Schrijftips voor een lekker leesbare tekst

Petra’s schrijfhulp…..voor onderweg op jouw schrijverij!

Deze schrijfwijzer bevat tips voor structuur en tips om je tekst lekker leesbaar te maken. Ik heb dit opgesteld speciaal voor jou om je tijdens het schrijven te helpen. Gebruik er uit wat voor jou fijn en helpend is.

In alle gevallen: start met opschrijven wat je wilt vertellen zonder perfect te willen zijn. In vrijheid schrijven brengt het beste in je naar boven en geeft de puurste teksten. Start gewoon met schrijven en lees je tekst op een later moment terug. Verbeteren, beoordelen, iets toevoegen of weglaten is dan eenvoudiger. Schrappen en schaven hoort er nou eenmaal bij. Onderstaande tips helpen je in het aanbrengen van structuur en maken je tekst lekker leesbaar.

Zorg voor structuur.

Structuur in teksten is cruciaal. Het helpt je lezer zich een weg te vinden in het geheel aan informatie en het overzicht te bewaken. Door structuur aan te brengen in je tekst neem je de lezer bij de hand om van boven naar beneden de tekst te lezen. Van begin tot eind, zoals in een boek. Dat wil jij toch ook graag? Vooral op internet lezen veel lezers al scannend de tekst. Goed om daar rekening mee te houden. Hoe doe je dat?, hoor ik vaak.

Structuur in je tekst aanbrengen , doe je zo:.

 • Zet de kern bovenaan en leg dit verderop in je tekst uit.
 • Zorg voor een kop en een staart in je tekst. En plaats daar tussen een middenstuk. Door deze volgorde aan te houden neem je de lezer als het ware aan de hand mee door de informatie en weet hij of zij al lezende wat hem of haar te wachten staat. Je doet hem er een groot plezier mee.
 • Maak duidelijke alinea’s. Dat geeft lezers houvast. Eén hoofdonderwerp per alinea! Begin je aan een nieuw onderwerp? Start een nieuwe alinea.
 • Maak passende tussenkopjes. Dit helpt lezers om in een korte oogopslag te zien waar de tekst over gaat. Hij of zij zal je dankbaar zijn.
 • Belangrijke woorden vetgedrukt. Door woorden vet te maken geef je extra aandacht aan onderwerpen die belangrijk zijn en kom je tegemoet aan de scannende lezer (en geloof me, daar zijn er veel van)
 • Opsommingstekens verwerken.  Een opsomming in een zin wordt duidelijker als je opsommingstekens gebruikt. Met 1,2,3 of a,b,c of zoals in dit voorbeeld met puntjes.

Maak je tekst zo lekker leesbaar mogelijk

Teksten die lekker lezen worden beter
begrepen. En teksten die beter begrepen worden, onthoud je nou eenmaal
makkelijker. Gebruik deze tips naar wens voor een goede leesbaarheid.

 • Wissel af in korte en lange zinnen voor een fijn ritme in je teksten. Veel lange zinnen? Splits ze op
  en maak er twee van. Veel korte zinnen? Rijg ze aaneen; met een
  verbindingswoordje ertussen creëer je dan één zin.
 • Het belangrijkste vooraan in de zin plaatsen houdt de focus en aandacht scherp.
 • Actieve zinnen maken tekst levendiger en spreken lezers meer aan (en zet
  ze in de actiestand!) Schrap overbodige hulpwerkwoorden als zullen, kunnen,
  willen en moeten
  en vervang ze door het werkwoord dat je in die zin
  gebruikt. Schrap ook zoveel mogelijk zinnen met de lijdende vorm (worden of
  zijn).
 • Moeilijke taal gebruiken? Daar zit niemand op te wachten. Schrijf helder en fris met woorden die je
  dagelijks tegenkomt en gebruikt. Houd het wel verzorgd.
 • Schrap woorden als: nog, dus, ook en om. Meestal zijn ze overbodig.

Anderen over Petra Steffens

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie.

Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi!

Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.

Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

⬅︎ Bekijk Petra Steffens

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.

Lees de laatste blogs