Waarom schrijven moeilijk is ontdek ik telkens weer als ik over schrijven vertel. Niet zelden – oké, ik bedoel best wel vaak – uiten mensen zich wat zuchtend of kreunend. Dat klinkt dan ongeveer zo: ‘Oooh, ik worstel altijd zo met schrijven.’ of ‘Schrijven is moeilijk, echt waar.’ ‘Ja, schrijven vind ik zoooo lastig.’ ‘Schrijven kost me heeeeel veel moeite.’

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Terwijl ik naar hen luister kijken fronsende voorhoofden me aan. Ogen die rollen en bollen. Schrijven vinden zij uitermate moeilijk, althans dat geloven zij. Nieuwsgierig aagje popelt dan om de waaromvraag te stellen. Hoe het komt dat schrijven zo moeilijk is, vertel ik hier graag.

Waarom schrijven moeilijk is, ontdek ik door dat te vragen.


In de gesprekken die ik heb als het over schrijven gaat, stel ik vragen. En daarna? Luisteren, heel goed luisteren.

Wat gebeurt er als je begint met schrijven?

Wat vind je er zo moeilijk of lastig aan?

Waar stokt het?

Je las het al aan het begin van mijn verhaal, ik doe dat omdat ik nieuwsgierig ben. Nieuwsgierig naar wáár het stokt’, waar het zo moeilijk wordt. Eenmaal bekend met waar het moeilijk, lastig of ingewikkeld wordt  kom je sneller en makkelijker bij de oplossing.

Schrijven kunnen we allemaal en daarin ontwikkelen is voor iedereen mogelijk. Het helpt je zelfs op weg een goede of betere schrijver te worden. Schrijven mag vooral leuk zijn, zo luidt mijn motto. Daar heb je veel meer aan.

Ik help een ander graag over die hobbel van moeilijk of lastig heen. Een poging wagen kan altijd.

Vier voorbeelden waarom schrijven moeilijk is.

Waarom velen van ons in de veronderstelling verkeren dat schrijven moeilijk is, komt omdat we:

  1. Nogal kritisch zijn als het over onszelf – en onze schrijverij – gaat.
  2. Al gauw te veel willen vertellen, terwijl dat niet nodig is.
  3. Bang zijn om spel of taalfouten te maken in onze teksten.
  4. Een stok achter de deur missen of iemand die even mee kijkt/checkt.

Herken jij één van deze vier voorbeelden? Laat ik ze hier alle vier eens onder de loep houden. Geef ik gelijk een direct toe te passen tip.

1. Ik ben te kritisch, daarom is schrijven voor mij zo moeilijk

Een hele bekende waardoor je al gauw vindt dat schrijven moeilijk is; (te) kritisch op je eigen werk. De innerlijke criticus – die we overigens allemaal wel kennen – speelt dan de hoofdrol in je mind. Over deze innerlijke criticus schrijf ik wel vaker, ik ken haar maar al te goed. Meestal luidt mijn advies: geef hem of haar een welverdiende pauze.  Zet een kop koffie of thee en geef er voor mijn part een gebakje bij.

TIP: Ga lekker spelen met je schrijverij. Schrijf vanuit je hart, je gevoel. Pas als je uitgeschreven bent haal je kritische kabouter er weer bij. Dan is zij veel nuttiger en effectiever inzetbaar.

Waarom schrijven moeilijk is.
Waarom schrijven moeilijk is.
Photocredits: Ruurd van Dijk

2. Ik wil teveel vertellen, schrijven lukt wel. To-the-point blijven is lastig.

Teveel vertellen, het overkomt de beste. Een nadeel? Juist niet. Wie veel te vertellen heeft is rijk. Top dus. Vertel en schrijf het op papier. Schrijf voluit.

Maarr… Bied niet alles tegelijk of in één keer aan. Dat kan je lezer simpelweg niet aan. Naar jou luisteren wil hij maar al te graag, het liefst in hapklare brokjes.

Heb je wat geschreven en zie je dat er iets teveel boodschappen in één stuk zitten? Kijk waar je van je kernboodschap afraakt. Haal deze stukken uit je tekst en plak ze op een nieuwe pagina. Dat is het begin van een nieuw verhaal/artikel/blog.

Houd dingen die bij elkaar horen bij elkaar. Opsplitsen is dé oplossing. Heb je gelijk voer voor 3 of 4 blogs of artikelen en ben je mooi onder de pannen voor je komende publicaties.

Tip: Knip je schrijfsel op in delen, maak een serie. Of. Heb je heel veel te vertellen: schrijf een boek. Het resultaat: uren schrijfplezier en lekker veel materiaal om te delen, posten of publiceren.

3. Ik ben bang dat ik spel- of taalfouten maak.

Type of spelfouten maken? Dat overkomt iedereen. Echt. Meestal door slordigheid. Maar gelukkig is je papier of document geduldig. Fouten maken mag! Zorg wel voor foutloos als je gaat publiceren, dat is een must.

TIP: Lees je geschreven tekst rustig door. Neem de tijd. Dan zie je het beter, helderder. Met snel iets afraffelen oogst je al gauw foutjes en slordigheidjes. Vergeet ook niet de spellingcontrole je te laten helpen (al dekt die niet voor 100 %).

Foutloos is de beste optie. Zie je het gewoon niet in je eigen tekst of voel je je onhandig daarin? Laat een professional je helpen. Ik ben er daar één van. Je legt je tekst voor en krijgt het terug met correcties of feedback op je tekst. De meeste tekstschrijvers – gevoed door vele vlieguren schrijven en lezen – helpen je met plezier.

4. Ik mis een stok achter de deur

Schrijven wil je wel. Maar tijd inruimen, ho maar.

Of ben jij zo iemand die tijd blokt maar dan toch al gauw wat anders gaat doen. Vertoon jij vluchtgedrag? Er zijn ook zoveel andere dingen te doen.

Sluit aan bij een schrijfgroep, een workshop. Samen schrijven helpt , motiveert en inspireert je. Ik kan het weten. Alleen al als ik denk aan die blije koppies in mijn eigen schrijfsessie die ik regelmatig organiseer.

TIP: Het toepassen van deze truc werkt soms ook: Vandaag schrijf ik 5 minuten over …. (onderwerp waar je veel van vindt of veel over weet)… na 5 minuten besluit je: ik stop.. of ik ga door. PAS OP! Deze oefening leidt nogal eens tot een behoorlijk stukje tekst op papier. Ik nodig je van harte uit om eens uit te vogelen hoeveel tekst jij op papier krijgt in vijf minuten.

Heb je hier iets aan?

Dit waren de tips die ik graag met je wilde delen. Heb je daar iets aan? Wil je inspirerende oefeningen ontvangen om jezelf aan het schrijven te krijgen? Heb je feedback nodig, een stok achter de deur, een spellingcheckmiep of een opsplitsprofessional? Je mag me benaderen, zelfs als je een keer een kop koffie (latte graag 😉) met me wil drinken. Een beetje sparren over jouw hobbel. Ik luister graag  naar jou en je verhaal.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.