HOE DAN OOK: Hulp bij het schrijven van een tekst is superhandig, fijn, waardevol, leerzaam en simpelweg het beste wat je kunt doen.

Waarom? Omdat het je een aanzet tot schrijven geeft, je aanmoedigt, je tekst er beter van wordt, je losser, fijner of met meer plezier gaat schrijven of simpelweg omdat je publiceert zonder fouten. Hartstikke handig dus. Helpend, nodig en nuttig.

Ik kan het weten. Onder mijn ogen zie ik het gebeuren als mensen mij vragen voor wat hulp bij het schrijven van een tekst. Dat varieert van het schrijven uitbesteden [aan mij] tot iets heel anders en dat is: zelf schrijven mét een beetje hulp van mij. Dikke pret voor iedereen; de schrijver, de pen, de lezer. En ook voor mij. Ik houd van helpen. En van schrijven. Ben er goed in.

Stel

Je hebt iets geschreven en staat te popelen om het te publiceren. Toch twijfel je. Misschien nog even checken? Zou het helemaal goed zijn zo?

Of je hebt iets in je hoofd waar je over wilt schrijven, een verhaal, een dienst, een nieuw product. Het maakt niet uit. Iets houdt je tegen. Je wilt wel maar…..

Zonder hulp bij het schrijven van een tekst winnen vaak de belemmeringen

Wanneer je iets wilt opschrijven zijn er soms allerlei factoren die je belemmeren om dat te doen. Ach, wie leest dat nou? Of Kan ik het wel? Daar is al zoveel over geschreven. Stel dat ik iets fout schrijf. Kortom er zijn nogal wat belemmeringen of ‘tegenhouders’, die in de vorm van gedachten bij je opkomen. Let wel, dat is allemaal ‘in the mind’. Zodra je eruit laat komen wat er in je zit – om op te schrijven – verandert alles. Dan kun je daadwerkelijk aan de slag. Bij mij en mijn klanten werkt het in ieder geval zo.

Voor de één is de belemmering iets anders, dan voor de ander. De één heeft wat aanmoediging nodig, een deadline of wil het dolgraag beloven aan iemand. De ander zoekt een wat luchtigere of creatieve manier van schrijven. Zodat het voor de lezer leuker wordt. Weer een ander wil voor publicatie de taal- en spelfouten eruit gevist. En zo zijn er ook nog wel andere voorbeelden.

Petratekstentaal
Photocredits: Ruurd van Dijk van ADA fotografie.

Hulp bij het schrijven van een tekst kan zijn:

 1. Aanmoediging, motivatie, stimulans. Maar ook een deadline, iemand die wacht op je tekst. Of een belofte; omdat je het uit hebt gesproken ga je het doen. Het zijn allemaal dingen die helpen om te doen wat je afspreekt of van plan bent.
 2. Meer creativiteit ontwaken in jouw schrijverij. Je vindt het te zakelijk of te feitelijk en zoekt naar wat speelsheid. Je hebt de diepe wens het voor je lezer wat leuker te maken.
 3. De puntjes op de i. Correctie/redactie. Staan er slordigheidsfoutjes in, jij ziet ze niet meer. Een ander wel. Zo helpend. Maar ook; loopt het geheel logisch qua structuur en inhoud, kan jouw lezer het volgen.
 4. Inspiratiehulp; je wilt het zelf leuker hebben tijdens het schrijven en leren om inspiratie op te roepen bij en tijdens het schrijven.

En wat levert dat op, die hulp?

Weet jij wel wat dat oplevert? Ik som enkele voordelen met plezier voor je op:

 1. Je voelt je zekerder in het schrijven
 2. Je krijgt er meer lol in
 3. Samen schrijven maakt dat vuurtje wakker
 4. Wakker liggen van je tekst is niet meer nodig. Iemand kijkt met je mee, checkt het en helpt jou het (nog) beter te maken.
 5. Groeien in het schrijven; leren door te doen en feedback toe te passen, te overdenken. Ontwikkelen heet dat ook wel.
stajezelfwathulptoebijhetschrijvenvaneentekst
Photocredits: Ruurd van Dijk van ADA fotografie.

Tot slot: op welke hulp bij het schrijven van een tekst mag je rekenen bij Petra tekst&taal

 1. Blogservice jij schrijft je blogs en vóór publicatie checkt Petra.
 2. Schrijfbegeleiding. Voor nieuwsbrieven, webteksten of iets anders waar jij begeleiding voor nodig denkt te hebben.
 3. Een workshopserie volgen. Zelf schrijven, met elkaar. Plus een check van je geschreven tekst vóór publicatie en gewoon iemand met wie je altijd kunt sparren over mogelijke nieuwe onderwerpen.
 4. Schrijverij voor jóu. Je besteed het schrijven uit, dat past jou het beste. Petra interviewt, stelt vragen. Veel vragen. Petra luistert en schrijft, luistert en schrijft. Totdat er staat wat er moet staan.

Heb jij behoefte aan wat hulp bij het schrijven, neem dan gerust contact op. Ik overleg graag met jou in een persoonlijk gesprek wat een goede aanvulling is voor jou. Mail me of app me op 06 21 27 36 35

Ik ontmoet je met plezier en drink graag een lekkere kop latte macchiato of cappuccino op een plek die voor ons allebei goed en makkelijk bereikbaar is. Laat je van je horen, ik help je graag en vind het altijd leuk om te sparren en ontmoeten.

Of kijk & luister naar Petra

Wat kan ik voor jou betekenen?

In opdracht

Teksten voor websites, blogs, nieuwsbrieven, interviews voor bedrijfsverhalen, flyers, magazines en veel meer.

l

1-op-1

Schrijfcoaching bij het schrijven van een boek, blog of een andere tekst: Jij bepaalt, ik stimuleer en geef je feedback.

In groepen

Schrijfsessies voor een flinke dosis stimulans in het schrijven. In een groep steek je elkaar aan met het schrijfvirus.

Wat zeggen anderen?

Petra heeft mij geholpen met het schrijven van de teksten voor mijn website. Na een interview en een aantal aanvullende gesprekken, heeft zij mijn verhaal op een mooie wijze omschreven en zo een goed beeld kunnen geven van mijn passie. Sissy Verbeek van Natuurlijk Thuis

Ik vond het een fijne sessie met veel praktische informatie. Veelal ook praktisch genoeg om ter plekke aan te kunnen passen waardoor er kruisbestuiving plaats vond. Ik heb het als ZEER WAARDEVOL ervaren en zou het anderen zeker aanraden. Eli te Winkel van For Effect

Petra luistert goed in het snelkokerproces en weet de essentie van mijn drives en ondernemerschap goed te vertalen naar tekst. Ze schrijft snel en stelt rake vragen. Door op deze wijze met Petra dit schrijfproces te doorlopen bereik ik sneller resultaat en is het schrijven ook een leukere uitdaging dan voorheen. Gerrit Woerts van De Verhelderaar

Fijne “bijwerking” is dat ik door te schrijven over mijn ervaringen en mijn werk zelf een helderder beeld kreeg van wat mij drijft en hoe ik graag werk. De strippenkaart is voor mij een stok achter de deur om tijd vrij te maken om te bloggen. Bloggen met plezier heeft mij nieuwe contacten, mooie blogs en mooie reacties opgeleverd. En de belofte wordt waargemaakt: ik blog met plezier en vertrouwen!

In je (web)teksten is Petra ‘altijd’ op zoek naar de persoon achterde ondernemer. Als dat volgens haar beter kan, zal ze je ook stimuleren voor die passages een andere formulering te vinden. Persoonlijk houd ik daar wel van. Wordt dan ook zelf ‘gedwongen’ met andere ogen naar mijn eigen teksten te kijken en het spelen met andere formuleringen vergroot ook weer mijn eigen woordenschat. Petra is zeker voor mijzelf de eerste keus voor het sparren en brainstormen over teksten. Gerard Buijze van Foxserv

Petra zorgt voor een rustige omgeving en laat met korte oefeningen de creativiteit en inspiratie stromen. Ze kan goed meedenken en geeft waardevolle feedback en praktische tips. De medecursisten geven na het voorlezen van een blog een sneak preview op hoe lezers kunnen reageren.

Als visueel denker is het schrijven van promotieteksten niet mijn natuurlijke talent. Daar laat ik me graag bij helpen om uit-en afstel van dit werk te voorkomen. Bijzonder goede ervaring heb ik met Petra Steffens. Samen hebben we ,gezeten achter de pc, mijn website teksten doorgenomen. Petra wijzigde direct de grammaticale en stijlfouten in mijn teksten. En in direct overleg met mij heeft Petra de tekst aangepast en aangevuld om de tekst wervend te maken.

Mijn webteksten zijn helemaal mij, hoorde ik van diverse contacten. Dus dat is mooi! Lucienne de Bie van Bie-Organized

Mooi stuk heb je geschreven. Complimenten dat je in de `chaos` iets geweldigs hebt kunnen maken.
Stanley Neyndorff van GIC Consultancy

Petra leerde me in een 1-op-1 sessie dat schrijven niet alleen gaat over het moment van het op papier zetten, maar vooral over het proces dat daar aan vooraf gaat. Wat wil je overbrengen? Wat vind je van jezelf en je onderneming? Kun je onbevangen en vrij schrijven? Petra zet je aan het denken en schrikt er niet voor terug de vinger op de zere plek te leggen. Ik ontving concrete inspiratie voor blogs en vlogs plus praktische handvatten. Welke dingen horen wel en niet thuis in je verhaal? Hoe prikkel je de lezer? Het meest belangrijke inzicht voor mij is dat je nooit een verhaal op papier krijgt als je jezelf constant veroordeelt over wat je schrijft en hoe je schrijft. Petra, bedankt. Alexandra Maris

´Petra heeft me geholpen met een stukje voor het Gemeentenieuws. Wat heerlijk, iemand die je helpt met het vertellen van je verhaal. Aanrader´.  Nathali Nijman van De Stiksteek.

Een greep uit mijn werk

Wie is Petra Steffens?

Enthousiast, nieuwsgierig tot op het bot, iemand die zich altijd volledig inleeft, chaoot, goede luisteraar en selfmade tekstschrijfster. Ik doe wat ik het liefste doe en waar ik blij van word: spelen met letters, woorden en zinnen. Net zolang experimenteren totdat het goed en lekker leesbaar is of een mooie creatie oplevert.