Zeven tips om lekker te schrijven.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten
Zeven tips om lekker te schrijven
photocredits: aaron burden en een vleugje petra tekst & taal

Tijd om lekker te schrijven en enkele tips nodig? Deze zeven tips gaan jou helpen, dat weet ik zeker. Kies zelf welke tip het beste werkt voor jou om lekker te schrijven.

Laat je me weten welke tip voor jou het fijnste of beste werkt om lekker te schrijven? Dat vind ik waanzinnig waardevol.

Werken aan je bedrijf.

Je werkt meer thuis, hebt het rustiger of juist besloten om meer tijd te stoppen in het werken aan je bedrijf. Dat is belangrijk: jezelf laten zien, je diensten tot de verbeelding laten spreken. Je besluit te gaan schrijven aan je blog, een artikel, een E-book, een weggever, wat content voor je website of juist iets vaker een nieuwsbrief te sturen. Of je start met jouw online training. Noem het maar op.

Er is genoeg te schrijven. Je neemt je pen op, pakt een leeg vel papier of opent een nieuw document op je laptop of computer. Stralend wit lacht zij jou toe, wachtend op jouw woorden.
Daar ga je; tijd om te schrijven.

Maar dan opeens valt je pen stil. Start je een zin ….. en stokt het. Kijk welke van de zeven tips om lekker te schrijven jouw het meeste of het beste helpen.

Wie schrijft die blijft, zeker in deze tijd.

Tip 1 om lekker te schrijven

Schrijf zonder verwachting. Dat helpt om ‘tegen de klippen’ op te schrijven.
Blijf weg van vernietigende stemmen; met kritiek over je heen wordt niemand groot. Zet de innerlijke criticus in de pauze stand. Gun het jezelf dingen op te schrijven die misschien wel nergens op slaan (althans dat is wat je op zo’n moment denkt.) Later zal je het anders beoordelen, echt waar.  Die kritische kabouter komt in een latere fase prima van pas. Die roep je er later wel weer bij.

Tip 2

Kies een thema en schrijf erover vanuit jouw visie. Kijk vanuit jouw gezichtspunt, jouw standpunt. Met jouw opvatting, niet die van iemand anders. Dát is interessant. Zoek er iets over op, in een tijdschrift of op het wereldwijde web. Wat extra informatie geeft jouw inhoud body en helpt je jouw kleur beter te zien. Misschien brengt het je zelfs wel op het idee om contrast aan te brengen in jouw verhaal, of iets meer persoonlijkheid.

Tip 3, een vet waardevolle tip om lekker te schrijven.

Schrijf achterstevoren. Mijn ervaring met het lezen van andermans teksten is dat we vaak als vanzelf het belangrijkste schrijven aan het eind. We beginnen te schrijven en leggen van alles uit, voordat we bij de kern komen. Dat wat we eigenlijk willen zeggen staat onderaan. En geloof me, dat overkomt mij ook nog wel eens. Helemaal niet erg.

Een scannende lezer, en dat zijn we allemaal,  leest niet tot het eind. Tenzij hij of zij een boek leest. Bovendien houdt Google er ook van als je met de kern begint. Deze tip is dus eigenlijk als volgt: Deze tip is dus eigenlijk samengevat: schrijf en lees terug. Kan of dat wat aan het einde geschreven staat niet veel beter naar voren. Klopt het dat dit geschrevene een hogere ranking verdient?

zeven-tips-om-lekker-te-schrijven
Photocredits: Marcus Winkler

Tip 4, lekker schrijven binnen een tijdslimiet

Geef jezelf een tijdslimiet. Zet je wekker op 5 minuten of een kwartier en spreek af dat je die tijd ‘volpent’, ongeacht wat er staat. Helemaal in vrijheid schrijven, zonder censuur. Begin met schrijven maakt niet uit waarover!  Gewoon over dat wat er bij je opkomt. Stop niet met schrijven! Komt er niets herhaal dan het laatste woord dat je schreef. Er komt altijd weer wat, als je maar niet stopt. Ik kan het bewijzen, maar probeer het zelf en ervaar.

Na 5 minuten of het kwartier geef je jezelf de permissie om te stoppen. Pas op; de kans is groot dat je dan niets liever wilt dan doorgaan 😊.

Tip 5, lekker schrijven door creatief te beginnen

Schrijf een haiku, voordat je begint met het schrijven van jouw tekst. Noteer jouw thema op een blad en plaats er allerlei woorden in een wolk of spinnenweb omheen. Associeer zo vrij mogelijk. Na een tijdje, als het blad lekker gevuld is met allerlei woorden, lees je alles eens rustig terug.

Zijn er woorden die mooi bij elkaar passen of een fijn contrast vormen? Rijg ze aan een tot een haiku. Heb je meteen een mooie quote van de dag te pakken. Lees hier mijn eerdere blog over hoe je een haiku schrijft.

Tip 6, schrijven is ook veel en vaak doen

Doe mee in een schrijfsessie. Samen schrijven werkt zeer inspirerend en motiverend. Gun jezelf dat. Het maakt je schrijverij beter, fijner, concreter. Schrijven leer je – zoals veel dingen – door het vaak te doen. Veel schrijfkilometers maken dat je beter wordt in schrijven en het gemakkelijker maakt voor jezelf. In een workshop schrijven anderen ook: samen schrijven inspireert enorm; je voedt elkaar. Je leert waar je in je eigen schrijfstijl op kunt letten en het maakt schrijven leuk! Een schrijfsessie bij mij volgen betekent dat we altijd vertrekken vanuit hoe jij NU schrijft. Dat is het uitgangspunt: jouw schrijfstijl. In september starten de maandelijkse schrijfsessies weer, waarin jij jezelf kunt ontwikkelen in het schrijven. Je bent van harte welkom als jou dit aanspreekt.

Tip 7, vraag hulp

Vraag feedback op jouw tekst. Via de digitale weg is dat supermakkelijk. Ook dat kan bij mij. Laat je tekst – als die eenmaal geschreven is natuurlijk – lezen aan iemand anders. Bijvoorbeeld aan een collega-ondernemer, een tekstschrijver of copywriter. Natuurlijk kan dat ook bij mij. Niets is leerzamer dan feedback vragen en ontvangen. Past dat goed bij jou, denk je? Doe dat dan. Schrijf je tekst, stuur hem op en vraag om feedback.

Een van mijn diensten is 1-op-1 schrijfbegeleiding. De referenties van mijn klanten hierover spreken voor zich. Het maakt dat je anders kijkt naar jouw schrijverij en is dus super leerzaam. Je bent van harte welkom.

Een hart onder de riem met tips waarmee jij lekker kunt schrijven


Deze tips om lekker te schrijven hebben je hopelijk geïnspireerd. Schrijven leer je nou eenmaal door veel doen. Net als tennis, basketbal, hardlopen of schilderen. Doen, doen en nog eens doen. Vaker en vaker. Kies welke tip jou het beste helpt, ook als het een tip is die misschien in eerste instantie weerstand oproept.

Test, experimenteer en leer. En kijk wat het je brengt. Laat je verrassen.

Oefen en schrijf. Leer en schrijf. Schrijf en overdrijf. Schrijf en geniet. Schrijven leuk maken heeft als effect dat je het niet alleen voor jezelf leuk maakt maar vooral ook leuker maakt voor je lezer. Altijd de moeite waard!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein