU schrijft. Dat is het uitgangspunt: jouw schrijfstijl. In september starten de maandelijkse schrijfsessies weer, waarin jij jezelf kunt ontwikkelen in het schrijven. Je bent van harte welkom als jou dit aanspreekt.

Tip 7, vraag hulp

Vraag feedback op jouw tekst. Via de digitale weg is dat supermakkelijk. Ook dat kan bij mij. Laat je tekst – als die eenmaal geschreven is natuurlijk – lezen aan iemand anders. Bijvoorbeeld aan een collega-ondernemer, een tekstschrijver of copywriter. Natuurlijk kan dat ook bij mij. Niets is leerzamer dan feedback vragen en ontvangen. Past dat goed bij jou, denk je? Doe dat dan. Schrijf je tekst, stuur hem op en vraag om feedback.

Een van mijn diensten is 1-op-1 schrijfbegeleiding. De referenties van mijn klanten hierover spreken voor zich. Het maakt dat je anders kijkt naar jouw schrijverij en is dus super leerzaam. Je bent van harte welkom.

Een hart onder de riem met tips waarmee jij lekker kunt schrijven


Deze tips om lekker te schrijven hebben je hopelijk geïnspireerd. Schrijven leer je nou eenmaal door veel doen. Net als tennis, basketbal, hardlopen of schilderen. Doen, doen en nog eens doen. Vaker en vaker. Kies welke tip jou het beste helpt, ook als het een tip is die misschien in eerste instantie weerstand oproept.

Test, experimenteer en leer. En kijk wat het je brengt. Laat je verrassen.

Oefen en schrijf. Leer en schrijf. Schrijf en overdrijf. Schrijf en geniet. Schrijven leuk maken heeft als effect dat je het niet alleen voor jezelf leuk maakt maar vooral ook leuker maakt voor je lezer. Altijd de moeite waard!

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.