Schrijven: van gedoe naar gemak

Gemiddelde leestijd: 5 minuten

Dit verhaal helpt jou schrijven tot een gemak te maken in plaats van gedoe.

Schrijven met gemak is leuker dan schrijven met gedoe.
Hoe vaak sta jij op het punt iets van jezelf te laten zien? In een blog bijvoorbeeld of een vlog. En hoe vaak houd jij dan precies op dat punt jezelf tegen? Met gedachten als deze die door je hoofd gaan:
‘Wat zouden anderen ervan vinden?’ ‘Is het wel interessant genoeg?’

Schrijven van gedoe naar gemak: jouw eigen manier van schrijven is oké

Vooral in het schrijven zijn veel zelfstandig ondernemers nogal kritisch op hun eigen manier van schrijven. Ook als het om video gaat trouwens, dat hoor ik aan alle kanten. Maar dát is niet mijn expertise, al stimuleer ik mijn klanten altijd én-én te doen; schrijven én video’s maken voor je bedrijf. Daarmee haal je het beste resultaat.

Met de blik op het gras dat groener is bij de buren vergelijken zelfstandig ondernemers zich non stop met een ander. Plots is daar de meetlat waar we een ieder zichzelf tegen af meet.

Best een beetje streng, vind je niet? En erger nog; het helpt je van geen kanten.

Mijn advies is dan ook: Niet doen. Allemaal helemaal niet nodig.

Photocredits: Alex Alvarez

Gebruik je eigen schrijfstijl

Gebruik jouw eigen schrijfstijl!
Ieder mens is uniek en schrijft zijn eigen weg. Gewoon je eigen schrijfstijl gebruiken, zeg ik dan ook standaard tegen zelfstandige ondernemers. Heb het lef om te gaan voor jou. Jouw stijl, jouw product, jouw dienst, jouw werkwijze. En dus jouw schrijfstijl. Die heb je toch, of je het nou wil of niet. Een ander nadoen heeft geen zin. Je schrijfstijl ontwikkelen kan wel, want schrijven leer je door het vooral veel te doen.

Over die meetlat

Wat een ander vindt van jouw teksten, krijg je soms één-op-één terug. Maar vaker weet je dat niet. In je hoofd bedenk je misschien van alles over hou die het zou kunnen vinden. Eigenlijk is het handig en vooral ook fijn om een ander zijn of haar mening gewoon te gunnen. Zo van: jij mag er een mening over hebben. Zou dat jou ruimte geven; de ander zijn eigen mening gunnen?

Vertrouw op jouw eigen fans

Ik merk dat altijd wel iemand ergens iets van vindt. En als iemand er iets van vindt, vindt een ander er wat anders van. Zo ontdekte ik dat er altijd twee kampen zijn, de één is enthousiast de ander niet of iets minder. En dat is oké. Niet iedereen hoeft jouw schrijfwijze leuk te vinden. Zij die fan van jou zijn, zullen aanhaken. Daar mag je op vertrouwen.

Wat nou als jij je verbindt met dat kamp waar mensen enthousiast zijn over wat jij schrijft, over wat jij vertelt, over wat jij laat zien. Wat nou als je er op kunt vertrouwen dat er mensen zijn die jij kunt raken met jouw verhaal, die het interessant vinden.

Geloof me: die zijn er!

Zo dat was mijn peptalk. Is deze oppepper voor jou voldoende. Lees dan niet verder en ga lekker aan het schrijven. >>>>>

Pas op: deze tips helpen je aan meer gemak en weg gedoe als je gaat schrijven

Wil je nog een beetje meer? Lees dan gerust nog even verder.

  1. Volg bovenstaande op. Weg met de overtuiging dat jij niet leuk schrijft; just go for it
  2. Ga zitten en schrijf. Dit schrijf ik wel vaker, maar zo simpel is het: ga zitten en schrijf. Maakt niet uit waarover. Gewoon schrijven (of typen als dat jou meer ligt)
  3. Maak het jezelf comfortabel. Schrijven met zin, op je gemak, met wat verwennerij voor jezelf betaalt zich terug in verwennerij voor je lezer. (met andere woorden zorg voor een fijne stoel, een lekkere pen en neem er een kopje koffie of thee bij.
  4. En blijf zitten! En schrijven! Voor minstens een half uur, een uur is beter.
  5. Ook als het even stil is. Geniet daarvan. [Ga niet kritisch doen en mopperen op jezelf dat het je weer eens niet lukt, allemaal niet helpend]
  6. Wees een held en luister naar de stilte. In de stilte hoor je jezelf beter en wie weet wat voor moois je dan hoort dat je kunt opschrijven. Probeer maar eens.

Wanneer je van gedoe naar gemak gaat in het schrijven komt er eerder wat op papier. Eenmaal geschreven leg je jouw tekst even weg om te sudderen. Pak het er dan op een ander moment bij. Wedden dat je een mooie basis hebt waar je mee verder kunt.

Klaar voor wat concrete tips om je tekst op te fleuren?

Wil je nog een beetje meer oppeppers en vooral wat concrete tips die jou verder op weg helpen op jouw schrijfweg. Nog iets meer peper strooien in je tekst? Of zout? Of wat heerlijke verse kruiden in het geheel, zodat jouw schrijfhapje niet te versmaden wordt? Lees dan één van mijn andere blogs.

Kan ik je hier bij helpen, laat me dat gerust weten. Ik doe niets liever dan jouw schrijfmotor aandraaien en stimuleren. Of wil je nou eindelijk dat gedoe eens aanpakken en je naar meer gemak schrijven. In september starten de schrijfsessies weer. Iedere maand, met een kleine groep ondernemers. We schrijven samen. En je geschreven tekst stuur je naar mij voor een laatste check, na de schrijfsessie. Of bel me en ik luister naar jouw behoefte 06 21 27 36 35.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein