In vijf stappen aan jouw blog schrijven.

Gemiddelde leestijd: 7 minuten

Volg je flow in schrijven via deze vijf stappen.

Ik deel ze met plezier met jou. Schrijven is starten en een punt zetten.
Zo eenvoudig, ja.
Beginnen met schrijven is voor velen een flink struikelblok.

Deze vijf eenvoudige stappen gaan hierbij helpen.

In deze blog deel ik met jou hoe je werkt aan waardevolle content, als je deze stappen volgt. Regelmatig gebruik ik deze in de schrijfsessie voor ondernemers die ik maandelijks organiseer.

Het leuke is: ze werken altijd. De woordenstroom komt op gang en je komt in de flow. Daarmee gaat je creativiteitsknop aan en voor je het weet is je blad vol. Probeer het.
Lukt het niet? Schuif dan eens aan bij mijn schrijfsessie, dan neem ik je mee in de flow en de energie van het schrijven.

In-vijf-stappen-schrijven-aan-je-blog

Schrijven op jouw woordenstroom

Geen rem, maar meeschrijven op de stroom. De stroom van woorden die als vanzelf uit je pen stroomt. Je hoeft je er alleen maar voor open te stellen. Dat levert de mooiste schrijverij op.

Door te schrijven vanuit je hart, vanuit dat wat voor jou belangrijk is om te vertellen.

Nou dat klinkt allemaal heel mooi Petra, kom nu maar op met die vijf stappen van je. Zit je er klaar voor? Dan neem ik je nu mee in een schrijfsessie. Pak pen en papier bij de hand, daar gaan we.

STAP 1 | In vijf stappen schrijven aan jouw blog

Schrijf je thema op.

Het thema of onderwerp schrijf je op je papier. Een woord of een combinatie van woorden die de kern omvat van jouw boodschap of dat waar je vandaag over wilt schrijven. Dit is stap 1. Misschien begin je gelijk na te denken. Maar wat als je het eens vanuit intuïtie doet. Schrijf het woord op dat in jou opkomt, op dit moment. Vertrouw daar maar op.

STAP 2 | Verken je thema of onderwerp in vrijheid!

1. Schrijf je woord van boven naar beneden op een blad. Eén letter per regel.

Schrijf achter die letters woorden die beginnen met die eerste letter op het blad. Wees zo vrij om ALLES op te schrijven wat er in je opkomt. Dat is het meest krachtige. Geen belemmeringen, maar helemaal in vrijheid opschrijven wat je invalt. No worries, dit is je kladwerk. Niemand ziet dit nog. [Laat je hoofd of je denken er niet tussenkomen. Sta jezelf toe om te spelen. Het is functioneel, dat beloof ik je.]

Genoeg woorden op je blad?
Rijg de woorden aan elkaar en schrijf met de woorden die uit jouw pen zijn gevloeid een kort verhaaltje. Gewoon lekker doen. Schrijf wat er NU in je opkomt uit. Het mag. Dit is allemaal voorbereiding om je creativiteit aan te zetten. Het gaat je helpen, dat verzeker ik je. Zet de wekker op vijf minuten en stop als de piep gaat. Alles mag geschreven worden. NU.

2. Zet je thema of onderwerp in het midden van je blad.

Ook dit is een mooie schrijfoefening die veel losmaakt.
Als je woord of thema zo midden op je blad staat, zie je alle ruimte om je thema of onderwerp heen. Dat vraagt om opvulling. Associeer vrijelijk om het woord heen. Schrijf zoveel mogelijk woorden op die bij je opkomen. Neem ook hier alle vrijheid. En associeer door op de woorden die je eromheen noteert. Zo ontstaat er een wolk van woorden. Wedden dat die straks goed van pas komen.

Woordwolk
Een van de vijf stappen voor het schrijven aan jouw blog: een woordwolk maken of noem het een mindmap.
Klaar?

Ben je met meerderen – zoals in mijn schrijfsessie – wissel het blad dan onderling uit. En schrijf op het blad van de ander woorden op die jou invallen. Ook hier weer; associeer zo vrij mogelijk. Zo help je elkaar aan nieuwe woorden en krijg je zelfs verfrissende nieuwe ideeën. Samen weten we meer dan één (ook in woorden).

