In vijf stappen aan jouw blog schrijven.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Volg je flow in het schrijven via onderstaande vijf stappen die ik met plezier met je deel. Schrijven is starten en een punt zetten. Zo eenvoudig, ja. Toch is het beginnen voor menigeen een struggle. In vijf eenvoudige stappen aan jouw blog schrijven gaat je hierbij helpen

In deze blog deel ik met jou hoe je door deze stappen te volgen werkt aan waardevolle content. Deze vijf stappen gebruik ik vaak in schrijfsessie voor ondernemers die ik maandelijks organiseer.

En ze werken altijd. Je komt in de flow, het creativiteitsknopje gaat aan en voor je het weet is je blad vol. Probeer het maar eens uit. En wil het niet lukken, aanschuiven bij mijn schrijfsessie mag je altijd. Dan neem ik je mee in de flow en de energie van het schrijven.

Geen rem op de flow, maar meeschrijven op de stroom. De stroom van woorden die als vanzelf uit de pen stroomt als je je er voor openstelt.

Schrijven op jouw woordenstroom

Het levert de mooiste schrijverij op. Schrijven vanuit je hele zijn.

Helemaal vanuit het hart, vanuit dat wat voor jou belangrijk is om te vertellen.

Nou dat klinkt allemaal heel mooi Petra. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar?

Ik neem je mee in een schrijfsessie. Probeer het maar eens uit en kijk aan het eind terug op je geschreven stuk tekst.

STAP 1 | In vijf stappen schrijven aan jouw blog

Schrijf je thema op.

Met de pen op het papier. Het thema oftewel het onderwerp. Een woord of misschien word het een korte zin. Eén zin die vertelt welke boodschap jij wilt brengen met je verhaal, je blog, je column.

STAP 2 | Verken je thema of onderwerp in vrijheid!

1. Schrijf het woord bijvoorbeeld van boven naar beneden op een blad. Eén letter per regel.

Schrijf achter die letters woorden die met de beginletter van die regel beginnen. Wees zo vrij om ALLES op te schrijven wat er in je opkomt. Dat is het meest krachtige op dit moment. Geen belemmeringen, maar helemaal in vrijheid opschrijven wat je invalt. No worries, dit is je kladwerk. Niemand ziet dit nog. [Laat je hoofd of je denken er niet tussenkomen. Sta jezelf toe om te spelen. Het is functioneel, dat beloof ik je.]

Genoeg woorden op je blad?
Rijg de woorden aan elkaar en schrijf met de woorden die uit jouw pen zijn gevloeid een kort verhaaltje. Gewoon lekker doen. Schrijf wat er NU in je opkomt uit. Het mag. Dit is allemaal een heerlijke voorbereiding om jouw creativiteit lekker aan te zetten. Dat gaat je helpen, vertrouw daar maar op. Zet je wekker op een minuut of vijf en schrijf er maar lekker op los. Alles mag.

Of

2. Zet je thema of onderwerp in het midden van je blad.

Nu het er zo mooi in het midden staat zie je alle ruimte om je thema of onderwerp heen. Dat vraagt om opvulling. Associeer om het woord heen. Schrijf zoveel mogelijk woorden op die bij je opkomen. Neem alle vrijheid. En associeer door op de woorden die je eromheen noteert. Zo ontstaat er een soort woordenwolk. Een flinke brij van woorden die je later wellicht goed van pas komen.

Woordwolk
Een van de vijf stappen voor het schrijven aan jouw blog: een woordwolk maken of noem het een mindmap.
Klaar?

Ben je met meerderen – zoals in mijn schrijfsessie – wissel het blad dan onderling uit. En schrijf op het blad van de ander woorden op die jou invallen. Ook hier weer; associeer zo vrij mogelijk. Zo help je elkaar aan nieuwe woorden en krijg je zelfs verfrissende nieuwe ideeën. Samen weten we meer dan één (ook in woorden).

