In een blog wissel je informatie uit en enthousiasmeer je mensen voor jou en je diensten. Vol vuur schrijf je over wat je doet, hoe je dat doet maar vooral ook waarom je doet wat je doet. Natuurlijk doe je dat ook wanneer je met anderen praat op netwerkbijeenkomsten, als je samenwerkt of via een telefoontje. Jouw passie delen in een blog maakt dat het toegankelijk is voor veel meer mensen. Zelfs lang nadat de informatie opgeschreven is. Een blog is bijzonder omdat het verbinding creëert onverwachte magic moments.

Aandacht is groei
Met Bloggen geef je aandacht aan je bedrijf.  Jouw lezer neemt de informatie uit jouw blog tot zich op een moment dat het voor hem of haar relevant is. Precies dat moment waarop de informatie past of nodig is in zijn of haar situatie. Wanneer het geschreven is maakt nauwelijks uit, het houdt zijn waarde ontzettend lang. Een essentiële meerwaarde en een goede reden om een blog te schrijven. Tijd stoppen in je blogs loont dan ook altijd!

Vraag en aanbod komt samen
Onlangs kreeg ik zelf terug dat vraag en aanbod bij elkaar kwamen. Op een onverwacht moment. Een magic moment noem ik dat. Een blog, die ik al enkele jaren geleden schreef kwam bij iemand terecht die er waarde in zag. Bezig met wat het zou opleveren was ik toen nog niet. Wél met een punt maken, iets vertellen, een boodschap overbrengen. Gewoon kennis en ervaring delen.

Verwondering
Ik was nog niet zo heel lang bezig met Petra tekst&taal, toen ik op een dag besloot blogs te schrijven. In eerste instantie over dat wat me bezighield of over iets dat mij deed verwonderen. Al schrijvend gaf ik ruimte aan mijn verhaal of maakte ik mijn punt. Heerlijk. Ik stimuleer mezelf en anderen nog steeds om dat te doen. Begin met schrijven over wat je bezighoudt, waar je iets over kwijt wil, een menig over hebt, waar je je aan irriteert of… nou ja vul zelf maar in. Schrijven helpt! Eenmaal in de schrijfmodus kan het zomaar zijn dat er nog meer uit je pen rolt. Schrijven zorgt voor bewustwording; je leert jezelf en je drijfveren beter kennen, plus je boodschap. Heel waardevol dus!

Rode dekseltjes

de-rode-dekseltjes

Rode Deksels

Mijn zoon at jaren geleden vooral leverpastei op zijn boterhammen. Dat was zijn lievelingsbeleg! De leverancier van deze voor-hem-overheerlijke-boterhamlekkermakers leverde rode dekseltjes bij het trio-pakket blikjes waarin deze smurrie verpakt zat. Eén dekseltje op 3 blikjes. Praktisch en handig zo’n deksel. Al gauw verzamelde ik een keukenla vol. Weggooien was geen optie.

Plastic hè.

Blikjes zonder deksel waren niet te koop en zo was het op een dag tijd voor het maken van mijn punt: ‘Stop met rode deksels leveren bij iedere set blikjes.’ Ik pakte de pen, schreef mijn blog en plaatste het – met foto! – op mijn site. Deze boodschap schreef ik in 2013! De leverancier ging het niet anders doen met die dekseltjes, maar jaren later kwam het bericht wel bij Marion terecht.

Een match!
Marion zocht op dekseltjes en mijn verhaal verscheen bovenaan in de zoekresultaten. Zo gaat dat tegenwoordig. En daar was de match! Zij zocht dekseltjes, ik kwam er in om. Dat deze waarheid inmiddels zichzelf had ingehaald deed niet ter zake. De link was gelegd. Marion plaatste een reactie onder mijn blog: ‘Ik heb enkele katten. Jouw dekseltjes passen perfect op de blikjes kattenvoer. Mag ik ze overnemen?’ Ik was blij en geschokt tegelijk. Blij dat Marion me van dat dekseltjesoverschot af wilde helpen. Geschokt omdat ik vreesde dat de dekseltjes met mijn verhuizing verloren waren. Maar ik vond er nog een paar en maakte Marion intens blij. Vraag en aanbod kwam samen, de vreugde was groter dan de maat van de deksels!

Waarom vertel ik dit?
Omdat dit precies de magie van internet is. Van schrijven, van bloggen en de wereld laten weten wat jou bezighoudt. Zit iemand vandaag niet op jouw kennis te wachten, dan kan dat morgen zomaar anders zijn. Heb jij iets wat een ander niet heeft? Dan is er kans op een match. Kijk maar naar mijn voorbeeld. Zo werkt het in ondernemersland precies zo. Dus kom op. Schrijf wat je bezighoudt, wat je boeit, waar je je aan ergert. Ooit komt het bij iemand terecht en creëer je een magic moment met jouw verhaal.

Zin om Ode aan het rode dekseltje te lezen? Type ‘rode dekseltjes’ in Google en dit blogpost verschijnt bovenaan. Zoek jij nou een boost in het schrijven, wees welkom aan de Schrijftafel die ik tweewekelijks organiseer.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.