Stap 3 In vijf stappen schrijven aan jouw blog

Kijk rustig naar de woorden die er op je blad verschenen zijn. Proef ze, smaak ze, zie ze. Omcirkel die woorden welke opvallen, jou raken. Woorden die je mooi vindt.

Kies er ongeveer 5 tot 7 uit

Schrijf met deze woorden een haiku. Dat is vast nieuw voor je, maar geloof me het is heel leuk en haiku’s schrijven stimuleert je creativiteit. Dus probeer het uit. Een haiku is een Japans gedicht waarmee je in enkele woorden iets veelzeggends te pakken krijgt. Nog nooit gedaan?

Lees HIER meer over de haiku.

Daagt het je uit>> doe het dan.

Roept het weerstand op? >>> laat het dan los. Doe wat voor jou goed voelt.

Mijn voorbeeld:
Schrijven met plezier
Maakt al je zinnen mooier
Rijkdom in schrijven

Resumé  |

Het thema of onderwerp is opgeschreven. Je hebt het onderzocht en verkent en als het goed is veel erover opgeschreven en veel woorden op je blad. Mooi! Dan kunnen we nu verder gaan.

Stap 4 | In vijf stappen schrijven aan jouw blog

Begin met het schrijven aan je blog, artikel of column.

Alle voorbereiding heeft je als het goed is wat los gemaakt. Nu gaan we verder met alles wat is opgewaaid door de vrije schrijfoefening.

Begin bij het begin. Vertel op papier wat je vertellen wilt. Richt je in gedachten op je lezer en begin te vertellen. Jouw boodschap. Start met je eerste zin, volg wat er komt en stop pas als je klaar bent met je boodschap en een punt hebt gezet.

Tussenstap: zet koffie of thee en neem even afstand van je geschreven tekst.

In mijn geval: een latte macchiatto

Ga weer zitten en lees terug. Lees jezelf hardop voor wat je geschreven hebt. Heel verrijkend, leerzaam, nuttig en fijn. Je hoort al snel waar het hapert, te lang wordt of inkakt.

  • Zie of hoor je waar je informatie dubbelop vertelt? >>>> Pak dit bij elkaar in 1 alinea.
  • Maak alinea’s per onderwerp. >>>>> Sorteer, rangschik wat bij elkaar past.
  • Zit er een intro en een einde aan je verhaal. Zo ja>> mooi
  • Zo nee >>>>> geef je verhaal een kop en een staart.

[dat is wat je lezer nodig heeft, het maakt teksten lekker leesbaar! Voor lekker leesbaar maak tips lees je mijn blog hierover. Meer structuur nodig? Voor jou hier: structuur in je verhaal tips.

Stap 4 | In vijf stappen schrijven aan jouw blog

Dit is zoals het voor velen werkt: starten en een punt zetten.

Na deze stap van in flow schrijven komt de volgende stap.

Verfijnen, rangschikken en schrappen. Dat doe je al een beetje in de vorige stap. In deze laatste stap pak je dat iets serieuzer op. Kijk – NU PAS!! – kritisch of een zin korter kan. Of je wat humor wilt toevoegen of juist een serieuze noot. Schrappen, verfijnen en rangschikken is waar je nu tijd voor mag maken. Nu je zoveel geschreven hebt. Dan blijft er iets heel moois over, dat weet ik zeker.

Wil je meer tips of denk je: ‘Leuk hoor, Petra, maar geef me maar een beetje hulp. In mijn eentje krijg ik het niet voor elkaar.’ Kom dan schrijven bij mij aan de tafel, 1-op-1 of in een mini-groepje.

Ik hoop natuurlijk dat je al goed van start kunt met deze vijf stappen om aan je blog te schrijven.

Mijn schrijftips zijn gebundeld in een mooi E-book. Alles handig bij elkaar. Wil je deze ontvangen? Je vraagt hem hier aan.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein