Hulp bij het schrijven van een tekst.

Kiesvoorwathulpbijhetschrijvenvaneentekst
Gemiddelde leestijd: 4 minuten

Hoe dan ook; hulp bij het schrijven van een tekst is waardevol, leerzaam en simpelweg het beste wat je kunt doen.

Waarom?
Omdat het je een aanzet tot schrijven geeft, je aanmoedigt, je tekst er beter van wordt, je losser, fijner of met meer plezier gaat schrijven of simpelweg omdat je publiceert zonder fouten. Hartstikke handig en helpend.

Ik kan het weten.
Onder mijn ogen zie ik het gebeuren als mensen mij vragen voor wat hulp bij het schrijven van een tekst. Dat varieert van het schrijven uitbesteden [aan mij] tot iets heel anders en dat is: zelf schrijven mét een beetje hulp van mij. Dikke pret voor iedereen; de schrijver, de pen, de lezer. En ook voor mij. Ik houd van helpen. En van schrijven. Ben er goed in.

Stel

Je hebt iets geschreven en staat te popelen om het te publiceren.
Toch twijfel je. Misschien nog even checken? Zou het helemaal goed zijn zo?

Of; je hebt iets in je hoofd waar je over wilt schrijven. Een verhaal, een dienst, een nieuw product. Iets houdt je tegen. Je wilt wel maar…..

Zonder hulp bij het schrijven van een tekst winnen vaak de belemmeringen

Wanneer je iets wilt opschrijven zijn er soms allerlei factoren die je belemmeren om dat te doen. Ach, wie leest dat nou? Of Kan ik het wel? Daar is al zoveel over geschreven. Stel dat ik iets fout schrijf. Kortom er zijn nogal wat belemmeringen of ’tegenhouders’, die in de vorm van gedachten bij je opkomen. Let wel, dat is allemaal ‘in the mind’. Zodra je eruit laat komen wat er in je zit – om op te schrijven – verandert alles. Dan kun je daadwerkelijk aan de slag. Bij mij en mijn klanten werkt het in ieder geval zo.

Voor de één is de belemmering iets anders, dan voor de ander. De één heeft wat aanmoediging nodig, een deadline of wil het dolgraag beloven aan iemand. De ander zoekt een wat luchtigere of creatieve manier van schrijven. Zodat het voor de lezer leuker wordt. Weer een ander wil voor publicatie de taal- en spelfouten eruit gevist. En zo zijn er ook nog wel andere voorbeelden.

Petratekstentaal
Photocredits: Ruurd van Dijk van ADA fotografie.

Hulp bij het schrijven van een tekst kan zijn:

 1. Aanmoediging, motivatie, stimulans. Maar ook een deadline, iemand die wacht op je tekst. Of een belofte; omdat je het uit hebt gesproken ga je het doen. Het zijn allemaal dingen die helpen om te doen wat je afspreekt of van plan bent.
 2. Meer creativiteit ontwaken in jouw schrijverij. Je vindt het te zakelijk of te feitelijk en zoekt naar wat speelsheid. Je hebt de diepe wens het voor je lezer wat leuker te maken.
 3. De puntjes op de i. Correctie/redactie. Staan er slordigheidsfoutjes in, jij ziet ze niet meer. Een ander wel. Zo helpend. Maar ook; loopt het geheel logisch qua structuur en inhoud, kan jouw lezer het volgen.
 4. Inspiratiehulp; je wilt het zelf leuker hebben tijdens het schrijven en leren om inspiratie op te roepen bij en tijdens het schrijven.

En wat levert dat op, die hulp?

Weet jij wel wat dat oplevert? Ik som enkele voordelen met plezier voor je op:

 1. Je voelt je zekerder in het schrijven
 2. Je krijgt er meer lol in
 3. Samen schrijven maakt dat vuurtje wakker
 4. Wakker liggen van je tekst is niet meer nodig. Iemand kijkt met je mee, checkt het en helpt jou het (nog) beter te maken.
 5. Groeien in het schrijven; leren door te doen en feedback toe te passen, te overdenken. Ontwikkelen heet dat ook wel.
stajezelfwathulptoebijhetschrijvenvaneentekst
Photocredits: Ruurd van Dijk van ADA fotografie.

Tot slot: op welke hulp bij het schrijven van een tekst mag je rekenen bij Petra tekst&taal

 1. Blogservice jij schrijft je blogs en vóór publicatie checkt Petra.
 2. Schrijfbegeleiding. Voor nieuwsbrieven, webteksten of iets anders waar jij begeleiding voor nodig denkt te hebben.
 3. Een workshop volgen. Zelf schrijven maar wel met elkaar. Na de workshop leg je jouw geschreven tekst vóór publicatie nog even voor aan mij voor een tekstcheck. Deelnemers vinden dit superwaardevol.
 4. Schrijverij voor jóu. Je besteed het schrijven uit, dat past jou het beste.
  Petra interviewt, stelt vragen. Veel vragen.
  Petra luistert en schrijft, luistert en schrijft. Totdat er staat wat er moet staan.

Behoefte aan wat hulp bij het schrijven?
Neem dan gerust contact op. Ik overleg graag met jou in een persoonlijk gesprek wat een goede aanvulling is voor jou. Mail me of app me op 06 21 27 36 35

Ik ontmoet je met plezier via Zoom online of we ontmoeten op een plek die voor ons allebei goed en makkelijk bereikbaar is.

Laat je van je horen? Ik help je graag en vind het altijd leuk om te sparren en ontmoeten.

2 Reacties

 1. Beste Petra,

  Ik zou je heel graag willen spreken ivm een opdracht waarmee ik nu zit. Ik ben sowieso niet productief met het schrijven en zou hulp goed kunnen gebruiken. Het beste is dat ik praat en dat jij meteen mijn content op papier zet en op basis daarvan gaan wij het document redigeren en opmaken! Het is een soort strategie document van een organisatie. Ik heb veel onderzoek gedaan en nu is het moment aangebroken om alle kennis en inzichten op papier te zetten! Waarom ik je hulp inroep, simpelweg omdat het Nederlands niet mijn moedertaal is en ik weet dat je als native speaker en ook nog schrijver dat sneller en efficiënter kan. Ik hoop snel met je te spreken. Mvg, Atef 0618996835

 2. Het is gelukt en dat was heel bijzonder. Dankjewel Atef, voor onze snelle samenwerking.

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Anderen over Petra Steffens

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie.

Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi!

Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.

Stanley Neyndorff van GIC Consultancy