Stap 3 In vijf stappen schrijven aan jouw blog

Kijk rustig naar de woorden die er op je blad verschenen zijn. Proef ze, smaak ze, zie ze. Omcirkel die woorden welke opvallen, jou raken. Woorden die je mooi vindt.

Kies er circa 5 tot 7.

Heb je dat gedaan! Bravo. Ik nodig je uit om een haiku te schrijven. Een haiku is een Japans gedicht waarmee je in enkele woorden iets veelzeggends te pakken krijgt. Nog nooit gedaan?

Lees HIER meer over de haiku.

Vind je dat voor nu iets teveel gevraagd of klinkt dat supergoed? Doe wat voor jou goed voelt.

Daagt het je uit>> doe het dan.

Roept het weerstand op? >>> laat het dan los.

Een voorbeeld:
Schrijven met plezier
Maakt al je zinnen mooier
Rijkdom in schrijven

Resumé  | Tussenstap:

Het thema of onderwerp is opgeschreven. Je hebt het onderzocht en verkent en als het goed is veel erover opgeschreven en veel woorden op je blad. Mooi!

Stap 4 | In vijf stappen schrijven aan jouw blog

Begin met het schrijven aan je blog, artikel of column.

Nu gaan we verder met alles wat is opgewaaid door de oefening die we hebben gedaan rond jouw thema of onderwerp.

Begin bij het begin. Vertel op papier wat je vertellen wilt. Richt je in gedachten op je lezer en begin te vertellen. Jouw boodschap. Je start met de eerste zin, volg wat er komt en stop pas als je klaar bent met je boodschap en een punt hebt gezet.

Tussenstap: zet koffie of thee en neem even afstand van je geschreven tekst.

In mijn geval: een latte macchiatto

Ga weer zitten en lees terug. [in mijn schrijfsessies lezen we ons blog aan elkaar voor en we ontvangen feedback van elkaar. Heel verrijkend, leerzaam, nuttig en fijn.]

  • Zie je waar je informatie dubbelop vertelt? >>>> Pak dit bij elkaar in 1 alinea.
  • Maak alinea’s per onderwerp. >>>>> Sorteer, rangschik wat bij elkaar past.
  • Zit er een intro en een einde aan je verhaal. Zo ja>> mooi
  • Zo nee >>>>> geef je verhaal een kop en een staart.

[dat is vooral handig voor de lezer. Voor lekker leesbaar maak tips lees je mijn blog hierover.

Voor structuur in je verhaal tips lees je mijn tips hier.

Stap 4 | In vijf stappen schrijven aan jouw blog

Dit is zoals het voor velen werkt: starten en een punt zetten.

Na deze stap van in flow schrijven komt de volgende stap.

Verfijnen, rangschikken en schrappen. Dat doe je al een beetje in de vorige stap. In deze laatste stap pak je dat iets serieuzer op. Kijk kritisch of een zin nog iets bondiger kan. Korter of met een vleugje gevoel erin. Schrappen, verfijnen en rangschikken is iets wat vaak nodig is als je in flow schrijft, maak je daar geen zorgen over.

Wil je meer tips of denk je: ‘Nou, leuk hoor allemaal Peet, maar ik heb jouw hulp toch echt nodig. Want in mijn eentje krijg ik het gewoon niet voor elkaar.’ Kijk dan eens in mijn agenda voor een van de schrijfsessies voor ondernemers. Dat kan in een groep of 1-op-1. Wat voor jou werkt. Maar als je nu met deze tips al goed aan de slag kan is het ook mooi. Ik het het in een heel handig documentje gezet, lekker met mooie kleuren. Wil je die compacte versie van de stappen ontvangen? Mail me dan vandaag nog op en ik stuur je het PDF toe.

Bel of mail me dan praten we erover.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie.

Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi!

Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.

Stanley Neyndorff van GIC Consultancy