Stilstand of met andere woorden sta eens stil.

Gemiddelde leestijd: 6 minuten

Stilstand. Hoe vaak ik dát wel niet gelezen heb de afgelopen maanden: sta eens stil.

Online volg ik behoorlijk wat personen die rust prediken, stilte ‘toejuichen’ en heel duidelijk achter het belang staan van het nemen van rust, een pauze inlassen en gewoonweg even luisteren naar de stilte. Die boodschap – ik ontkom er niet aan – krijg ik veel onder mijn neus via Facebook, Instagram, een mailing of LinkedIn. Nou pas ik al aardig wat toe als het gaat om even stilstaan en rust nemen. Mediteren, wandelen, met bewondering luisteren naar de stilte en even niets doen is mij dan ook niet vreemd. Toch besloot ik het vaker toe te passen. En wat denk je?

Het doet me goed en laat me beseffen dat het ook precies is wat ik tijdens mijn schrijfsessie biedt. Met de Schrijftafel voor ondernemers of het Schrijfcafé dat ik elke maand organiseer (twee keer) bied ik dat waardevolle moment van even stilstaan – of liever stil zitten. En dat levert enorm veel op. Pure rijkdom!

De winst van stilstand?

Naast dat ik anderen inspireer om ruimte te maken voor rust en stilte inspireert het mezelf minstens zo veel. Vaker stilstaan houdt me beter in balans. Het maakt me kalm. Geeft me een geluksgevoel. Brengt me volop inspiratie – juist! als ik even helemaal vastzit achter mijn bureau. Mijmeren, rustig nadenken en ontspanning voor mezelf toepassen blijkt een hele belangrijke sleutel. Dé sleutel tot creativiteit. Als dat voor mij werkt, werkt het misschien ook voor jou.

Hoe is dat voor jou?

Doe jij aan rustmomenten zoals meditatie, yoga, Qigong, Tai Chi of een simpele wandeling in de natuur? Er zijn vele wegen die naar jezelf leiden, waar je rust, stilte en kalmte kunt ervaren. Door stil te staan kun je beter waarnemen, luisteren en openstaan voor wat er om je heen is. Kom je dichter bij jezelf. Dichter bij je bron. Jouw bron van inspiratie of misschien wel jouw bron van geluk. Het leerde me ook iets anders. Namelijk dat ik de stem van mijn hart beter hoor, de stem die me naar mezelf brengt. Mooi hè. 

stilstand of even stil staan

Stilstand in de samenleving

Met de dreiging van een virus is stilstand tot nationale plicht verheven. Behalve dat het heel erg wennen is en nadelen heeft, zijn er ook positieve elementen. We worden creatiever. Heb je dat al om je heen gezien? Muzikanten die buiten muziek maken, waardoor met gepaste afstand geluisterd kan worden. Bij tehuizen voor ouderen gaan de raampjes open. Zo ontstaat er verbinding door de muziek. De situatie roept ook verandering en beweging op. Veel ondernemers en bedrijven presenteren hun lessen en inspiratie online. Alles, om toch maar informatie te delen, te kunnen leren en ontdekken. Mij motiveerde het om mijn schrijfsessie op een andere manier te organiseren. Deze week geef ik mijn eerste ONLINE SCHRIJFCAFÉ.

Collectief in de stilstand

Ons collectieve bewustzijn is door de huidige crisis doordrongen van woorden als stilstand. Het openbare leven ontvangt een grote pauze. Sportscholen zijn dicht, cafés, bioscopen, restaurants evenzo. Feestjes doen we even niet aan. We proberen noodgedwongen om zo weinig mogelijk met veel mensen samen te zijn. Dat geeft naast last en onhandigheid ook veel rust. Er ‘moet’ minder. Nu alles op een laag pitje staat is het juist tijd voor een grote pauze. Voor wat rust voor jezelf. Het kan. Juist nu.

"Een pas op de plaats kan een sprong vooruit zijn."

En waarom zou je jezelf dat toestaan?

Stilstand leidt tot vooruitgang. Tot nieuwe inspiratie. Heb je vast ook al eens ergens gelezen. Schrijven is bij uitstek iets dat je kunt bereiken door stil te staan – nou ja, zitten dan ????. Stil zitten en stil zijn maakt dat je dichterbij jezelf komt en makkelijker kunt luisteren naar wat er binnen in je leeft. Zoals ik al schreef ervaar ik dat ik mijn eigen stem beter hoor, mijn eigen geluid. Dat kan jij ook bereiken.  Je ontdekt je eigen wijsheid. Je komt los van je dagelijkse beslommeringen en gedachten. Nieuwe ideeën stromen je toe. Je nadert jouw bron.

En weet je wat zo mooi is?

Dan komen de woorden. ‘Hoor’ je wat jou bezighoudt. Wat je belangrijk vindt. Daarover schrijven is enorm verrijkend en verhelderend.

Jouw bron ervaar je beter als je even stil staat

Die bron is een plek waar jouw inspiratie te vinden is, te ervaren is. Waarom is dat zo belangrijk?, vraag je je misschien af. Luisteren naar woorden die opborrelen bij jou maakt dat je ontdekt welke woorden voor jou van belang zijn. Vertolken wat je boodschap is in onze maatschappij. Je ontdekt jouw waarheid, waar jij in gelooft. Leert jezelf beter kennen. Dan schrijf je makkelijker over dat waar jij van ‘aan’ gaat. Waar je van gaat bruisen, wat er voor jou toe doet. Dat zijn jouw verhalen die uit jou ontspruiten. En dat is rijkdom, pure rijkdom.

Veilig

Jouw papier is geduldig en veilig. Als je schrijft, hoef je nog aan niemand te vertellen wat er staat. Het papier bewaart dit liefdevol voor jou. Geeft jouw ‘geheimen’ niet zomaar prijs. En die geheimen zou je ook kunnen lezen als jouw waarheid. Altijd de moeite waard om op te schrijven.

Het is tijd, juist nu. Tijd om boven water te krijgen wat jou beweegt. Met wat jou beweegt inspireer je weer anderen. Zij luisteren graag naar jou. Hoe meer mensen geïnspireerd raken hoe meer zij weer anderen inspireren. Totdat we allemaal geïnspireerd zijn. Dichter bij onze kern zijn. Daarmee komen we dichterbij elkaar in deze wereld, ook al moeten we nu afstand nemen.

Tot slot

Schrijven:

  • Is gezond
  • Geeft plezier
  • Maakt je wijzer

Dus. Stilstand: hoe is dat voor jou?


Wat betekent stilstand voor jou?  Herken je iets over de stilstand waarover ik schrijf in dit blog? Een wat betekent rijkdom voor jou? Zin om in deze tijd-van-stilstand tijd te maken voor schrijven? Omdat schrijven zoveel rijkdom brengt? Ga zitten, pak je pen en schrijf. Dat is de moeite waard, geloof me. Altijd! Wil je een keer meedoen in het Schrijfcafé of met de Buitenschrijverij? Stuur me een mail of bel me. Zoek je inspiratie hulp of een luisterend oor. Bel, mail of app me (06 21 27 36 35), ik luister graag en help je met plezier op weg in het land van de woorden, zinnen en verhalen.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

'Petra is fijn om mee samen te werken, ze raakt de juiste snaar, kan goed luisteren en stelt vooral de juiste vragen. Dat vertaalt zich in teksten waarin mijn verhaal op de juiste manier verteld wordt.'

Annette Brueren

'Je bent in staat om goed te luisteren en door te vragen om de kern van de boodschap te begrijpen. Ik herken mijzelf goed in de teksten en de over MIJ pagina.'

Audry Fransen

'Petra helpt mij met het nóg beter leesbaar maken van mijn blogs. En dat is erg fijn, want ze geeft me tips hoe ik zinnen beter kan formuleren. Meestal neem ik de tips één op één over omdat ik inmiddels vertrouwen heb in haar creativiteit met taal.'

Pauline Houwling

'Super fijn Petra, heel heel erg blij mee. De teksten zijn af en dankzij jou helemaal passend bij mij en mijn onderneming!'

Toesja Klein