Dit verhaal helpt jou schrijven tot een gemak te maken in plaats van gedoe.

Schrijven met gemak is leuker dan schrijven met gedoe.
Hoe vaak sta jij op het punt iets van jezelf te laten zien? In een blog bijvoorbeeld of een vlog. En hoe vaak houd jij dan precies op dat punt jezelf tegen? Met gedachten als deze die door je hoofd gaan:
‘Wat zouden anderen ervan vinden?’ ‘Is het wel interessant genoeg?’

Schrijven van gedoe naar gemak: jouw eigen manier van schrijven is oké

Vooral in het schrijven zijn veel zelfstandig ondernemers nogal kritisch op hun eigen manier van schrijven. Ook als het om video gaat trouwens, dat hoor ik aan alle kanten. Maar dát is niet mijn expertise, al stimuleer ik mijn klanten altijd én-én te doen; schrijven én video’s maken voor je bedrijf. Daarmee haal je het beste resultaat.

Met de blik op het gras dat groener is bij de buren vergelijken zelfstandig ondernemers zich non stop met een ander. Plots is daar de meetlat waar we een ieder zichzelf tegen af meet.

Best een beetje streng, vind je niet? En erger nog; het helpt je van geen kanten.

Mijn advies is dan ook: Niet doen. Allemaal helemaal niet nodig.

Photocredits: Alex Alvarez

Gebruik je eigen schrijfstijl

Gebruik jouw eigen schrijfstijl!
Ieder mens is uniek en schrijft zijn eigen weg. Gewoon je eigen schrijfstijl gebruiken, zeg ik dan ook standaard tegen zelfstandige ondernemers. Heb het lef om te gaan voor jou. Jouw stijl, jouw product, jouw dienst, jouw werkwijze. En dus jouw schrijfstijl. Die heb je toch, of je het nou wil of niet. Een ander nadoen heeft geen zin. Je schrijfstijl ontwikkelen kan wel, want schrijven leer je door het vooral veel te doen.

Over die meetlat

Wat een ander vindt van jouw teksten, krijg je soms één-op-één terug. Maar vaker weet je dat niet. In je hoofd bedenk je misschien van alles over hou die het zou kunnen vinden. Eigenlijk is het handig en vooral ook fijn om een ander zijn of haar mening gewoon te gunnen. Zo van: jij mag er een mening over hebben. Zou dat jou ruimte geven; de ander zijn eigen mening gunnen?

Vertrouw op jouw eigen fans

Ik merk dat altijd wel iemand ergens iets van vindt. En als iemand er iets van vindt, vindt een ander er wat anders van. Zo ontdekte ik dat er altijd twee kampen zijn, de één is enthousiast de ander niet of iets minder. En dat is oké. Niet iedereen hoeft jouw schrijfwijze leuk te vinden. Zij die fan van jou zijn, zullen aanhaken. Daar mag je op vertrouwen.

Wat nou als jij je verbindt met dat kamp waar mensen enthousiast zijn over wat jij schrijft, over wat jij vertelt, over wat jij laat zien. Wat nou als je er op kunt vertrouwen dat er mensen zijn die jij kunt raken met jouw verhaal, die het interessant vinden.

Geloof me: die zijn er!

Zo dat was mijn peptalk. Is deze oppepper voor jou voldoende. Lees dan niet verder en ga lekker aan het schrijven. >>>>>

Pas op: deze tips helpen je aan meer gemak en weg gedoe als je gaat schrijven

Wil je nog een beetje meer? Lees dan gerust nog even verder.

  1. Volg bovenstaande op. Weg met de overtuiging dat jij niet leuk schrijft; just go for it
  2. Ga zitten en schrijf. Dit schrijf ik wel vaker, maar zo simpel is het: ga zitten en schrijf. Maakt niet uit waarover. Gewoon schrijven (of typen als dat jou meer ligt)
  3. Maak het jezelf comfortabel. Schrijven met zin, op je gemak, met wat verwennerij voor jezelf betaalt zich terug in verwennerij voor je lezer. (met andere woorden zorg voor een fijne stoel, een lekkere pen en neem er een kopje koffie of thee bij.
  4. En blijf zitten! En schrijven! Voor minstens een half uur, een uur is beter.
  5. Ook als het even stil is. Geniet daarvan. [Ga niet kritisch doen en mopperen op jezelf dat het je weer eens niet lukt, allemaal niet helpend]
  6. Wees een held en luister naar de stilte. In de stilte hoor je jezelf beter en wie weet wat voor moois je dan hoort dat je kunt opschrijven. Probeer maar eens.

Wanneer je van gedoe naar gemak gaat in het schrijven komt er eerder wat op papier. Eenmaal geschreven leg je jouw tekst even weg om te sudderen. Pak het er dan op een ander moment bij. Wedden dat je een mooie basis hebt waar je mee verder kunt.

Klaar voor wat concrete tips om je tekst op te fleuren?

Wil je nog een beetje meer oppeppers en vooral wat concrete tips die jou verder op weg helpen op jouw schrijfweg. Nog iets meer peper strooien in je tekst? Of zout? Of wat heerlijke verse kruiden in het geheel, zodat jouw schrijfhapje niet te versmaden wordt? Lees dan één van mijn andere blogs.

Kan ik je hier bij helpen, laat me dat gerust weten. Ik doe niets liever dan jouw schrijfmotor aandraaien en stimuleren. Of wil je nou eindelijk dat gedoe eens aanpakken en je naar meer gemak schrijven. In september starten de schrijfsessies weer. Iedere maand, met een kleine groep ondernemers. We schrijven samen. En je geschreven tekst stuur je naar mij voor een laatste check, na de schrijfsessie. Of bel me en ik luister naar jouw behoefte 06 21 27 36 35.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.