Stilstand. Hoe vaak ik dát wel niet gelezen heb de afgelopen maanden: sta eens stil.

Online volg ik behoorlijk wat personen die rust prediken, stilte ‘toejuichen’ en heel duidelijk achter het belang staan van het nemen van rust, een pauze inlassen en gewoonweg even luisteren naar de stilte. Die boodschap – ik ontkom er niet aan – krijg ik veel onder mijn neus via Facebook, Instagram, een mailing of LinkedIn. Nou pas ik al aardig wat toe als het gaat om even stilstaan en rust nemen. Mediteren, wandelen, met bewondering luisteren naar de stilte en even niets doen is mij dan ook niet vreemd. Toch besloot ik het vaker toe te passen. En wat denk je?

Het doet me goed en laat me beseffen dat het ook precies is wat ik tijdens mijn schrijfsessie biedt. Met de Schrijftafel voor ondernemers of het Schrijfcafé dat ik elke maand organiseer (twee keer) bied ik dat waardevolle moment van even stilstaan – of liever stil zitten. En dat levert enorm veel op. Pure rijkdom!

De winst van stilstand?

Naast dat ik anderen inspireer om ruimte te maken voor rust en stilte inspireert het mezelf minstens zo veel. Vaker stilstaan houdt me beter in balans. Het maakt me kalm. Geeft me een geluksgevoel. Brengt me volop inspiratie – juist! als ik even helemaal vastzit achter mijn bureau. Mijmeren, rustig nadenken en ontspanning voor mezelf toepassen blijkt een hele belangrijke sleutel. Dé sleutel tot creativiteit. Als dat voor mij werkt, werkt het misschien ook voor jou.

Hoe is dat voor jou?

Doe jij aan rustmomenten zoals meditatie, yoga, Qigong, Tai Chi of een simpele wandeling in de natuur? Er zijn vele wegen die naar jezelf leiden, waar je rust, stilte en kalmte kunt ervaren. Door stil te staan kun je beter waarnemen, luisteren en openstaan voor wat er om je heen is. Kom je dichter bij jezelf. Dichter bij je bron. Jouw bron van inspiratie of misschien wel jouw bron van geluk. Het leerde me ook iets anders. Namelijk dat ik de stem van mijn hart beter hoor, de stem die me naar mezelf brengt. Mooi hè. 

stilstand of even stil staan

Stilstand in de samenleving

Met de dreiging van een virus is stilstand tot nationale plicht verheven. Behalve dat het heel erg wennen is en nadelen heeft, zijn er ook positieve elementen. We worden creatiever. Heb je dat al om je heen gezien? Muzikanten die buiten muziek maken, waardoor met gepaste afstand geluisterd kan worden. Bij tehuizen voor ouderen gaan de raampjes open. Zo ontstaat er verbinding door de muziek. De situatie roept ook verandering en beweging op. Veel ondernemers en bedrijven presenteren hun lessen en inspiratie online. Alles, om toch maar informatie te delen, te kunnen leren en ontdekken. Mij motiveerde het om mijn schrijfsessie op een andere manier te organiseren. Deze week geef ik mijn eerste ONLINE SCHRIJFCAFÉ.

Collectief in de stilstand

Ons collectieve bewustzijn is door de huidige crisis doordrongen van woorden als stilstand. Het openbare leven ontvangt een grote pauze. Sportscholen zijn dicht, cafés, bioscopen, restaurants evenzo. Feestjes doen we even niet aan. We proberen noodgedwongen om zo weinig mogelijk met veel mensen samen te zijn. Dat geeft naast last en onhandigheid ook veel rust. Er ‘moet’ minder. Nu alles op een laag pitje staat is het juist tijd voor een grote pauze. Voor wat rust voor jezelf. Het kan. Juist nu.

"Een pas op de plaats kan een sprong vooruit zijn."

En waarom zou je jezelf dat toestaan?

Stilstand leidt tot vooruitgang. Tot nieuwe inspiratie. Heb je vast ook al eens ergens gelezen. Schrijven is bij uitstek iets dat je kunt bereiken door stil te staan – nou ja, zitten dan 😊. Stil zitten en stil zijn maakt dat je dichterbij jezelf komt en makkelijker kunt luisteren naar wat er binnen in je leeft. Zoals ik al schreef ervaar ik dat ik mijn eigen stem beter hoor, mijn eigen geluid. Dat kan jij ook bereiken.  Je ontdekt je eigen wijsheid. Je komt los van je dagelijkse beslommeringen en gedachten. Nieuwe ideeën stromen je toe. Je nadert jouw bron.

En weet je wat zo mooi is?

Dan komen de woorden. ‘Hoor’ je wat jou bezighoudt. Wat je belangrijk vindt. Daarover schrijven is enorm verrijkend en verhelderend.

Jouw bron ervaar je beter als je even stil staat

Die bron is een plek waar jouw inspiratie te vinden is, te ervaren is. Waarom is dat zo belangrijk?, vraag je je misschien af. Luisteren naar woorden die opborrelen bij jou maakt dat je ontdekt welke woorden voor jou van belang zijn. Vertolken wat je boodschap is in onze maatschappij. Je ontdekt jouw waarheid, waar jij in gelooft. Leert jezelf beter kennen. Dan schrijf je makkelijker over dat waar jij van ‘aan’ gaat. Waar je van gaat bruisen, wat er voor jou toe doet. Dat zijn jouw verhalen die uit jou ontspruiten. En dat is rijkdom, pure rijkdom.

Veilig

Jouw papier is geduldig en veilig. Als je schrijft, hoef je nog aan niemand te vertellen wat er staat. Het papier bewaart dit liefdevol voor jou. Geeft jouw ‘geheimen’ niet zomaar prijs. En die geheimen zou je ook kunnen lezen als jouw waarheid. Altijd de moeite waard om op te schrijven.

Het is tijd, juist nu. Tijd om boven water te krijgen wat jou beweegt. Met wat jou beweegt inspireer je weer anderen. Zij luisteren graag naar jou. Hoe meer mensen geïnspireerd raken hoe meer zij weer anderen inspireren. Totdat we allemaal geïnspireerd zijn. Dichter bij onze kern zijn. Daarmee komen we dichterbij elkaar in deze wereld, ook al moeten we nu afstand nemen.

Tot slot

Schrijven:

  • Is gezond
  • Geeft plezier
  • Maakt je wijzer

Dus. Stilstand: hoe is dat voor jou?


Wat betekent stilstand voor jou?  Herken je iets over de stilstand waarover ik schrijf in dit blog? Een wat betekent rijkdom voor jou? Zin om in deze tijd-van-stilstand tijd te maken voor schrijven? Omdat schrijven zoveel rijkdom brengt? Ga zitten, pak je pen en schrijf. Dat is de moeite waard, geloof me. Altijd! Wil je een keer meedoen in het Schrijfcafé of met de Buitenschrijverij? Stuur me een mail of bel me. Zoek je inspiratie hulp of een luisterend oor. Bel, mail of app me (06 21 27 36 35), ik luister graag en help je met plezier op weg in het land van de woorden, zinnen en verhalen.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.